Версиите за Карадайъ: Вътрешен бунт, "присъда", след грешка спрямо Турция, и легитимиране на Пеевски Снимка: © Getty Images

Оставката на Мустафа Карадайъ не е лично решение, а съзнателно отстраняване от страна на Ахмед Доган - тя не е изненадваща, а се е забавила с месеци.

Това е версията, която повечето наблюдатели лансират след новината за смяната на властта в ДПС.

Според журналиста от "Родопи 24" Илхан Андай, който познава добре случващото се в партията, оставката на Карадайъ е била написана още през ноември, а участието му в предизборната кампания е било ограничено до символична поява в Кърджали.

Пред bTV Андай твърди, че Доган е възложил на Делян Пеевски да бъде "второто стъпало" след него в партийната йерархия, а Филиз Хюсменова, Хамид Хамид и евродепутатът Илхан Кючюк да са на третото ниво като "политически пчелички". Задачата им е да вдигнат потенциалните гласове за ДПС до 430 000 на следващите парламентарни избори.

Според него "депесарската логика" предполага Карадайъ да се оттегли като съпредседател на парламентарната група, както и като народен представител.

"Колективното начало" в ДПС ще се завърне и според Валерия Велева. Нейното обяснение на ситуацията е, че Мустафа Карадайъ имал "вождистки" стил на управление в последните две години, като е отблъснал знакови лица в партията заради страх, че са му конкуренти за лидерския пост.

Велева описа парламентарната група на ДПС като "послушни хора без присъствие" и обяви, че Доган се е намесвал лично в конфликтни ситуации по структурите. Тя смята, че този път почетният председател щял да остави партията сама да си избере лидер, като не изключи това да е Пеевски, който бил харесван от електората.

Тя не очаква ДПС да свали подкрепата си за кабинета "Денков", но ще иска да влезе във властта при следващите парламентарни избори.

Факторът "Турция" е причината за отстраняването на Карадайъ, според Любчо Нешков от БГНЕС.

Той припомня, че Карадайъ беше посрещнал лидера на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу (кандидат за президентския пост срещу Ердоган), с което председателят на ДПС е направил "фатална грешка".

"Отношенията между ДПС и Турция не са това, което бяха преди 10-15 г., вече има по-нормална комуникация. На практика Карадайъ удари спирачката на този процес. Самият Карадайъ оцеля само 72 часа след Кълъчдароглу, защото и той падна като лидер на Републиканската партия преди 3 дни в Анкара", каза Нешков пред Нова ТВ.

Според него Доган все още е водещата фигура в ДПС, а не Делян Пеевски. Нешков очаква партията да тръгне в още по-ясна и категорична посока на евроатлантическа ориентация.

"Доган не е вечен и ще трябва да завещае ДПС на някого. Ще трябва да видим какъв курс ще вземе. ДПС се променя като състав заради миграционни процеси и естествени демографски процеси - отваря се към други хора извън мюсюлманското население, отваря се към Северозападна България и много други региони, към различни бизнес формирования", коментира политологът Първан Симеонов.

Той смята, че изборът на лидер на ДПС с българско име (например Делян Пеевски) ще е символ за промяна.

"ДПС се променя като състав заради миграционни процеси и естествени демографски процеси - отваря се към други хора извън мюсюлманското население, отваря се към Северозападна България и много други региони, към различни бизнес формирования", каза още той.

По-различна версия дава Стойчо Стойчев, който смята, че Хасан Азис е вероятният нов председател на ДПС.

"Пеевски има по-различни проекции от това да е лидер на ДПС - иска да е премиер на България или подобен публичен пост. Елитът на ДПС е от етническата група от североизточна България, която е по-различна от родопския край и затова всички след Доган бяха от Родопа - Местан, Карадайъ. Там има спад на избирателната активност. Опитът за приобщаването на хората от Родопите минава през издигане на лидер от техните среди като символен жест", казва Стойчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024