Снимка: © Булевард България

Още от началото на предизборната кампания партия „Възраждане“ се обяви твърдо против ваксините и мерките срещу Covid-19, а сега планира протест заради решението на депутатите в Народното събрание да се влиза със „зелен сертификат“. Оказа се обаче, че четирима от 13-те народни представители на партията на Костадин Костадинов са ваксинирани, а други двама са преболедували (плюс един под карантина) и де факто разполагат с документа.

„Възраждане“ писмено са потвърдили пред bTV, че една трета от членовете на парламентарната им група са имунизирани с препаратите срещу коронавируса.

Секретарят на “Възраждане” Николай Дренчев, който обяснява пред телевизията, че никога няма да се ваксинира, всъщност е имунизиран с еднодозовата Janssen на 19 август. Депутатът Иво Русчев също се е ваксинирал - преди осем месеца.

И Стоян Таслаков признава, че е имунизиран. Направил това "под натиск“ - ваксинирал се, за да предпази 94-годишния си дядо. 

В групата има още един ваксиниран - Даниел Петров. Той също си е поставил Janssen.

И четиримата ваксинирани депутати твърдят, че имат "зелен сертификат", но не го използват.

Партията натрупа голям електорат (130 хил. избиратели на последните избори), състоящ се основно от противници на ваксините и ограниченията срещу Covid. Председателят Костадин Костадинов нарича препаратите „експериментална течност“, въпреки че вече е доказано като неоспорим факт, че ваксините предпазват животи и спасяват от тежко протичане на инфекцията.

В петък депутатите от „Възраждане“ заговориха за „гражданска война“, която ще настъпи, ако парламентът разпореди влизане в Народното събрание със „зелени сертификати“. Тогава народните представители решиха да предприемат мярката от 24 януари 2022 г., а 13-те души от „Възраждане“, заедно с ИТН, напуснаха залата и не гласуваха.

„Истината е, че се опитват да ограничат достъпа на „Възраждане“ до парламента, защото ние тук работим. Не сме на пазар“, заявява зам.-председателят на парламента Цончо Ганев пред bTV.

Секретарят на партията Николай Дренчев казва пред телевизията на 7 януари – деня, в който бе гласувано влизането с Covid-сертификат в НС - че „това е атака срещу депутатите от „Възраждане“. „Защото ние няма да си купим сертификати, както са направили голяма част от колегите в Народното събрание – това се чува и вие го знаете също. Ние ще държим твърдо и ще отстояваме правата, които са права на целия български народ или поне на хората, които нямат желание да се ваксинират“.

Дренчев твърди, че няма зелен сертификат, но става ясно, че на 19 август си е поставил ваксина. "Както казва доц. Мангъров - докато не ми опрат пистолет в челото, няма да се ваксинирам", твърди той.

На въпроса дали е имунизиран и дали депутатите умишлено крият ваксинационния си статус, отговаря: „Мога да избирам за себе си и не мога да препоръчвам никому ничий избор“. „Личният ми здравен статус не е нещо, което бих обсъждал по телевизията“, казва още той.

Секретарят на партията публично продължава да говори срещу препаратите, въпреки че си е поставил доза – според него не отговаряли на определението за ваксина, а Covid бил „чудовищен социално-инженерен експеримент“ и „геополитическа игра“.

Иво Русчев от партията признава пред телевизията, че е ваксиниран, за разлика от колегата си. „Още от лятото – осми месец. Вижте, тук борбата в момента не е за ваксинирани и неваксинирани. Ние не се борим за това. Ние се борим за правата на хората. Аз съм направил своя избор и съм се ваксинирал“, казва той, докато разговорът не е прекъснат от пиара на партията Йовка Димитрова, която моли за изключване на камерата.

Стоян Таслаков от „Възраждане“ бил „под натиск“ от семейството си да се имунизира, за да предпази здравето на по-възрастните си роднини. „Живял съм 6 години във Великобритания, говорил съм със специалисти. Дълго време съм се колебал да се ваксинирам, но в крайна сметка под натиск взех това решение. Не съм се съобразявал с позицията на партията, това си е моя лична позиция. Във „Възраждане“ има различни хора с различни виждания“, твърди той.

Таслаков казва, че с Костадинов са коментирали темата дали ваксините са "експериментална течност". Според него "всеки има право на мнение".

Депутатът отказа да отговори на въпроса колко хора според него са гласували за "Възраждане" заради позицията им срещу препаратите, след което се връща пред камерата с обяснение: "Бих искал само да уточня, че процесът е срещу "зеления сертификат", не срещу ваксинацията". "Получих автоматично "зелен сертификат", не че го искам. Не съм го ползвал до момента. Вярвам, че е дискриминационен и не бих искал да го ползвам и тук, в Народното събрание".

Даниел Петров от партията определя имунизацията си като "личен избор". Попитан дали е участвал в "експеримент" (по Костадин Костадинов) с поставената доза Janssen, той отговаря: "И да, и не". "Не мога да ви обясня. Направих го за лична сигурност".

Петров казва, че не може да си спомни кога се е ваксинирал - "най-вероятно през юли". Твърди, че тогава не участвал в предизборната кампания на "Възраждане". Добавя, че не ползва сертификата си и няма да го употреби за влизане в парламента.

Смята ли, че има хора, които са избрали да не се ваксинират заради послания на "Възраждане"? "Не мога да кажа, не знам. Всеки преценява за себе си", отговаря Петров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"