Великобритания отмени санкциите срещу руския банкер Олег Тинков Снимка: © Wikipedia

Руският милиардер Олег Тинков изненадващо беше изключен от санкционния списък на Великобритания, в който присъстваше от март 2022 г. заради войната в Украйна.

Това е първият случай на известен руски предприемач, който успява да се освободи от режима на икономически санкции, поне от тези на Лондон.

Тинков е в топ 200 на най-богатите руски бизнесмени, като доскоро беше съсобственик и основател на едноименната Тинкофф Банк, една от най-популярните финансови институции в Русия.

Той се оказа сред малкото известни хора в Русия, които осъдиха публично военната инвазия на Владимир Путин в Украйна и дори се отказа от руското си гражданство, като запази паспорта си от Кипър. Впоследствие беше принуден да продаде дела си в банката "за копейки", по собствените му твърдения.

Тинков е успял да се освободи от британските санкции след лобистка кампания, в която се включиха хора като Михаил Ходорковски и Ричард Брансън.

Според Ходорковски, хората, които са направили "публично разграничение от режима и неговата агресивна спецоперация", би трябвало да излязат от черните списъци. Ричард Брансън, на свой ред, твърди, че Тинков "никога не е бил олигарх", а "динамичен предприемач, който сам е направил" бизнеса си.

Бившият ръководител на Антикорупционния фонд на Алексей Навални - Леонид Волков - също се оказа сред поддръжниците на въвеждането на "механизъм за сваляне на санкциите" срещу хора като Тинков или ръководителите на руската "Алфа Груп" Михаил Фридман и Пьотр Авен.

Основният им аргумент е, че "хората, които попадат под ограничения, приемат, че това е еднопосочен билет, и затова единственият избор за тях е да останат на страната на Путин".

Според Bloomberg, самият Тинков е посочил, че "свалянето на санкциите ще даде сигнал, че те са насочени не срещу всички руснаци, а само срещу онези, които подкрепят Путин и неговата инвазия".

Няколко месеца по-рано Олег Тинков обяви, че не желае да се асоциира с "фашистка държава, която започна война с мирния си съсед" и че иска името му да бъде свалено от бранда на банката, защото не иска да се свързва с "колаборатори на убийци".

Още през април 2022 той осъди действията на Кремъл. Тинков е част от малка група известни руски магнати, които се отказаха от паспортите си - сред тях са и израелско-руският милиардер Юрий Милнер, собственикът на енергийната компания "Арети" Игор Макаров, основателят на финтех компанията Revolut Николай Сторонский, както и инвеститорите Тимур Турлов и Рубен Варданян.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024