Снимка: © Getty Images

Американската медийна компания BuzzFeed ще придобие новинарската платформа HuffPost от телекома Verizon, съобщиха двете компании, цитирани от The Wall Street Journal.

Това е голяма и важна сделка в международния новинарски сектор, но сумата по споразумението не се съобщава. Ясно е само, че Verizon ще получи миноритарен дял в BuzzFeed. Двете компании са се съгласили да обединят съдържание в рамките на по-широко партньорство.

BuzzFeed ще използва рекламната платформа на мултинационалния телекомуникационен конгломерат, за да достигне до още повече потребители. Verizon, от своя страна, ще инвестира в медийната компания, пише The Wall Street Journal.

Сделката е по-специална за главния изпълнителен директор на BuzzFeed Джона Перети, който е сред съоснователите на HuffPost.

„Имам ярки спомени от израстването на HuffPost във водещо новинарско издание в ранните му години, но BuzzFeed прави това придобиване, тъй като ние вярваме в бъдещето на HuffPost и в потенциала, който има, за да продължи да определя медийния пейзаж през идните години“, каза Перети в свое изявление.

HuffPost е сайт за новини и блог, който има местни и международни редакции. Предлага оригинално съдържание и се занимава с политика, бизнес, забавление, технологии, лайфстайл, култура и други. Определян е като „либерална“ медия. Verizon притежава HuffPost от 2015 г.

„Стратегията на Verizon еволюира през последните две години. Компанията се концентрира върху най-голямата си сила – рекламата, съдържанието и абонаментите“, каза изпълнителният директор Гуру Гоурапан. „Създадохме мощна екосистема. Партньорството с BuzzFeed допълваше нашата мисия и ускори трансформацията и растежа ни“.

Основателят на HuffPost Ариана Хъфингтън обяви в Twitter: „Толкова съм радостна да видя обединението с BuzzFeed 15 години след като Джона Перети, Кени Лерър и аз започнахме проекта. Това са вълнуващи новини и се надявам да дойдат дори още по-добри!“.

BuzzFeed очакваше солидни печалби тази година, но пандемията от коронавирус провали плановете им. Компанията разполага с нюзрум от над 300 души, но уволни някои свои служители и намали възнагражденията им заради кризата. След като имаше проблеми и със средствата от рекламодатели, фирмата на Перети опита да навакса с абонаменти, организиране на събития и електронна търговия, но тази стратегия се оказа успешна само отчасти, пише Business Insider.

От друга страна, Verizon търси начини за подобряване на медийния си бизнес, който преди това бе воден от Тим Армстронг. В рамките на неговото управление компанията имаше план да превърне AOL и Yahoo! в успешен рекламен бизнес, но стратегията му така и не успя да се осъществи. След като промени името си от Oath на Verizon Media Group и съкрати персонал, компанията се фокусира основно върху своите същински функции - предоставянето на безжични услуги.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие