През септември 1998 година на остров Мауи в Хаваи се провежда първото състезание по кайтсърфинг. 22 години по-късно спортът, в който вятърът е ключовият фактор, става все по-популярен. А сред най-добрите в него има и един българин - Никола Абаджиев или Коки, както го наричат всички.

Само на 20 години роденият в София кайтист е девети в световната ранглиста, но въпреки това не се смята за нещо голямо. Напротив, мисли, че има още много работа, за да настигне най-добрите.

"От както се помня кайтът е моят живот. Това е нещо, което обичам да правя, да бъда близо до водата. От няколко години се занимавам малко по-сериозно. Опитвам се да бъда професионалист. Не знам колко съм добър, не се имам за много добър. В световната класация съм девети. По-големи са от мен, превъзхождат ме с времето, което прекарват на вода", коментира той по повод на конкуренцията.

Но Коки бързо ги настига, защото вече има най-важното за пълноценни тренировки - бърз достъп до най-добрите условия. От година и половина живее в Испания, където учи и тренира. И по-конкретно в Тарифа - най-южната точка на Иберийския полуостров, която предлага и най-добрите условия за уиндсърфинг в Европа.

А висшето му образование също е насочено към мястото, на което се чувства най-добре. Избира морска биология, която да му позволи да погледне на водата и от друга гледна точка.

Но извън ученето всяка възможна минута е посветена на кайтсърфинга. "Няма определено време или начин на тренировка. Във всеки ден, в който има вятър, прекарвам максимално време на вода. Понякога по 5-6 часа. Когато има условия, обичам да тренирам."

За да караш сърф, теглен от силата на вятъра, се изискват специфични умения. "Важно е да си бърз, да си координиран и да знаеш как работи тялото ти в различните моменти."

А началото идва от голямото семейство, в което Коки е едно от четирите деца. Дядо му е един от първите сърфисти в България, а баща му Сотир, който е собственик на мебелния магазин NIDO, запалва Коки по това да гони вятъра. Талантът също кара уиндсърф и хавайски сърф, през зимата е в планината със сноуборд, а другото му любимо занимание е планинското колоездене. Сестра му Надя също кара от много малка, но нейната страст е друга - тя стои зад марката за дрехи с ръчно рисувани щампи NOKS. Малките Ян и Ели също карат сърф, но при тях е рано за планове за бъдещето.

Докато батко им Коки знае какво иска да прави. През 2019-а той завърши под №12 в Световната купа. Сезонът през тази година бе повлиян от пандемията от коронавирус. След състезанието през февруари в Кабо Верде, на което стана и втори във фрийстайл надпреварата, всички останали кръгове от шампионата бяха отменени. Но пък Коки използва времето за тренировки, които да му помогнат да стигне до върха в своя спорт.

Използва времето и за европейски рекорд. Такъв постави през лятото, когато постигна ново най-добро постижение на континента за изминато разстояние по река, теглен само от вятъра. Направи го по Дунава в предизвикателство заедно с другия български атлет на Red Bull Весо Овчаров, който по същото време летя над реката с парапланер.

"Имах идея да направим нещо, свързано с Дунава, защото там не е правено нищо с кайт. След няколко срещи с Весо и други хора ни дойде идеята да направим едно прекосяване на Дунава. Аз карах 11 часа и половина и минах 320 километра. За съжаление за Весо бе много труден ден. Имаше много по-силен вятър отколкото очаквахме и той цял ден се е борил изобщо да може да литне", разказва Коки.

"Тръгнахме от Ново село, област Видин и стигнах до Свищов. Последните километри бяха много тежки, плувах, вдигах кайта, но си имах цел да стигна до Свищов. Там ме чакаха баща ми и чичо ми, които правеха част от прекосяването с мен. Чичо ми бе с кола, а баща ми с лодка."

Кайтсърфингът става все по-популярен, но Абаджиев признава, че все още изглежда трудно да се издържаш само от него. Правят го само най-добрите и то с помощта на много спонсори. Но когато кайтсърфът е начин на живот за теб, то финансовата страна не е водеща. Водеща е мечтата, а тя е винаги да бъде близо до водата и да прави това, което обича.

Павел Лефтеров - с бърза скорост през „зеления ад“ и към целта Льо Ман


Този текст е част от поредицата на VIVACOM VIVASpeedDate, с която телекомуникационният оператор ознаменува избирането си за най-бързата мрежа в Европа. Коки участва и във видео клипа на компанията за най-бързата мобилна мрежа в Европа*, заедно с екстремните спортисти Весо Овчаров, пилота Павел Лефтеров и Димитър Мазнейков-Дидо - състезател по планинско спускане.

*Според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence® за първите шест месеца на 2020г. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече информация за мобилната мрежа на VIVACOM на www.vivacom.bg.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

НАТО ще увеличи значително броя на силите за бързо реагиране

Заплахите на Русия срещу Литва, Латвия и Естония ще променят стратегията на Алианса

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

Мария Захарова написа песен в личен принос срещу западните санкции

Това е нейният личен принос към руската политика по "заместване на вноса"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре