Депутатите ще влизат в парламента само с Covid-сертификат от 24 януари Снимка: © Народно събрание

Депутатите ще влизат в сградата на Народното събрание от 24 януари 2022 г. само със "зелен сертификат".

Всеки, който влиза в парламента, ще трябва да представи документ за пълен курс на ваксинация, за преболедуване на Covid-19, за негативен бърз антигенен тест (48 часа преди влизането), за отрицателен PCR тест (72 часа) или за отрицателен тест за антитела.

Предложението на "Продължаваме промяната" достъпът на депутатите, администрацията на парламента и представители на медиите в Народното събрание да става със "зелен сертификат", предизвика спорове, но беше одобрено със 154 гласа "за" от общо 158 гласували. "Възраждане" и ИТН не участваха във вота на 7 януари.

(Един народен представител гласува "за" онлайн)

Разходите за закупуване и използване на бързите антигенни тестове за сътрудниците на парламентарните групи, служителите в парламентарните комисии, служителите на администрацията на Народното събрание и представителите на медиите ще се поемат от бюджета на НС.

Вносител е Андрей Гюров - председателят на парламентарната група на ПП. Предложението влезе в пленарна зала след одобрение от Здравната комисия, а по време на дебата се заговори за "гражданска война" и липса на правно основание за приемане на решението (Ива Митева от ИТН).

Дискусията започна с изказване на Андрей Чорбанов от ИТН, че „Омикрон“ „гази ваксинираните“ и че „сертификатът е форма на ограничение“. Елена Гунчева от „Възраждане“, очаквано, се възпротиви срещу приемане на сертификатите за достъп до Народното събрание. Тя каза, че нямало доклад на Здравната комисия и заседанието ѝ не било свикано по установения ред. „Предизвиквате гражданска война“, обърна се тя към вносителите от ПП с тон, характерен за партията ѝ.

Кирил Петков заяви, че докато е премиер, ваксинацията няма да бъде задължителна. „Зеленият сертификат“ обаче ще бъде премахнат чак когато се достигне 70% имунизационно покритие.

Доц. Антон Тонев – председателят на Здравната комисия от ПП – отговори, че извънредното заседание на комисията е редовно проведено с кворум и няма нарушение на правилника. „Отново наблюдаваме неспециалисти да анализират медицински факти. Същите тези хора, когато имат нужда от лекар, отиват на лекар, не се лекуват сами. При 30% ваксинирани и 70% неваксинирани – имаме смъртност от 95% неваксинирани. Това са 25% спасени животи заради ваксинацията“, каза той.

Александър Симидчиев от „Демократична България“ заяви, че „много избирателно се използват фактите за разпространението на пандемичния процес“. „Зеленият сертификат“ е мярка за обществено здраве, което цели ограничаване на риска за хората, които го имат. Той е доброволен акт на нас, да си ограничим риска, защото ние сме особено рискови тук, в Народното събрание. Не трябва да се спира законодателният процес. Говорите неистини, нека ви разясним медицинските факти – ваксините спасяват животи“, обърна се той към Елена Гунчева.

Костадин Ангелов от ГЕРБ заяви, че „няма как да толерира изказването, че болните хора от Covid-19, които са ваксинирани, умират. „Вие казвате, че ваксините не работят. Медицински доказано е, че ваксините имат две качества – безопасност и ефикасност. В България има 92% ефикасност. 8 от 100 ваксинирани могат да се разболеят от Covid. Нека да не въвеждаме в заблуждение хората – останалите 92% ще са живи и здрави“, каза той.

Андрей Гюров каза, че „зеленият сертификат“ за достъп до парламента не е популизъм, а разумен път в името на здравето и на живота: "Трябва да дадем пример на обществото".

Най-голям дебат предизвика изказването на Ива Митева, която заяви, че текстовете от предложението не целели насърчаване на ваксинацията, а „точно обратното“. „Това решение е по-широко по обхват, не е само за депутатите и техния достъп до НС. Приемем ли го, ограничаваме достъпа на всички граждани и ще ги възпрепятстваме“, каза тя.

Според нея в предложението трябвало да се запише, че бързите тестове ще са безплатни само за депутатите, членовете на парламентарната администрация и представителите на медиите.

„Първо да видим кое е правното основание да приемем това решение. Ако НС беше включено като обществена сграда, можеше и да го гласуваме. Но в заповедите на МЗ и чл. 57, ал. 3 от Конституцията няма посочване обществени сгради да са сградите на държавните и местните органи. И защо НС ще плаща тестовете, нали целта е да насърчим ваксинацията?“, добави още Митева.

Тя предложи редица поправки и заяви, че няма закон, който да възпрепятства депутатите да влязат в залата и да упражняват конституционните си правомощия. „Ще видите, като депутати откажат да се тестват. Законът казва, че са длъжни да присъстват в пленарна зала и в комисиите, ние не можем да им забраним да влязат“, добави тя.

Междувременно ГЕРБ се загрижиха за GDPR и как ще се съхраняват данните на тестваните в системата на Народното събрание. След това председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова поиска сертификатът за НС да влезе в сила от 10 януари, а не две седмици по-късно. Предложението не беше прието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024