12 полета. 4500 километра. 110 часа във въздуха. Статистиката на някой самолетен пилот може би? Не, това просто са данните от GPS устройството на парапланериста Весо Овчаров от престоя му в Бразилия в края на 2020 година.

Там той се превърна в едва третият човек в света, преминал границата от 500 километра с един полет. В последния възможен ден „българският Супермен“ преминава 530 километра в рамките на 10 часа, летейки през три щата. Световният рекорд остава на само 50 километра. Да го подобри ще бъде голямата му цел през 2021 година, а това трябва да се случи отново в Бразилия. Южноамериканската държава предлага най-добрите условия за впечатляващите постижения на Овчаров.

Българинът е истинска суперзвезда в своя спорт. Говори скромно за себе си, но е притежател на „три световни и няколко национални рекорда“. Има изключителни резултати и в акропарапланеризма – изпълнение на точно определени маневри. Поставя най-доброто постижение на планетата с 613 превъртания през своето крило. Всичко това го прави и първият българин, който е атлет на Red Bull.

Весо е на 39 години. Първият му полет е преди 20 години, подарява си го за рождения ден. Прави го с желание да преодолее детския си страх от високото. Е, явно го преодолява бързо, защото парапланеризмът става хоби, а постепенно успява да го превърне и в професия.

Не приема себе си за екстремен спортист. „Екстремно е всъщност, защото се фокусираме върху това, че може да има фатален край. Целият живот е екстремен и ако си леко глупав, няма нужда да се занимаваш с такива екзотични дейности. За мен е тъкмо обратното. Аз съм абсолютно консервативен, повече съм към безопасното".

Парапланеризмът изисква много отдаденост. Понякога Весо прекарва целия ден във въздуха, докато на земята кола с шофьор, познаващ идеално района, следва всяко негово движение с цел да успее да го прибере възможно най-скоро. Понякога обаче трябва да чака с часове след кацането си след ден, в който е хапнал не повече от един банан и едно яйце. И след няколко часа сън в колата полита отново във въздуха.

„Има един шофьор, който отговаря за 2-3 пилоти и ако сте в различни линии, на него му става много сложно. Ако не си късметлия днес, може да чакаш много. Много територия, невероятно е, че те знаят всеки завой, всяка дупка".

Овчаров не отдава чак такова значение на рекордите, въпреки че подобряването им е неговата цел. „Зададени са, те не могат да се променят безкрайно много. Те са 3-4 неща - най-дълга дистанция, най-дълго издигане във височина и в акробатиката са различните маневри. За мен са били просто хубави дни. До някаква степен ме радва, че мога да ги нарека рекорди, да имат някаква стойност за останалите".

Важно за него е, че чрез професията си успява да обикаля различни места по цял свят. В главата си има цял списък с бъдещи дестинации. Пожелава си да бъде като животните в природата, които се местят там, където е топло. Притежава и важно умение, което му помага в това отношение – бързото стягане на багажа. Казва, че веднъж е подготвил за 30 минути багаж за 6-месечно пътуване.

Летял е над държави като Чили, Колумбия, Перу, Пакистан, както и над Хималаите. Пандемията промени и неговите планове през 2020-а и го накара да прекара повече време в България, където се включи в проект с другия български атлет на Red Bull – кайтсърфистът Никола Абаджиев.

Целта бе двамата да прекосят Дунава по дължина за 12 часа – единият с парапланер, а другият с кайт. Предизвикателството се оказва неочаквано трудно заради силния вятър . Овчаров се приземява малко преди Плевен след каране с над 100 км/ч. Двамата замислят още общи проекти.

В началото на 2021-а замина към поредната приятна дестинация, над която да полети – Южна Африка. След това отново ще се насочи към Бразилия в опит да се превърне в първия човек, който преодолява границата от 600 километра с един полет. Вярва, че е възможно.

Павел Лефтеров - с бърза скорост през „зеления ад“ и към целта Льо Ман


Този текст е част от поредицата на VIVACOM VIVASpeedDate, с която телекомуникационният оператор ознаменува избирането си за най-бързата мрежа в Европа. Весо участва и във видео клипа на компанията за най-бързата мобилна мрежа в Европа*, заедно с екстремните спортисти сърфиста Никола Абаджиев - Коки, пилота Павел Лефтеров и Димитър Мазнейков-Дидо - състезател по планинско спускане.

*Според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence®  за вторите шест месеца на 2020г. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече информация за мобилната мрежа на VIVACOM на www.vivacom.bg.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията