Вечните коледни филмови класики и къде да ги гледаме

Един от най-хубавите периоди през годината отново настъпи – какво по-приятно от това да пиеш чаша топъл чай, облечен/а в зимен пуловер, докато гледаш коледен филм, а навън валят снежинки?

Тази година излязоха много добри коледни филми, които вече ви представихме, а сега е време да обърнем внимание и на вечните класики, които никога няма да ни омръзнат:

Love Actually („Наистина любов“), 2003 г.

Един от най-обичаните коледни филми, който никога няма да излезе от мода. Романтичната комедия на режисьора Ричард Къртис представя живота на 8 много различни двойки и показва как те се справят в любовта.

Историите в началото не са свързани, но с напредването на сюжета се вплитат една в друга. Действието се развива в Лондон и започва 5 седмици преди Коледа, с което се дава началото на обратното броене до празниците.

Къртис събира на екрана страхотен актьорски състав. Хю Грант е в ролята на премиера и тук е емблематичната сцена с неговия секси танц. Участват още Мартин МакКъчън, Лиъм Нийсън, Колин Фърт, Ема Томпсън, Кийра Найтли.

Можете да гледате Love Actually в Amazon Prime, ако не успеете да го засечете по някоя от телевизиите.

Elf („Елф“), 2003 г.

Уил Феръл е в ролята на Бъди в една от най-забавните комедии. Той е отгледан от елфите на Дядо Коледа на Северния полюс и си мисли, че не е човек, а е един от тях. Скоро обаче научава за биологичния си баща и се отправя на пътешествие до Ню Йорк, за да се срещне с него.

Баща му не знае за съществуването на Бъди, но е в отчаяна нужда от добро настроение за Коледа, което елфът със смешен зелен костюм може да предостави на семейството.

Филмът на Джон Фавро се превръща в истински бокс-офис след излизането си през 2003 и печели 220 млн. долара – шест пъти над похарчения бюджет. Критиците определят ролята на Феръл като една от най-добрите в кариерата му.

„Елф“ е достъпен за всички абонати на стрийминг платформата Netflix.

„Коледна ваканция“ (National Lampoon's Christmas Vacation), 1989 г.

Чудесният план на семейство Гризуолд за голямо коледно празненство се превръща в истинско бедствие.

Кларк Гризуолд от Чикаго води съпругата си Елън и децата си извън града, за да отсекат голяма коледна елха. След като успяват да я пренесат на покрива на автомобила, нещата започват да се объркват.

Родителите на Кларк и Елън пристигат и изнервят двамата съпрузи с поведението си, но настроението на г-н Гризуолд не може да бъде помрачено. Той е подготвил 25 хиляди лампички и е готов да изненада фамилията. Без да иска обаче, спира тока на целия град.

Класиката можете да гледате в Netflix.

A Christmas Story („Коледна история“), 1983 г.

Действието се развива през 40-те години на миналия век, когато младо момче на име Ралфи опитва да убеди майка си, учителя си и Дядо Коледа, че пушката Red Ryder BB наистина е перфектният коледен подарък.

Всички те отказват да го снабдят с въздушното оръжие – все пак Ралфи е едва на 9 г. Баща му обаче е негов „съюзник“ и му е взел мечтания подарък. Оттам насетне започва истинското шоу, разказано с гласа на вече порасналото момче.

Филмът е достъпен в Amazon Prime и Hulu.

It’s a Wonderful Life („Животът е прекрасен“), 1946 г.

Номинираната за 5 „Оскара“ класика на Франк Капра разказва за ангел, изпратен от Рая, който показва на един разочарован бизнесмен какъв щеше да бъде светът, ако той изобщо не бе съществувал.

Джеймс Стюърт и Дона Рийд изиграват влюбените съпрузи Джордж и Мери, които живеят в Бедфорд Фолс. Мъжът се е отказал от мечтите си, за да помага на общността, но изпада в криза и мислите за самоубийство помрачават Коледата му.

Ангелът (в ролята: Хенри Травърс) обаче му помага да осъзнае колко много Джордж е променил живота на хората около себе си в положителна посока.

Филмът е достъпен за абонатите на Amazon Prime.

"Сам вкъщи" (Номе Аlone) - първа част, 1990 г.

Филмът, който никога не омръзва и който много хора гледат на Коледа всяка година, въпреки че сигурно знаят повечето реплики наизуст.

Кевин МакАлистър, изигран от Маколи Кълкин, е винаги на екрана по много от телевизионните канали около 25 декември. 8-годишният пакостник, когото семейството е забравило да вземе на фамилната почивка далеч от Чикаго, измисля иновативни начини да защити дома си от двамата крадци (Джо Пеши и Даниел Стърн).

Тази година излезе и новият "Отново сам вкъщи" (Home Sweet Home Alone), който обаче не получава добри оценки от критици и зрители.


Прочетете още:

Най-добрите коледни филми на 2021 Най-добрите коледни филми на 2021

Сериалите, които да изгледате наведнъж през празниците Сериалите, които да изгледате наведнъж през празниците

Най-очакваните нови филми на 2022 г. Най-очакваните нови филми на 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024