„Въздушната баничарка“ Black Swan – първият товарен дрон в света, създаден в България Снимка: © Dronamics

Анонс на Джеф Безос в края на 2013 г. – един от многото, които бизнесмени от неговия ранг периодично правят – намира неочаквано продължение в България. Става дума за визията на създателя на Amazon за доставки на малки товари по домовете чрез компактни безпилотни дронове. Милиардерът смята, че идеята има бъдеще и ще успее да се наложи като масова практика.

Когато я чуват, братята Константин и Свилен Рангелови се заинтригуват, но бързо претеглят потенциала ѝ и достигат до извода, че в България например тя не е приложима поради куп обстоятелства – като се започне от жилищната инфраструктура и висящите интернет кабели по стълбовете и се стигне го недоверието у хората да пуснат подобна машина в дома си.

Днес, десетина години по-късно, концепцията на бившия най-богат човек на света куца и е далеч от гръмките очаквания за широка употреба. Тази на двамата братя обаче е напът да проправи началото на нова ниша, която може да изстреля тяхната компания за карго полети Dronamics до световния бизнес небосклон, а и да стимулира развитието на малките икономики и прохождащите предприемачи.

Преди по-малко от месец техният безпилотен товарен дрон „Черен лебед“ (Black Swan) успешно осъществи първия си полет. Той е първият такъв в света и идва девет години след като Dronamics стартира като компания и започва да работи по футуристично звучащата си тогава идея – да създаде малък товарен самолет, който да и

звършва всекидневни пполети на къси разстояния от до 2500 км.

Dronamics е първата в Европа лицензирана авиокомпания за товарни дронове и първият стратегически партньор на IATA за дронове в световен мащаб. До края на тази година ѝ предстои да започне да изпълнява редовни търговки услуги: първоначално по един маршрут и с един самолет, а до 2030 г. – в множество държави и с над 3000 опериращи дрона.

Амбициите днес са мащабни, но началото е трудно – без средства, без налични регулации за този тип полети, без екип. Но с убеждението, че идеята има потенциал. „За много хора това беше налудничаво, за нас беше въпрос на време да си набавим ресурсите, които са ни необходими“, разказва Свилен Рангелов в ефира на Nova.

Той е по-големият от двамата братя и се занимава с избистрянето на предприемаческата концепция, намирането на инвеститори и ръководенето на бизнеса като цяло. По-малкият, Константин, е авиоинженер и изпод неговия ум и ръце се ражда „Черният лебед“.

Името не е случайно. През средновековието е нарицателно за нещо, което не съществува и не невъзможно – „като да цъфнат налъмите“, шегува Свилен Рангелов. Впоследствие мореплаватели се натъкват на черен лебед в далечни земи и оттогава смисълът се променя към нещо, което звучи нереално, но всъщност е. Кръщават го така, за да „си мислят всички, че няма да стане, а то да стане“ – независимо че бива развивано от България, с ограничен ресурс и малък екип.

Първото им финансиране е акселераторската програма на Eleven и е в размер на 25 000 лв. Година по-късно си осигуряват още 100 000 от най-голямото състезание за дълбоки технологии в Европа. Днес вече имат инвеститори от 12 държави. Компанията е набрала 40 млн. долара финансиране, включително и от Европейския съвет за иновации, както и от листването си на пазара BEAM на Българската фондова борса. Предстои дружеството да осъществи финансиране от серия А тази година.

„Виждаха нашата целеустременост и че никога няма да се откажем. Няма свят, в който ние да се откажем.“

Под повърхността обаче се крият множество перипетии и стотици откази. Но както казва Свилен Рангелов, пораженческото мислене няма как да доведе де победи. Това е и една от чертите, които ги отличават на фона на българската реалност, тепърва пробуждаща се за предприемачество с голям и иновационен размах.

Идеята за товарните дронове стъпва върху множество проучвания, според които развиването на инфраструктурата е от ключово значение за стимулирането на икономиката. Казано образно – да се отпушат вените и артериите, така че „кръвта да стига до всеки орган“. Безпилотните товарни полети ще отключат потенциал за множество малки търговци от регионални локации, които ще получат шанса да разраснат пазара си многократно, без да се налага да мислят за сложната, бавна и скъпа логистика. Накратко казано, „Черният лебед“ се очаква да изиграе ролята на „баничарка във въздуха“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024