Снимка: © Izzi Science for Kids

Бившият директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Венелин Петков вече има нова роля – учител на деца от първи до пети клас в частното основно софийско училище Izzi Science for Kids („Наука за деца”).

Журналистът ще преподава „Глобални перспективи“ („Global Perspectives“) изцяло на английски език. Предметът е основна част от програма на университета „Кеймбридж“.

Izzi Science for Kids е училище със засилен фокус към науката и е с двуезична програма. То има лиценз от МОН и е акредитирано от Cambridge International. Следва STREAM програмата на елитния университет и подготвя децата с учители професионалисти в своите области. Освен основните предмети като БЕЛ, английски език, математика, в ежедневната програма са застъпени часове по обществени и природни науки, много спорт, танци, изкуство, музика.

Венелин Петков смята, че мисията му е да представи училището на децата не просто като класна стая, а като път към познанието.

„Предметът „Глобални перспективи“ представя на децата значими житейски казуси, с които вече са се сблъсквали или предстои да се сблъскат. Между тях са опасностите, които крие интернет, дезинформацията, насилието в общуването. Разбира се, всичко е съобразено с възрастта на учениците“, казва журналистът.

Неговите ученици ще обсъждат теми и ще водят дебати помежду си. Петков иска да ги научи да се аргументират и да усъвършенстват познанията си по английски език.

Преди да стане журналист, Петков е бил учител. Има магистърска степен по специалност “Английска филология” от Софийския университет и е преподавал в основни училища и гимназии. Втората му професия е журналистиката – има магистър по „Телевизионна и радиожурналистика” от един от най-авторитетните факултети в САЩ – на университета в щата Мисури, Колумбия.

В Америка той е работил като асистент и е водил занятия на първокурсници в курса „Основи на американската журналистика“.

„Смятам, че ще бъда най-полезен на децата в Izzi Science for Kids с натрупания си опит като журналист – от срещите ми с различни хора от различни култури, от познанията ми по проучване, проверяване и разпространение на информация, от способността ми да боравя с множество източници в информационно претоварена среда“, казва той.

„Най-голямата ми сила е умението да общувам. Искам да науча учениците си да водят цивилизовани дебати и да разчитат на силата на аргументите. Няма по-голяма сила от познанието. Човек трябва да умее да я използва в общуването си с другите“, смята Венелин Петков.

Той беше част от bTV над 20 години, но през декември 2020 стана ясно, че Антон Хекимян го заменя като директор на „Новини, актуални предавания и спорт“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"