Великобритания обвинява и шести българин в шпионаж в полза на Русия Снимка: © Getty Images

Тихомир Иванчев, на 38 години, е заподозрян за шпионаж в полза на Русия и в сряда той ще се изправи пред Централния наказателен съд в Лондон, съобщават британските медии. Това е шестият българин, за който властите в Обединеното кралство имат съмнения, че е предавал секретна информация на Москва.

На Иванчев ще бъдат повдигнати обвинения в "заговор за получаване, събиране, записване, публикуване или предаване на документи или информация", които биха могли да бъдат полезни за цели, вредни за сигурността и интересите на държавата, съобщава прокуратурата във Великобритания.

Преди това британската кралска прокуратура повдигна обвинения срещу още петима български граждани за принадлежност към предполагаема руска шпионска мрежа в периода от август 2020 г. до февруари 2023 г.

Това са 46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова.

Тези българи са живели в Лондон и Норфолк и бяха арестувани през февруари 2023 г. от контратерористичното звено на лондонската полиция.

Смята се, че те са получавали задачи от избягалият в Русия бивш шеф на германската компания Wirecard Ян Марсалек.

Предполага се, че той е човекът, през когото агентите са изпращали информация към руските служби.

Част от периода на предполагаемата му престъпна дейност съвпада с времето, в което той вече е напуснал Германия заради разследването за крупни финансови измами в Wirecard. Връзката с Ян Марсалек с българската група беше разкрита след като руският сайт "Центр Досие" показа как единият от българите - Орлин Русев е участвал в сделки с германеца за продажба на техника за подслушване.

Други двамата от българите - Катрин Иванова и Бисер Джамбазов, бяха арестувани от британските власти преди година. У тях бяха намерени множество фалшиви документи за самоличност от чужди държави, както и прескарти на журналисти.

Установи се и че, двамата са участвали в секционни комисии във Великобритания при поредица от национални, европейски избори и референдуми от 2015 до 2021.

Участието им в секционните комисии може да се проследи още до организирането на референдума на Росен Плевнелиев за електронното гласуване от октомври 2015 г., проведен паралелно с местните избори в страната.

Джамбазов и Иванова са били в секционни комисии в Лондон и през есента на следващата 2016 г. при едновременното гласуване за президентските избори и референдума на "Шоуто на Слави". Тогава Джамбазов вече е бил председател на изборна секция в Ийлинг, а Катрин Иванова - секретар на секцията в посолството.

На предсрочните парламентарни избори през 2017 г. двамата отново заемат същите функции. Те се появяват в секционните комисии и през пролетта на 2019 г., когато се провежда гласуването за Европейски парламент.

Последното им участие в комисиите е на първите (от общо три) избори през 2021 г. Оттам нататък документите на ЦИК вече не споменават техните имена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024