"Възраждане" може да е втора сила в 51-вия парламент, според "Тренд" Снимка: © Getty Images

Седем партии биха влезли в следващото Народно събрание, ако изборите бяха днес, като "Възраждане" може да се окаже втора политическа сила.

Това показват данните от проучване на социологическата агенция "Тренд". То е направено по поръчка на "24 часа". Допитването е проведено сред 1003 души в периода 17-24 септември.

Отговорите на участвалите в анкетата показват, че коалицията ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция и би получила 24,8% от гласовете.

Битката за второто място остава с неясен край, отбелязват социолозите от "Тренд".

„Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15,6% от гласуващите, показват данните

С разлика в рамките на статистическата грешка непосредствено след тях се нарежда обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 15,1% .

Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ на старта на предизборната кампания се ползва с подкрепата на 8,5% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас на 27 октомври. Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ има около 3% по-ниска подкрепа - 5,8%. Числата към момента показват, че и двете формации биха получили представителство в 51-вия парламент.

С изравнени позиции са БСП-Обединена левица и „Има такъв народ“. Те биха получили към днешна дата 6,9% от гласовете на заявиите, че ще уплажнят правото си на вот.

Близо до парламентарно представителство, но засега под 4-процентовата бариера, остават партията на Радостин Василев МЕЧ с 3,5% и "Величие" - 3,4%.

Делът на респондентите, посочили, че ще гласуват с опцията „не подкрепям никого“, е 3,9%.

Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 милиона и 2 милиона и 200 хиляди души.

В проучването са тествани две твърдения за евентуалните компромиси след изборите. 2/3 от участвалите смятат, че „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“ , докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.

Проучването на социологическата агенция "Тренд"е направено по поръчка на "24 часа". Допитването е проведено сред 1003 души в периода 17-24 септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Проверяват защо водата в река Струма в Перник е кафява

"Струма беше отровена тази нощ", написа кметът на Перник

11:25 - 27.09.2024
Култура

Съвременното изкуство – провокация и инвестиция – Sofia Art Fair

Суни Данаджъ и Радослав Механджийски разказват за Sofia Art Fair - най-големият до този момент форум за съвременно изкуство у нас, който ще се проведе от 3-ти до 6-ти октомври. 

10:00 - 27.09.2024
Важно днес

Норвегия издирва мъж, свързан с взривяването на пейджъри в Ливан

Предполага се, че това е Ронсън Хосе, който има фирма в България

09:59 - 27.09.2024
Важно днес

Седем души са ранени при катастрофа в Хаинбоаз

Движението в прохода е затруднено

09:46 - 27.09.2024
Важно днес

Краят на седмицата идва със слънчево и топло време

Драстично понижаване на температурите се очакват в понеделник

07:49 - 27.09.2024