Недостиг на плодове и зеленчуци в британските магазини след серия от проблеми Снимка: © Getty Images

Някои плодове и зеленчуци вече все по-трудно могат да се намерят в повечето от най-големите супермаркети във Великобритания. Причината за недостига на хранителни стоки се оказва серия от проблеми, включително неблагоприятните метеорологични условия, високата цена на тока и затруднения с транспорта.

Най-големият супермаркет в страната Tesco и търговската верига Aldi заявиха, че налагат ограничения за продажбата на домати, чушки и краставици. Клиентите ще могат да купуват само до три броя от тези стоки, разказва BBC.

Друга британска верига също ограничи купуването на марули, салати, броколи, карфиол и малини до три броя на клиент. Сред най-засегнатите продукти са доматите и чушките, но не е ясно дали това не се дължи просто на тяхната популярност.

Строгите мерки се взимат, за да се предотврати изкупуването на дадени храни от други търговци на дребно.

Как обаче се стигна до цялата тази ситуация? Някои магазини се позоваха на "неблагоприятните климатични условия" в Испания и Мароко, откъдето най-често доставят продуктите си.

През зимните месеци Великобритания внася около 95% от доматите и 90% от марулите от Испания и Северна Африка, сочат данни на търговската група на Британския консорциум за търговия на дребно (BRC).

Празен щанд с плодове и зеленчуци в супермаркет във Великобритания

Южна Испания обаче страда от необичайно студено време, а в Мароко реколтата е засегната от наводнения, които забавят и транспорта. В началото на февруари страната от Северозападна Африка дори забрани износа на домати, лук и картофи за някои страни от континента в опит да защити износа за Европа.

По това време на годината Великобритания също получава и известна част от продукцията на местни производители в Нидерландия. Тук идва и следващият проблем - фермерите и двете страни са намалили използването на оранжерии за отглеждането на зимни култури поради по-високите цени на електроенергията.

Националният съюз на фермерите призова за по-голяма подкрепа за британските производители.

Междувременно други преписаха недостига на плодове и зеленчуци на Брекзит. Изпълнителният директор на веригата супермаркети Sainsbury's Джъстин Кинг каза, че пазарът е "ужасно засегнат" заради излизането на Великобритания от ЕС.

Въпреки това Ксения Симович, старши политически съветник в група, която представлява фермерите и земеделските кооперативи в ЕС, заяви, че Брекзит не е основната причина за създалата се ситуация, но не е помогнал.

Според нея предприятията в Европа печелят както от това, че са по-близо до мястото, където се отглеждат продуктите, така и от по-опростените и по-добре координирани вериги за доставки.

Снимка с недостига на храни в супермаркетите във Великобритания

Пълното въздействие на промените, свързани с Брекзит, все още не се е усетило и по отношение на пресните продукти, които влизат в страната от ЕС. Изискват се митнически декларации, но граничният контрол ще бъде въведен едва след 1 януари 2024 г., докато вносът от Мароко, която е извън ЕС, вече подлежи на гранични проверки.

Междувременно търговци на едро и дребно, както и вносители се опасяват, че британският сектор може да пострада поради по-малкото вътрешно производство и по-сложните вериги за доставки, както и поради чувствителния към цените пазар.

Колко време ще издържи?

Според Британския консорциум за търговия на дребно (BRC) недостигът ще продължи само "няколко седмици", докато започне вегетационният сезон в страната и супермаркетите намерят алтернативни източници на доставки.

В същото време министърът на околната среда Тереза Кофи каза, че ситуацията "ще продължи още около две до четири седмици". Не всички обаче смятат така. Асоциацията на производителите от долината Lea смята, че недостигът на плодове и зеленчуци ще продължи поне до месец май.

От там обясняват, че британските производители не прибират реколтата си от домати, чушки и патладжани, както обикновено правят по това време от годината. Сега високите разходи за енергия са забавили процеса на засаждане наред с други селскостопански дейности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023