Линда МакКензи: От Канада до България с Кирил Петков Снимка: © Facebook.com/Kiril Petkov

Въпреки че се отказа от чуждото си гражданство, за да влезе в изпълнителната власт, Кирил Петков винаги ще има специално място в сърцето си за Канада, защото там се запознава със съпругата си.

Линда МакКензи е от столицата Отава. Прекарва тийнейджърските си години в Кортеней, малко градче в източната част на остров Ванкувър. Сега фамилията ѝ е Петкова, притежава своя собствена сладкарница и живее в България със съпруга си и две от трите им дъщери – третата е студентка.

Канадското издание National Post публикува обширен материал за Линда МакКензи и българския премиер на 10 февруари, в който журналистът Джефри Мо разказва историята им.

Допреди да се срещне с Кирил Петков в края на 90-те в Университета на Британска Колумбия (UBC), родената през 1979 Линда МакКензи никога не е напускала Северна Америка и не е знаела нищо за България. „Той ми каза само, че е на север от Гърция и това пак не ми говореше нищо“, разказва тя пред National Post. „Но тогава не си представях, че някога ще се преместим там, така че нямаше значение. Просто го харесвах“.

Петков и родителите му емигрират във Виктория – столицата на провинция Британска Колумбия, когато той е само на 14 г. В университета става добър приятел с близначката на Линда МекКензи. Двамата с настоящата му съпруга започват да излизат заедно, когато тя кара втората си година в UBC.

Животът тръгва с бърза скорост за младата двойка, пише канадското издание – те се женят едва когато са на 20. Седмица преди началото на четвъртата им година в университета се ражда първата им дъщеря Ванеса. След като Петков се дипломира със специалност „Търговия“ през пролетта на 2001, семейството заминава на екскурзия в България и в продължение на 10 седмици обикаля страната с „Ладата“ на родителите му.

„Беше нещо като меден месец – със съпруга ми, но също и с държавата“, разказва Линда МакКензи.

След това Петков започва работа за канадската компания McCain Foods в Брюксел. Там съпругата му завършва последния си семестър и взема диплома по икономика. Двамата прекарват две години в белгийската столица, преди настоящият премиер да бъде трансфериран в Торонто. Следват две години в Кеймбридж, Масачузетс – там Петков прави магистратура по бизнес администрация в Харвард, а тя работи като научен сътрудник в университета.

След две години в САЩ Петкови решават, че ще опитат да живеят известно време в България. Петков започва работа в София, където управлява първия голям търговски парк в България (Black gold park). Но съпругата му се връща за кратко на остров Ванкувър.

"Не се чувствах достатъчно комфортно, за да родя (в България), така че всъщност се преместих при родителите си за два месеца, за да родя там", казва тя, говорейки за втората им дъщеря - Ема. Семейството се установява напълно у нас, когато Ема е само на пет седмици, веднага след като вече има издаден паспорт.

„Към 2007 г. повечето българи, особено по-възрастните, не говореха английски език. Нямаше и много курсове на български, нито нужните ресурси, за да науча езика. Той ми беше наистина труден“, разказва Линда Петкова.

„В него има много повече времена, както и мъжки и женски род, които постоянно бъркам. Все още правя доста грешки, но българите оценяват усилията – изненадани са, че някой от Канада може да научи езика им. Във всяко такси, в което влизах, шофьорите ме питаха например: „Хей, познаваш ли един Иван от Торонто? Той ми е братовчед. Забавно е, че ти си тук, а той – там!“.

Тази реакция никак не е изненадваща – през последните 30 г. от България на запад има голям отлив на хора – откакто границите на страната са отворени след падането на комунистическия режим, пише National Post. Така че Петкови обръщат тенденцията.

Впоследствие настоящият премиер отваря собствена компания – ProViotic, която произвежда първия в света веган пробиотик от кокиче. Той е препоръчван от известни личности като Опра Уинфри и Новак Джокович. Бизнесът на Петков дава на семейството финансова независимост и той насочва вниманието си към „следващото поколение“. Започва да води харвардски курсове по икономика в Софийския университет.

През 2012 семейството вече има и трета дъщеря – Ани. След като пристигат в България, Линда МакКензи се занимава с доброволчески дейности, прекарва част от времето си в НПО-сектора, след което започва онлайн продажби за американска модна компания. Последното обаче не я прави щастлива. „В продължение на около 7 години нямах работа на пълен работен ден. Нямах идея какво да правя“.

В свободното си време Петкова обича да готви – и в частност, да пече. Отчасти това ѝ се налага, защото страда от проблеми с щитовидната жлеза заради глутена. „Години след това разбрах, че и дъщерите ми имат същия проблем. Открихме и че Ема има диабет. Тук нямаше никакви храни за тях, така че аз започнах сама всичко от нулата“, разказва тя.

Майка ѝ Маргарет МакКензи също е алергична към глутен и е диетолог, създала е сама свой микс от брашно, с който да пече различни продукти. Така Линда има лесен достъп до рецепти за себе си и дъщерите си, а приятелите ѝ започват да я молят да прави печива за рождените дни на децата им. „Всички ми казваха да си отворя пекарна. Преди три години и половина го направих“.

Петкови купуват малък магазин за белгийски шоколад, обзавеждат кухнята и Линда започва да прави сладкиши. Така се заражда „Амели Суийт Шоп“ – пекарна с продукти без глутен. Съпругата на премиера предлага и деликатеси за хора, които спазват веган- и кето-режими.

Една позната дори пита Петкова защо не се запише за участие в „MasterChef“. Тогава тя не гледа много телевизия и не е наясно с българската версия на предаването, но си казва – „Защо не?“. „Беше много забавно – просто защото не го приемах много насериозно“, разказва тя.

Тя попада в топ 16 на шоуто през 2020 г., след като приготвя един от марковите си десерти. После обаче, тъй като не консумира глутен, не се справя с рецепта за паста и отпада, но все пак завършва на 13-то място. Научава още повече български език, а участието ѝ в предаването е перфектната реклама за пекарната.

Сега тя прави това, което желае. В същото време съпругът ѝ е министър-председател. National Post цитира професора по политика и международни науки Робърт Филип-младши от Американския университет у нас, който описва Петков и Асен Василев като „двама оптимисти, образовани в Харвард, които ще поправят това, което трябва да бъде поправено в България“. Ако успеят да се справят с корупцията и преобразят здравната и образователната система, повече българи ще се върнат отново в страната си, заключава той.

За да стане служебен министър на икономиката в кабинета на Стефан Янев, Петков се отказа от канадското си гражданство (свързано със серия от скандали), но винаги ще пази хубави спомени от американската страна. „Разбира се, там срещнах Линда. Всеки път, в който мисля за Канада, си спомням добрите неща от младите ми години и от старта на кариерата ми. Връзката ми с Канада все още е в сърцето ми“, казва той.

„За мен отказът от канадското гражданство беше избор, който трябваше да направя. Но това е така, защото имах изключително силно желание да променя страната си. Това беше цена, която бях готов да платя. Невероятно е като си представиш, че животите на 7 милиона души могат да се подобрят чрез твоята работа. Това е страхотна възможност, но и огромна отговорност“, добавя Кирил Петков.

Линда МакКензи вече е у нас от около 14 години и чувства България като по-голям дом от Канада. „Семейството ми липсва, но се чувствам като чужденка, когато се завърна – просто защото начинът на живот там е различен“.

„В България го има това чувство на хаос и свобода, което не е типично за Канада. Имам си „Амели“, а никога нямаше да създам това място в Канада, или поне нямаше да знам, че е възможно. Не знам дали щях да мога да си го позволя, или да имам куража да го направя“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024