Служебният министър на културата Велислав Минеков е отстранил Жана Караиванова от поста й на изпълнителен директор на Националния филмов център. Караиванова оглавяваше НФЦ от 2017 г. Тя е живяла и работила в Ню Йорк между 1997 и 2017-а, като е организирала фестивала "Sofia Independent". 

Причината за уволнението й със заповед на Велислав Минеков е "системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г.". 

Детайли около проверката в НФЦ не са оповестени. 

"Нямам обяснение за решението на министъра на културата. Винаги съм работила за приемането на правилник за прилагането на Закона за филмовата индустрия, а това, че към момента няма такъв, се дължи не на работата на Националния филмов център, а на Министерството на културата", казва тя пред БНТ по повод уволнението. 

През февруари 2021 г. няколко големи български режисьори организираха подписка с искане за оставката й. Сред протестиращите срещу Караиванова бяха Димитър Коцев-Шошо, Слава Дойчева, Драгомир Шолев, Иглика Трифонова, Христиан Ночев, Боряна Пунчева, Малина Петрова и др. 

Кинодейците обвиняваха директора на Филмовия център в "некомпетентно администриране на държавната политика в сектора поради липса на познания и опит", "постоянно бягане от отговорност", "незаинтересованост от конкретните проблеми на българската филмова общност", "произволни и противозаконни действия в ущърб на българските продуценти", "липса на отчетност и ежегодна стратегия за развитието на филмопроизводството" и т.н. 

"Трябва ли да снимам Слънчев бряг и ледено хоро в Янтра, за да получа одобрение за филма си?"

В същия период се разгоря и спорът за налаганите от ГЕРБ промени в Закона за филмовата индустрия, които променяха правилата за достъп до средствата за държавна подкрепа на филмите и даваха възможност за финансиране на ТВ сериали и реклами с пари за българско кино. 

Критиците на Жана Караиванова посочват сред причините за исканата оставка нейното "активно съдействие за изработването на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия, който е в ущърб на българското кино". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина