“Възраждане” протестира срещу правителството, Бил Гейтс и ваксините

"За право на избор при ваксина", "Събудете се, българи, не прецаквайте и нашето бъдеще", "За повече журналисти и по-малко мисирки", "Време е 30-годишният преход да бъде обявен за престъпен",- това бяха част от лозунгите, с които активисти на ПП "Възраждане" проведоха протест в центъра на София.

Въпреки забраната за организирано събиране на повече от 10 души на едно място и задължението за спазване на 1,5 м дистанция на обществени места - участниците в събитието не бяха глобени от полицията, която блокира движението в столицата, докато протестиращите шестваха между Народното събрание, Министерството на финансите и Министерски съвет.

Осем души са задържани заради опити да пробият полицейския кордон пред парламента, а по-късно - да хвърлят предмети по сградата на Министерството на финансите. Сред арестуваните има трима души с "множество криминалистически регистрации", по информация на МВР. Един от задържаните е 42-годишен мъж, обявен за общодържавно издирване заради старо разследване.

Ден преди митинга прокуратурата обяви, че разследва лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов за незаконно присвояване на големи суми от държавната субсидия за политическата организация. Срещу него е повдигнато обвинение от края на март 2020 г. за разпространяване на невярна информация в условията на извънредното положение.

Долу прехода, долу Бил Гейтс

Освен лозунги за оставка на правителството, имаше и такива, вдъхновени от популярни конспиративни теории, които циркулират в социалните мрежи от началото на епидемията с Covid-19. Някои от участниците в протеста скандират срещу "задължителното ваксиниране" (до момента няма изобретена ваксина срещу заболяването), 5G и срещу основателя на Microsoft Бил Гейтс, който беше изобразен на плакат със спринцовка в ръка и надпис "License To Kill" (препратка към шпионските романи за Джеймс Бонд).

Фотограф: Явор Николов, bTV

Партия "Възраждане" е известна с проруските си тези (вкл. че Крим принадлежи на Русия, а не на Украйна). Сред участниците в шествието се видяха хора с руски знамена и тениски с лика на президента на Русия Владимир Путин. На протеста изненадващо се появи и бившата съдийка от Софийския градски съд Румяна Ченалова, уволнена дисциплинарно от съдебната система след скандала "Яневагейт" и нарушения по няколко дела.

Кой е Костадин Костадинов?

Историк по образование, бивш директор на историческия музей в Добрич и настоящ общински съветник във Варна, Костадин Костадинов има дълъг опит в спектъра на националистическите и лявопопулистки сили.

Преди да основе партия "Възраждане", е членувал в ръководството на ВМРО-БНД. За кратко е бил координатор на НФСБ на Валери Симеонов във Варна. През 2015 г. беше издигнат от "Атака" за кмет на община Варна.

На последните местни избори се кандидатира за кмет и стигна до втория тур на местните избори срещу Иван Портних. Участието му в изборите едва не доведе до разцепление в БСП, след като варненският лидер на партията Борислав Гуцанов предложи социалистите да не издигат свой кандидат, а да подкрепят Костадинов на изборите. Въпреки съпротивата от централното ръководство и номинацията на Анелия Клисарова като официален кандидат, кампанията на БСП в третата по големина община беше провалена.

На последните парламентарни избори преди 3 г. "Възраждане" получи малко над 1% от действителните бюлетини, което й осигури право на държавна субсидия. Именно нейното изразходване стана обект на интерес на прокуратурата след репортажи в Нова ТВ, в които се твърди, че семейството на Костадинов е закупило два нови жилищни имота, без разходите да съответстват на личното им имуществено състояние.

"Възраждане" редовно организира митинги срещу теми от съдържанието на учебниците по история до стратегоята за закрила на децата. През януари Костадинов се опита да нахлуе в Министерството на регионалното развитие при протест срещу водния режим в Перник.

Партията защитава позицията, че санкциите на ЕС срещу руски граждани и компании, участващи във военния конфликт в Източна Украйна, трябва да се премахнат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024