В МВнР още няма постъпили искания от българи за евакуация от Украйна Снимка: © Getty Images

В Министерството на външните работи няма постъпили искания от български граждани за евакуация от Украйна. Това заяви директорът на пресслужбата на МВнР Митко Димитров пред БГНЕС ден след като ведомството призова българите да напуснат страната заради заплахата от нахлуване от страна на Русия.

"Близо 40 души са се регистрирали на интернет платформата във Външно министерство, като са оставили актуални телефони и данни за местоположението си в Украйна, за да имаме директен контакт с тях“, каза Димитров в неделя.

„Външният министър Теодора Генчовска е сформирала кризисен щаб, който следи ситуацията в и около Украйна и ако се наложи, ще започнем евакуация на български граждани. Искам още веднъж да приканим българските граждани, които се намират на територията на Украйна, да напуснат страната, а българските граждани да не пътуват към Украйна. Надявам се, че дипломатическите усилия ще доведат до деескалация на напрежението. Това е в интерес на абсолютно всички“, добави той.

Според него, ако се стигне до ескалация на напрежението, "моментално ще въведем протокола за евакуиране, но поради съображения за сигурност не мога ви кажа какви ще бъдат нашите действия“.


Петков в "HARDTalk" по BBC: В България не вярваме в сферите на влияние (видео)

Байдън и Путин говориха 1 час по телефона за санкции и историята между САЩ и Русия

Въздушното пространство над Украйна се затваря от понеделник


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024