"Величие" обяви бойкот на bTV след репортаж за Историческия парк Снимка: © Screenshot bTV

Репортаж на bTV за "Исторически парк", откъдето тръгва партия "Величие", ядоса председателя ѝ Николай Марков. В профила си във Facebook той заплаши, че .депутати от "Величие" няма да говорят с журналистите от телезивията, които нарича "псевдожурналисти".

Повод за гневната реакция стана разказ на Стоян Георгиев за "Исторически парк" в село Неофит Рилски, откъдето тръгва възхода на формацията и нейния идеолог Ивелин Михайлов..

В седемминутно видео Георгиев показва туристическия атракцион и разказва как в последните в последните 5 години десетки млади хора са се преселили в доскоро обезлюденото варненско село.

Те самите споделят, че са отишли там заради средата и хората с подобни на техните виждания. Казват, че са родолюбци, но вярват, че скоро половината свят ще говори на руски език. Някои от тях кръщават децата си с имена като Вълчан и Горан и вярват в наричанията. Обясняват, че там освен хора, които споделят вижданията им, намират и чиста храна.

"Родолюбие, величие в миналото и руски мир", са трите стълба, които според журналиста Стоян Георгиев обединяват хората в общността. Определя ги като образовани и млади граждани, които са живели в чужбина, информират се от социалните мрежи и не вярват на традиционните медии и медицина.

Те са не просто жители, а инвеститори. Влагат парите си в "Исторически парк", като според тях участници са и хиляди други хора.

Александра Бешелиева е сред преселилите се от София в Неофит Рилски. Тя разговаря с екипа на bTV, докато четирите ѝ деца имат урок по руски в дома им. Работи като IT.

"Икономическата ни ситуация е такава, че съвсем скоро половината свят ще говори руски", казва Бешелиева. Семейството ѝ живее в новопостроена Възрожденска къща.

Обяснява, че "подобни къщи могат да бъдат реализирани, когато се съберат повече хора като тях и обединят малките капитали, които имат - вид инвестиция".

„Решението да дойда да живея тук е от 2019 г. Аз виждам потенциал в това нещо и съм решил да се включа с някаква сума в „Исторически парк“. Kупуват се дялове, като във всяко едно АД. Проектът не разпределя печалби, защото той е на стартов етап. Смятам, че за такъв проект се изисква малко повече време. Не съм търсил печалби, не мисля, че толкова бързо може да стартира една толкова огромна машина“, казва Ивайло Иванов - друг обитател на селището.

Работата на Кристина Капитанова, която също застава пред камерата на bTV, e да набира хора, които да се включват финансово в проекта за общността и за строежа на къщите.

"Together (една от фирмите на Михайлов - б.р.) e брокер, това e свързващото звено между клиент и продукт. Човек, за да разбере как функционира "Исторически парк", най-напред трябва да се запознае с икономиката, защото "Исторически парк" е акционерно дружество и функционира като такова. Нормално е да го наричат някои пирамида, защото не са запознати как функционира целият сегмент," обяснява Капитанова в репортажа.

През 2019 година Комисията за финансов надзор (КФН) сезира прокуратурата заради проекта „Исторически парк“ край Варна. Тогава още партия "Величие" не съществува - тя е регистрирана чак през 2023 г.

Дружеството, което изгражда атракциона, е акционерно, като според небанковия регулатор част от акционерите в него може да са подведени от заблуждаваща информация.

Според публикация в "Капитал" прокуратурата отказва да предприеме действия под предлог, че няма извършено престъпление. КФН обжалва решението, но получава нов отказ и през 2022 г. прокуратурата окончателно прекратява проверката.

Два дни след изборите Националната агенция за приходите обяви, че образува производство срещу фирми на Ивелин Михайлов за наличие на финансови схеми и измами, както и за 600 хиляди лева задължения към НАП.

Според "Капитал" става въпрос за класическа Понци схема, при която парите от новите членове се използват за плащане на стари задължения. Тя обикновено се срива, когато свежият поток на приходи пресъхне.

Инвеститорите така и не дават повече подробности пред камерата на bTV, но става ясно, че членовете на тази общност не са просто инвеститори. Те изповядват идеология. А начело е създателят на "Историческия парк" Ивелин Михайлов.

Репортажът разкава как той се вижда от големи плазмени екрани в селската кръчма и проповядва как да оправим България, как да се живее здравословно. "Култ към всичко българско. Култ към миналото. Чуждото е заплаха, ако идва от развития свят. Чуждата храната е вредна. На пиедестал в средата на заведението е книгата за Създателя, разказва Стоян Георгиев.

Ивелин Михайлов, който стои зад проекта Исторически парк, обяснява пред журналиста, че е изкупил парцели, "когато бяха на ниска цена".

"Имам над 4 хиляди декара урегулирани поземлени имоти, които съм ги купил на цени 2-3-4 хиляди лева, когато са стрували евтино", казва той и определя себе си като най-добрия бизнесмен.

Това е една от първите срещи на Ивелин Михайлов с традиционните медии, в които му се налага да отговаря на журналистически въпроси, а не да прави изявление.

Репортажът не се е харесал на "Величие" и оттам, след като обвиняват медията в разпространяване на "невярна информация", ѝ обявяват "война" - по думите на Марков. Михайлов на свой ред също съобщи, че публикува и пълният разговор с журналиста Стоян Георгиев.

Към момента реакция от страна на bTV няма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024