Снимка: © Getty Images

От понеделник – 14 февруари, въздушното пространство на Украйна реално ще бъде затворено за въздушен трафик. Причина за това са действията на западните застрахователни компании, съобщава Strana.ua, позовавайки се на свои източници.

"Нито един самолет няма да излети към или от Украйна от около средата на деня в понеделник", казва представител на застрахователна компания пред медията, цитирана от в. „Сега“.

Най-големите застрахователи от Великобритания, които презастраховат други международни компании, са изпратили официално съобщение до всички световни собственици на самолетни компании, че застрахователното покритие в Украйна за всеки самолет спира да работи след 48 часа.

Собствениците на частни самолети също са получили уведомления, че в рамките на 48 часа застрахователните гаранции ще бъдат оттеглени, заради което самолетите трябва да напуснат Украйна преди изтичането на този срок. В близко бъдеще по-голямата част от самолетите трябва да бъдат преместени от територията на Украйна, тъй като всички те са на лизинг. 

В събота нидерландската авиолиния KLM обяви, че прекратява всички полети от и до Украйна заради евентуалното нахлуване на Русия в страната, а германската Lufthansa - че обмисля спиране на полетите. Украинската SkyUp потвърди в неделя, че е трябвало да отклони един полет към Молдова, след като собственикът на наетия самолет, базиран в Ирландия, му е забранил да влезе във въздушното пространство на Украйна.

До този момент 30 страни препоръчаха на своите граждани да напуснат Украйна, а сред тях е и България. Сред останалите са САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Германия, Нидерландия, Япония, Италия, Испания, Румъния.

"Украйна не вижда смисъл да затваря въздушното си пространство въпреки ескалацията на напрежението с Русия. Това е глупост. И според мен донякъде прилича на частична блокада", цитира Reuters думите на Михаил Подоляк - съветник на началника на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

"Ако определени въздушни превозвачи решат да преконфигурират графика на полетите, това със сигурност няма нищо общо с решенията или политиките на нашата държава", каза той.


В МВнР още няма постъпили искания от българи за евакуация от Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия