Вечерният час за заведенията може да се промени за Коледа и Нова година Снимка: © Pixabay

Възможно е да се стигне до компромис за вечерния час на заведенията и той да бъде променен до след полунощ по време на коледните и новогодишните празници. Това каза в интервю за БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

В момента заповедта на здравния министър Костадин Ангелов забранява работата на дискотеки и нощни барове, а всички останали заведения за хранене и развлечения могат да работят между 6 и 23:30 ч. Мярката важи до 30 ноември, но е много вероятно да бъде удължена, ако епидемиологичната обстановка в страната не се подобри.

Нова заповед на здравния министър: Кои ученици ще учат дистанционно до 30 ноември

Тъй като много българи празнуват Нова година в ресторанти и се притесняват дали ще могат да го сторят тази година, Николова коментира, че при намаляване на новите случаи на Covid ще се обмисли промяна във вечерния час.

„Следим ежедневно ситуацията, виждаме каква е обстановката и в случай, че имаме по-добри показатели, бихме могли да говорим за преразглеждане на този час по време на коледните и новогодишните празници“, сподели тя.

„Тогава има възможност за концентрация и струпване на много компании и групи. Рискът е, когато се струпват хората. Надяваме се обаче да спазим традицията и в 00:00 ч. да посрещнем Нова година“, каза Николова.

Тя добави, че вече е била на проверки в зимните курорти Боровец и Банско. „С моя заповед бяха утвърдени указания, които са задължителни за всички места за хранене и развлечения. Противоепидемичните мерки са задължителни както за хотелите, така и за лифтовете и съоръженията. Единните правила са въведени на публично и достъпно място, обезпечени са местата за хранене с необходимата дистанция. Ние ще имаме зимен сезон. Не можем да говорим обаче за добър сезон".

„Отново ще залагаме на вътрешния туризъм. За първите 8 месеца на годината над 2,7 милиона българи са посетили нашите курорти. Отново ще залагаме на българите, както и на хората от балканските страни“, каза министърът на туризма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024