"Пуста и тиха през повечето дни от годината, тази стая очаква онова, което само ти, гостът, можеш да внесеш".

Гласът на Мик Джагър озвучава празните коридори на една от най-великите концертни зали в света - Роял Албърт Хол в Лондон.

Призрачната гледка от вътрешността, с която свикнахме по време на пандемията още от март 2020 г., е прекъсната за части от секундата. Хиляди гласове се сливат в едно, защото тази сграда помни много повече от тишината.

Led Zeppelin 1970. Даяна Рос 1973. Джими Хендрикс 1969. Крис Корнел 2016 - цялата история на музиката е пропита в червения плюш на залата.

Боб Дилън се приготвя да излезе на сцената с цигара и хармоника. Фреди Меркюри се усмихва, докато носи огромен букет. Адел не може да скрие сълзите от вълнение при срещата с публиката си.

"Дистанцията и дългът ни делят, но липсата няма да заболи, ако направим от повторната си среща истинско събитие. Ела, когато можеш. Твоята стая ще бъде готова", продължава Мик Джагър.

Образите на кралица Елизабет, Уинстън Чърчил и Алберт Айнщайн на сцената на Роял Албърт Хол се сменят с парчета история от концертите на Оейзис и Stormzy, Queen и Rolling Stones, Джордж Майкъл и Лучано Павароти, Иги Поп и Florence & the Machine.

Разтърсващият видеоклип е създаден от режисьора Том Харпър в чест на 150-годишнината на Роял Албърт Хол. Думите на Джагър са откъси от поемата на У. Х. Одън "Само за приятели". Музиката, която звучи по време на клипа, е на носителя на "Оскар" Стивън Прайс ("Gravity").

"Имам прекрасни спомени от концеритте със Стоунс през 60-те години, когато един-два пъти леко подивявахме, а ентусиазираните ни фенове се качваха на сцената заедно с нас и едва не прекъсваха шоуто. Но удържахме линията и се забавлявахме страхотно", казва Мик Джагър в коментар за 90-секундния филм на Харпър.

"Отчайващо ми липсват живите концерти - има нещо настръхващо и фундаментално човешко в споделеното преживяване от присъствието в една зала с други хора като част от публика. Роял Албърт Хол е приказна сграда дори когато е празна. Но това, което я прави истински специална, е връзката, която създава чрез съпреживяването", казва режисьорът. "Това е и смисълът на филма. Не просто честване на събитията от великолепното минало на залата, но и предчувствието за онова, което ще се случи тогава, когато отново ще можем да бъдем заедно".

За първи път от Втората световна война Роял Албърт Хол беше затворена заради пандемията от Covid-19. Над 330 планирани прояви бяха отменени през последната година, а 34 млн. паунда бяха изгубени заради пропуснатите събития.

На рождения й ден на 29 март вратите ще останат затворени, но надеждата за скорошно възстановяване на легендарната концертна зала остава.


Експериментът в Барселона: Концерт без социална дистанция и нито един случай на Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов