През септември 1998 година на остров Мауи в Хаваи се провежда първото състезание по кайтсърфинг. 22 години по-късно спортът, в който вятърът е ключовият фактор, става все по-популярен. А сред най-добрите в него има и един българин - Никола Абаджиев или Коки, както го наричат всички.

Само на 20 години роденият в София кайтист е девети в световната ранглиста, но въпреки това не се смята за нещо голямо. Напротив, мисли, че има още много работа, за да настигне най-добрите.

"От както се помня кайтът е моят живот. Това е нещо, което обичам да правя, да бъда близо до водата. От няколко години се занимавам малко по-сериозно. Опитвам се да бъда професионалист. Не знам колко съм добър, не се имам за много добър. В световната класация съм девети. По-големи са от мен, превъзхождат ме с времето, което прекарват на вода", коментира той по повод на конкуренцията.

Но Коки бързо ги настига, защото вече има най-важното за пълноценни тренировки - бърз достъп до най-добрите условия. От година и половина живее в Испания, където учи и тренира. И по-конкретно в Тарифа - най-южната точка на Иберийския полуостров, която предлага и най-добрите условия за уиндсърфинг в Европа.

А висшето му образование също е насочено към мястото, на което се чувства най-добре. Избира морска биология, която да му позволи да погледне на водата и от друга гледна точка.

Но извън ученето всяка възможна минута е посветена на кайтсърфинга. "Няма определено време или начин на тренировка. Във всеки ден, в който има вятър, прекарвам максимално време на вода. Понякога по 5-6 часа. Когато има условия, обичам да тренирам."

За да караш сърф, теглен от силата на вятъра, се изискват специфични умения. "Важно е да си бърз, да си координиран и да знаеш как работи тялото ти в различните моменти."

А началото идва от голямото семейство, в което Коки е едно от четирите деца. Дядо му е един от първите сърфисти в България, а баща му Сотир, който е собственик на мебелния магазин NIDO, запалва Коки по това да гони вятъра. Талантът също кара уиндсърф и хавайски сърф, през зимата е в планината със сноуборд, а другото му любимо занимание е планинското колоездене. Сестра му Надя също кара от много малка, но нейната страст е друга - тя стои зад марката за дрехи с ръчно рисувани щампи NOKS. Малките Ян и Ели също карат сърф, но при тях е рано за планове за бъдещето. 

Докато батко им Коки знае какво иска да прави. През 2019-а той завърши под №12 в Световната купа. Сезонът през тази година бе повлиян от пандемията от коронавирус. След състезанието през февруари в Кабо Верде, на което стана и втори във фрийстайл надпреварата, всички останали кръгове от шампионата бяха отменени. Но пък Коки използва времето за тренировки, които да му помогнат да стигне до върха в своя спорт.

Използва времето и за европейски рекорд. Такъв постави през лятото, когато постигна ново най-добро постижение на континента за изминато разстояние по река, теглен само от вятъра. Направи го по Дунава в предизвикателство заедно с другия български атлет на Red Bull Весо Овчаров, който по същото време летя над реката с парапланер.

"Имах идея да направим нещо, свързано с Дунава, защото там не е правено нищо с кайт. След няколко срещи с Весо и други хора ни дойде идеята да направим едно прекосяване на Дунава. Аз карах 11 часа и половина и минах 320 километра. За съжаление за Весо бе много труден ден. Имаше много по-силен вятър отколкото очаквахме и той цял ден се е борил изобщо да може да литне", разказва Коки.

"Тръгнахме от Ново село, област Видин и стигнах до Свищов. Последните километри бяха много тежки, плувах, вдигах кайта, но си имах цел да стигна до Свищов. Там ме чакаха баща ми и чичо ми, които правеха част от прекосяването с мен. Чичо ми бе с кола, а баща ми с лодка."

Кайтсърфингът става все по-популярен, но Абаджиев признава, че все още изглежда трудно да се издържаш само от него. Правят го само най-добрите и то с помощта на много спонсори. Но когато кайтсърфът е начин на живот за теб, то финансовата страна не е водеща. Водеща е мечтата, а тя е винаги да бъде близо до водата и да прави това, което обича.

Павел Лефтеров - с бърза скорост през „зеления ад“ и към целта Льо Ман


Този текст е част от поредицата на VIVACOM VIVASpeedDate, с която телекомуникационният оператор ознаменува избирането си за най-бързата мрежа в Европа. Коки участва и във видео клипа на компанията за най-бързата мобилна мрежа в Европа*, заедно с екстремните спортисти Весо Овчаров, пилота Павел Лефтеров и Димитър Мазнейков-Дидо - състезател по планинско спускане.

*Според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence®  за първите шест месеца на 2020г. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече информация за мобилната мрежа на VIVACOM на www.vivacom.bg.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина