Снимка: © bTV

„Трябва да реагираме срещу Covid-19 като обществен организъм, а не като отделни индивиди. Ние разглеждаме коронавируса в индивидуален план – ваксината мен ще ме защити ли – а не гледаме към обществото като цяло“. Това е мнението на д-р Александър Симидчиев – председателят на здравната комисия в 45-ия парламент и депутат от „Демократична България“ в 46-ото Народно събрание.

В интервю за bTV Симидчиев отбеляза за пореден път важността на ваксинацията и каза, че вероятността от нова вълна с варианта „Делта“ е 90%.

„Избягвам да бъда категоричен, защото епидемичният процес се базира на вероятности. За мен вероятността е 90%. Имаме голяма част от населението, което е незащитено. По ваксинирани сме с най-ниската цифра в Европа, доста под средната за света. Като общност сме много по-малко защитени. Тук идва темата, че и ваксинираните боледуват – да, но по-малко, по-леко. 90% от тежките боледувания намаляват, когато общността е ваксинирана“, заяви той.

Имунизациите у нас вървят с бавно темпо, като общо 897 482 български граждани са напълно ваксинирани – около 12,82% от населението.

„Вероятността е около 50% пикът да започне от август, а 90% - от септември. Съветвам хората да имат изградени дотогава достатъчно антитела“, каза Симидчиев.

Той коментира ограниченията за влизане от държави в „червената зона“, при които дори имунизираните български граждани трябва да представят отрицателен PCR тест, за да се освободят от карантина. На въпрос не нарушава ли тази мярка същността на единния европейски Covid-сертификат, той каза, че „причината е, че част от ваксинираните могат да бъдат за кратко преносители на вируса, а когато влизат в държава с толкова нисък процент имунизирани, това може да представлява проблем“.

От Гърция до Италия и Испания: Какви са Covid-ограниченията за летния сезон

„Ваксините драматично намаляват броя на хоспитализациите, на смъртните случаи. За индивида може да не е 100%, но за общността този процент е толкова голям, че се получава имунитет. При нас има избор на ваксини, а те не се правят. Други държави плачат за препарати“, каза Симидчиев.

Той заяви, че подкрепя поставянето и на трета доза срещу Covid-19 – тема, която се появи в последните месеци заради разпространението на „Делта“ варианта.

Според Симидчиев децата от 12 до 16 г. трябва да бъдат „оставени като по-нататъшна ваксинационна цел“. Той не е против имунизацията сред тази група, тъй като тя е одобрена от регулаторите по света, но твърди, че децата „не са приоритет“. „Първи приоритет са хората с хронични заболявания, с автоимунни заболявания като диабет, възрастните“, каза Симидчиев.

„Ако целта е да имаме минимални мерки, ние в България сме първенци. Ако целта е да имаме минимален брой загинали, ние сме на опашката. SARS-CoV-2, за разлика от вируса MERS, е по-малко смъртоносен, но се разпространява по-масово и това води до много смъртни случаи в световен мащаб и генериране на нови варианти“, обясни Александър Симидчиев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина