Петков в "HARDTalk" по BBC: В България не вярваме в сферите на влияние (видео) Снимка: © BBC

"В България не вярваме в сферите на влияние - това е история от миналия век, когато някой е рисувал линии на салфетка", заяви Кирил Петков относно конфликта между Русия и НАТО, в интервю за предаването "HARDTalk" по BBC.

Българският премиер разговаря чрез видеоконферентна връзка с водещия Стивън Сакър на 10 февруари (четвъртък) и му разказа за списъка с 19 имена, свързани с корупцията у нас, който предаде на "20-ия човек" - Иван Гешев. Петков говори за инструментите за борба с корупцията, за опита за смяна на главния прокурор, за отношенията между София и Скопие.

Много добре подготвеният Сакър наблегна на темата за сигурността и попита премиера как иска НАТО да говори "в един глас" срещу Русия, когато в собствената му страна той и президентът Румен Радев са на различни мнения. Петков обаче заяви, че няма различия с държавния глава, защото и двамата смятат, че деескалацията на напрежението е основен приоритет, а най-важният подход е дипломацията.

"HARDTalk" е един от водещите формати на британската телевизия. Създаден е през 1997 г. и представя задълбочени интервюта с "ударни въпроси по наболелите теми в световен мащаб", както е представено предаването в сайта на BBC.

Петков не е единственият български политик, участвал във формата. През 2016 Стивън Сакър интервюира тогавашния вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. Участието ѝ тогава беше доста противоречиво.

Представяме ви цялото съдържание от интервюто на Кирил Петков пред BBC:

Стивън Сакър: Владимир Путин търси слаби звена в НАТО. Мислите ли, че България е слабо звено в Алианса?

Кирил Петков: Не, изобщо. Ние изразихме ясната позиция, че сме силен глас в НАТО и в ЕС. Това, което виждате от България, е много предвидим член на НАТО. Не мисля, че думата слабост трябва изобщо да се свързва с нас.

Стивън Сакър: НАТО искат да подсилят източния фланг, а Великобритания, Нидерландия, Испания ви предлагат самолети. Искате ли ги?

Кирил Петков: Всички зрители трябва да знаят, че българските войски са също и войски на НАТО. Това, в което вярваме, е, че без значение от къде са войските по произход, ние действаме като едно. Като правителство, ние решихме да поставим България като рамкова страна с батальон и този батальон да бъде под българско командване, но в пълна координация с командването на НАТО. Напълно осъзнаваме, че нямаме изискваните способности за един напълно ефективен батальон, така че, заради всички дефицити от гледна точка на оборудване и войски, каним нашите партньори да се присъединят и да имаме наистина ефективна сухоземна бойна група.

Това е първият път, в който България решава не само да бъде консуматор на сигурност, а конструктивен партньор.

Стивън Сакър: Важно е обаче кой взема решенията - НАТО ли ви казва какво ще правите и какво не, или го решава правителството ви в София? Защото министърът на отбраната, изглежда, мисли по различен начин? Янев казва: "Никой няма да ни налага решения за нашата сигурност".

Кирил Петков: Да, ние каним партньорите ни от НАТО заради цялата стратегия у нас. Опитваме обаче първо да поставим българския батальон поради две причини. Първо, за да сме активен участник в процеса. Второ, в последните години инвестициите ни в отбрана са много спорадични. Няма систематичен подход спрямо инвестициите. Опитваме да използваме кризата като възможност – да формираме батальон под българско командване, да идентифицираме къде имаме дефицити, да поканим партньорите от НАТО и тогава да инвестираме във военния капацитет в бъдеще, за да запълним тези дефицити.

Стивън Сакър: Какво е съобщението ви към Путин, защото според Русия това е провокация? Звучите така, сякаш искате да провокирате Путин.

Кирил Петков: Искам да кажа много ясно – в България не вярваме в сферите на влияние. Това е история от миналия век, когато някой е рисувал линии на салфетка. Вече няма такова нещо. Всяка страна има способността да реши сама за себе си. Русия не може да ни каже каква да е числеността на нашата армия. Малките държави имат равен и силен глас за това какво да правят в техните граници. Няма значение дали си малък, или голям – ти си член на НАТО. Не може да имаме членки на НАТО първи и втори клас, не можем да се делим на Изток и Запад. Ние сме в НАТО, трябва да имаме единен глас и да действаме в координация. Това е цялата идея на НАТО, в която вярвам.

Стивън Сакър: Президентът Радев обаче говори по различен начин. Преди месеци той каза, че Крим е руски, а западните санкции за Москва не работят. Путин може би се радва да чува повече неговите думи, не вашите.

Кирил Петков: С президента имаме обща позиция, в която вярваме – че деескалацията е нашият първи приоритет. Трябва да бъде топ приоритет за цяла Европа, за НАТО. Дипломацията трябва да е първият подход. Санкциите и военното струпване са само в случай, когато няма друг вариант.

Стивън Сакър: Санкциите работят - това имате предвид, нали? Защото Джо Байдън иска най-строгите санкции при нова военна операция на Русия в Украйна. България ще бъде ли част от въвеждането на евентуални санкции?

Кирил Петков: Искам да кажа нещо важно за НАТО и ЕС – може да дискутираме всичко, но когато се обръщаме към Русия, трябва да говорим в един глас. Една от силите ни е да сме свързани, да сме координирани. Ако вътре в НАТО започнем да говорим с различни гласове, автоматично ставаме слаби.

Стивън Сакър: Трябва да го кажете обаче на собствения ви президент.

Кирил Петков: Потвърждавам, че позицията на България спрямо Крим е същата, каквато е позицията на ЕС. Крим не е част от Русия.

Стивън Сакър: Ако има строги санкции, Путин ще отговори с мерки срещу ЕС и НАТО. България е уязвима, защото е зависима от Русия. Енергийният ви сектор е доминиран от "Газпром", "Лукойл". 25% от хората във вашата страна казват, че Русия е съюзник, който споделя вашите интереси и ценности. Вярвате ли, че вашите хора ще са щастливи при такова стечение на обстоятелствата?

Кирил Петков: Санкциите и енергийният риск са голям проблем. Затова ние искаме да открием всички възможни стъпки в дипломацията, за да достигнем до деескалация преди налагане на каквито и да е санкции. Прави сте, че нашата зависимост от руския газ е над половината от средната за Европа. Зависими сме и от гледна точка на електричество заради ядрената централа. Да, за нас ще бъде голям проблем, ако има такива реципрочни санкции. Имах възможността да говоря с нашите приятели в Брюксел, в ЕК и имаме план в случай на специални санкции. България все още е нетен износител на електричество – може би за кратък период от време може да има изключения.

Бързо строим конектора ни с Гърция, където всъщност имаме потенциален достъп до други източници на газ, поставили сме го като топ приоритет – очаквам да е готов до 4-5 месеца. Опитваме да намалим тези рискове. Но отново те трябва да бъдат приети като общи за съюзниците, не можем да разделяме цената, която ще бъде платена, към отделни държави. Трябва да сме сигурни, че всеки ще плати еднаква цена в ЕС и НАТО (б.а. - при евентуални санкции). Да сме заедно, когато се обръщаме към Русия, но и да споделяме цената, в случай че има такава.

Стивън Сакър: Можете ли да оцелеете, ако Русия ви спре газта?

Кирил Петков: Ако това се случи, можем да оцелеем, но ще трябва да ограничим износа на електричество. Това означава, че общият европейски пазар ще трябва да направи изключение за този случай само за този период от време.

Стивън Сакър: Вие дойдохте от нищото и станахте премиер. Обещавате на хората, че ще спрете корупцията, но само 25% от българите гласуваха за вас при 38% активност. Сега искате реформа за премахване на корупцията. Можете ли да я осъществите?

Кирил Петков: Да. Наистина вярвам, че можем – иначе нямаше да съм в тази позиция. Цялата наша партия идва предимно от частния сектор, от бизнеса. На всички ни е омръзнало България да се свързва с корупцията. Нашата истинска мечта е да говорим с вас след 4 години и когато казваме корупция, България да е позитивен пример, че заради силното лидерство в антикорупционната кампания тя е успяла най-бързо да заричи високите нива на корупция, които е имала. Надявам се да имаме харвардска дискусия, в която да се казва, че лидерството може да убие корупцията по много бърз начин.

За да не звуча само като мечтател, искам да ви кажа, че предприемаме активни стъпки по тази тема. Още в първата седмица след като поехме властта, създадохме Антикорупционна комисия в парламента. Един от първите закони, по които работим, е за разследващите функции на Антикорупционната комисия. Използвахме много силни послания в Плана ни за възстановяване и развитие, в който искаме специален съдия да може да разследва главния прокурор – там е скрита голяма част от проблема. Много ясно обявихме, че ще имаме нулева толерантност към корупцията.

И нека ви кажа нещо – преди да поемем властта, събрах всички министри и им казах: „Ако някой от вас вземе грешно решение в следващите 4 години, ще бъда щастлив да покажем пример, стартиращ от нашата собствена група, а не от опозицията“. Причината защо сме на власт и защо ще останем на власт, е, че няма да търпим корупцията. Ако това ще струва стабилността на нашата коалиция, сме готови да платим цената.

Стивън Сакър: Вие сте най-корумпираната страна в ЕС. "Transparency International" казва, че корупцията във вашата държава се влошава. Проблемът е, че вие нямате инструментите да изпълните вашите обещания. Разбирам, че искате да премахнете главния прокурор, защото той все още носи със себе си режима на Борисов. Но не можете да го направите, той ви обвинява в нелегитимна война срещу неговата власт. Тук имате съществен проблем.

Кирил Петков: Вярно е, ако беше лесно, досега щяхме да го сменим. Според Конституцията ни е нужно мнозинство поне 2/3 от депутатите, за да сменим главния прокурор, за да променим Конституцията по начин, който няма да позволи това да се повтори отново. Напълно вярвам обаче, че когато има воля, винаги има начин. Може би няма да се случи толкова бързо, колкото на всеки наш избирател би му се искало, включително на мен и на нашия екип. Но вече предприемаме стъпки. Миналата седмица успяпме за първи път в българската история да дадем право на министъра на правосъдието да внася обвинения директно главния прокурор пред Висшия съдебен съвет – и Конституционният съд одобри това.

Конституционният съд: Правосъдният министър може да иска освобождаване на главния прокурор

Стивън Сакър: Много българи сигурно гледат това интервю и се питат кога ще тръгнете след олигарсите - хората, които години наред управляват вашата страна. Сигурно ще искат да знаят и кога ще тръгнете след Борисов – вашият предшественик с известните снимки от спалнята със златото и оръжията. Той отрича достоверността на снимките, отрича и обвиненията в корупция. Разследвате ли него и олигарсите?

Кирил Петков: Вчера бях в прокуратурата и им предадох данни за 19 души, за които вече има публична информация, че са свързани с корупция. Казах на главния прокурор – ние вече разполагаме с тази информация, по-добре да започвате да работите по нея. Един от тези 19 души е г-н Борисов. Това не е класическият пример за обвинения по оста опозиция – власт. Въпросът е да направим разделение между хората, които са се възползвали от обществени средства, и хората, които не са. Кражбата и корупцията нямат име, нямат политическа партия. Дори ако намерим някой от нашата коалиция да го прави, ще имаме нулева толерантност към него.

Кирил Петков: Събрахме данни за корупция на 19 души, предадохме ги на 20-ия от списъка

Не ме е страх от никакви олигарси. Заявих го пред националната телевизия, казвам го и тук. Всички тези хора, които през годините бяха споменавани като изключително влиятелни и опасни – ние сме тук, за да направим промяна. Ако промяната трябва да се случи чрез премахването им, точно това ще направим.

Стивън Сакър: Обещахте на българите, че ще се присъедините към Шенген, както и към Еврозоната до 1 януари 2024 г. Като се вземе предвид състоянието на икономиката ви, състоянието на организираната престъпност и корупцията, както и липсата на доверие у България в Брюксел – как се очаква да изпълните тези цели?

Кирил Петков: Хубавото нещо е, че сме само 6,5 милиона души. От гледна точка на много хора по света, това са два квартала на Ню Йорк или на Истанбул. Изглежда като голям проблем, но когато помислите, че става дума за 6,5 милиона души, то проблемът е разрешим. Първо, състоянието на икономиката ни е доста добро. Данъчните приходи са на добро ниво, дефицитът е под контрол, съотношението дълг към БВП изглежда в добро състояние...

Стивън Сакър: Все пак сте най-бедната държава в ЕС, това е реалността.

Кирил Петков: Наистина се надявам, че в момента, в който изчистим държавата от проблемите с корупцията и в който имаме прозрачно и ориентирано към бизнеса правителство, конвергенцията, която ще видите от страна на България, и достигането до европейските стандарти ще бъдат напълно интегрирани с това изчистване на корупцията. Очаквам висок икономически растеж в следващите години, но сте прав, че проблемите са налице и затова сме в тази позиция. Ако ги нямаше проблемите, които описахте, аз щях да се занимавам с бизнеса си и изобщо нямаше да вляза в политическия живот на България. Проблемите ни принудиха да се насочим към властта.

Стивън Сакър: Има още един проблем за репутацията на страната ви в ЕС и това е въпросът със Северна Македония. Вие блокирате всички техни пътища, които според тях са им обещани от ЕС. Българите казват: „Не може да продължите към еврочленство“. Българите например твърдят, че македонският език не е легитимен, защото е български. Искате всичко това да бъде записано в тяхната Конституция. Ако трябва да цитирам един независим професор от София – Ивайло Дичев, той казва: „Няма рационално обяснение за българското вето над Северна Македония“. Ще промените ли политиката си?

Кирил Петков: Абсолютно. Още на първия ден, в който моят колега Димитър (б.а. - Ковачевски) пое властта в Северна Македония, отидох на визита в Скопие. Седмица по-късно направихме обща среща, на която подписахме 3 меморандума. Още една седмица след това имахме среща за транспорта. Утре (б.а. - 11 февруари) е първият полет София-Скопие. Променихме дневния ред – гледаме синергията, която имаме, а не всички проблеми. Забравете за историята, един от тези проблеми за нас е, че българите в Северна Македония все още нямат права за правна закрила.

Стивън Сакър: Но това важи и за етническите македонци в България. ЕСПЧ е разгледал повече такива случаи, отколкото случаи на българи в Северна Македония. Вашият президент казва, че фактът, че сте се обърнали толкова рано към правителството в Скопие, е „грешка“. Вие ще трябва да се изправите пред много влиятелни хора в собствената ви страна, ако искате да нормализирате връзките със Северна Македония.

Кирил Петков: Добрите новини са, че когато говорихме с премиера на Северна Македония, напълно се съгласихме с факта, че българите трябва да разполагат с правата, които имат всички македонци и всички други народи, вписани в Конституцията им. Хубавото е, че се разбираме. Въпросът е какъв е пътят, по който да стигнем дотам, както и какво е общественото мнение от двете страни на границата и дали ще ни позволи да изпълним целта си по-бързо.

Стивън Сакър: Искате ли Северна Македония да бъде в ЕС?

Кирил Петков: Абсолютно, няма съмнения в това.

Стивън Сакър: Последен въпрос, който е малко по-личен – учили сте в САЩ, работили сте в корпоративна Америка, след това сте се върнали в България. Много млади българи не следват примера ви, а просто си тръгват и остават в чужбина. Имате огромен демографски проблем, защото е налице изтичане на мозъци. Как ще убедите интелигентните млади българи да останат в страната ви?

Кирил Петков: Половината от политическата ни партия е сформирана от млади и умни българи, които са се завърнали у нас. Потенциалът на България е изключителен. Учил съм икономика в Харвард и всички икономически модели показват, че имаме много силен растеж, достъп до най-големите пазари, имаме голям човешки капитал, добро географско положение. Когато имаме тези предпоставки, трябва да сме една бързорастяща нация, да сме източният портал на европейския пазар. Имаме най-ниските данъци в цяла Европа. Нека изчистим тази страна, както казах, и много от 6,5-те милиона българи ще видят възможността да бъдат част от промяната. Вече виждаме как се случва това, виждаме как българите се връщат.


Прочетете още:

Линда МакКензи: От Канада до България с Кирил Петков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024