Снимка: © Izzi Science for Kids

Бившият директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Венелин Петков вече има нова роля – учител на деца от първи до пети клас в частното основно софийско училище Izzi Science for Kids („Наука за деца”).

Журналистът ще преподава „Глобални перспективи“ („Global Perspectives“) изцяло на английски език. Предметът е основна част от програма на университета „Кеймбридж“.

Izzi Science for Kids е училище със засилен фокус към науката и е с двуезична програма. То има лиценз от МОН и е акредитирано от Cambridge International. Следва STREAM програмата на елитния университет и подготвя децата с учители професионалисти в своите области. Освен основните предмети като БЕЛ, английски език, математика, в ежедневната програма са застъпени часове по обществени и природни науки, много спорт, танци, изкуство, музика.

Венелин Петков смята, че мисията му е да представи училището на децата не просто като класна стая, а като път към познанието.

„Предметът „Глобални перспективи“ представя на децата значими житейски казуси, с които вече са се сблъсквали или предстои да се сблъскат. Между тях са опасностите, които крие интернет, дезинформацията, насилието в общуването. Разбира се, всичко е съобразено с възрастта на учениците“, казва журналистът.

Неговите ученици ще обсъждат теми и ще водят дебати помежду си. Петков иска да ги научи да се аргументират и да усъвършенстват познанията си по английски език.

Преди да стане журналист, Петков е бил учител. Има магистърска степен по специалност “Английска филология” от Софийския университет и е преподавал в основни училища и гимназии. Втората му професия е журналистиката – има магистър по „Телевизионна и радиожурналистика” от един от най-авторитетните факултети в САЩ – на университета в щата Мисури, Колумбия.

В Америка той е работил като асистент и е водил занятия на първокурсници в курса „Основи на американската журналистика“.

„Смятам, че ще бъда най-полезен на децата в Izzi Science for Kids с натрупания си опит като журналист – от срещите ми с различни хора от различни култури, от познанията ми по проучване, проверяване и разпространение на информация, от способността ми да боравя с множество източници в информационно претоварена среда“, казва той.

„Най-голямата ми сила е умението да общувам. Искам да науча учениците си да водят цивилизовани дебати и да разчитат на силата на аргументите. Няма по-голяма сила от познанието. Човек трябва да умее да я използва в общуването си с другите“, смята Венелин Петков.

Той беше част от bTV над 20 години, но през декември 2020 стана ясно, че Антон Хекимян го заменя като директор на „Новини, актуални предавания и спорт“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен