"Възраждане" и ИТН залагат "мина" под конституционната реформа с питане до КС Снимка: © Булевард България

48 депутати от "Възраждане" и ИТН, плюс Радостин Василев, са отправили питане до Конституционния съд, което може да забави приемането на планираните промени в Конституцията.

Задачата пред КС е да разтълкува конституционните текстове (чл. 155), които въвеждат процедура за гласуване на промени в основния закон. Те предвиждат две различни хипотези:

  • Народното събрание може да измени конституцията със 180 гласа на три гласувания в различни дни, или
  • Ако предложението получи по-малко от 180, но повече от 160 гласа подкрепа, то се поставя на ново разглеждане след 2-5 месеца. При новото разглеждане, предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от 160 депутати.

Конституционният проект на Христо Иванов събра само 161 гласа на първото си обсъждане в пленарната зала през октомври. Това е само един глас над минималния брой, нужен за продължаване на процедурата във втората конституционна хипотеза.

Бойко Борисов и тогавашният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ символично не присъстваха на гласуването, въпреки че ГЕРБ и ДПС подкрепиха реформата.

Предстои новото ѝ разглеждане да се проведе на 6 декември, а заявените досега намерения са второто и третото четене да се случат в рамките на следващите няколко дни.

"Възраждане" и ИТН обаче искат КС да обясни дали ако промените в Конституцията бъдат подкрепени отново от поне 160 депутати през декември, то при второто и третото четене е достатъчно мнозинство от 160 гласа, или трябва да бъдат събрани 180 гласа за всяко от тях. Ако КС се произнесе в този дух, това ще значи забавяне и на второто, и на третото четене на конституционната реформа с между 2 и 5 месеца, както се случи след приемането на проекта през октомври със само 161 гласа.

При това положение окончателното приемане на промените в конституцията може да се отложи най-рано за април 2024 г., пише правният сайт "Лекс". Това е и мнението, което се застъпва от специалисти по конституционно право като проф. Емилия Друмева (бивш правен секретар на Румен Радев) и доц. Наталия Киселова.

Въпросът възниква сега - след 5 по-ранни изменения в Конституцията - защото за първи път се случва текстовете за изменение на основния закон да нямат подкрепа от поне 180 депутати.

Според Радомир Чолаков - депутат от ГЕРБ и юрист, това не било саботаж на конституционната реформа от страна на ИТН и "Възраждане".

Той смята, че е добре да се направят редакции, "около които да има консенсус", и тогава партиите от мнозинството могат да съберат и повече от 180 гласа.

"Според мен при изменения на Конституцията трябва да се стремим именно към максимален консенсус и всички политически сили са призвани да мислят държавнически, а не за тясно политическите си цели", казва той пред медията.

Искането е внесено на 17 ноември и е разпределено на съдия Красимир Влахов от КС като докладчик. Предстои институцията да реши дали ще допусне казуса по същество или не. Ако не го допусне и прецени, че конституционните текстове са достатъчно ясни, няма да има пречка пред приемането на измененията в основния закон до края на тази или началото на следващата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024