Възобновяват делото срещу Nirvana, заведено от порасналото бебе от обложката на "Nevermind"

Деветият окръжен апелативен съд на САЩ отмени решението на по-долна инстанция, че Спенсър Елдън - бебето, изобразено на обложката на един от най-хитовите албуми на Nirvana, е изчакал твърде дълго, за да заведе иск си срещу легендарната група от Сиатъл.

Съдът постанови, че Елдън все още може да подаде иск въз основа на публикуването на преиздадената версия на албума "Nevermind" от 2021 г.

На популярната обложка от 1991 г., виждаме голия четиримесечен Елдън под вода, в момент, в който се опитва да хване банкнота, закачена на въдица.

През 2021 г. днес 32-годишният Спенсър заяви, че ще съди групата за детска порнография. Той твърди, че родителите му никога не са давали писмено съгласие снимката му да се използва за такива цели.

"Снимката излага на показ тялото на Спенсър и гениталиите му от времето, когато той е бил бебе, до наши дни" се казва в съдебния иск, внесен на територията на Калифорния и цитиран от BBC.

В интервюта преди години обаче Елдън е казвал, че снимката винаги му е носила позитиви и му е отваряла множество възможности в професионален план.

Обвиняеми са живите членове на Nirvana Дейв Грол и Крист Новоселич, вдовицата на покойния вокалист Кърт Кобейн - Кортни Лав, и фотографът Кърк Уедъл. Кадърът е направена именно от Уедъл.

Новото решение на съда по казуса не разглежда въпроса дали обложката на "Nevermind" представлява изображение на сексуално насилие над деца.

"Този процедурен неуспех не променя мнението ни. Ние ще защитаваме това неоснователно дело с енергия и очакваме да победим", заяви в четвъртък адвокатът на Nirvana Берт Дейкслър, цитиран от британския “The Guardian”.

Защитникът на Елдън, Робърт Люис, изрази задоволството си от новото развитие по процеса, като добави, че "очаква с нетърпение денят му в съда да дойде".

Решението на Деветия окръжен апелативен съд на практика отменя постановлението на окръжния съдия на САЩ Фернандо Олгин в Лос Анджелис, че искът трябва да бъде отхвърлен, тъй като Елдън не го е подал в рамките на 10-годишния давностен срок.

Албумът Nevermind излиза през 1991 г. и е един от най-успешните на легендарната група. Част от него са песни като "Smells Like Teen Spirit", "Come As You Are" и "Lithium" и е продаден в над 30 млн. копия по цял свят, което го нарежда сред най-успешните албуми в историята на музиката.


Порасналото бебе от обложката на Nevermind иска да съди Нирвана


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024