Вестник откри как да използва видеоиграта Counter-Strike срещу руската цензура Снимка: © Getty Images

Най-големият финландски всекидневник Helsingin Sanomat пренесе борбата си срещу цензурата в руските медии на полето на популярна онлайн видеоигра, за да отбележи Световния ден на свободата на печата. Главният редактор Антеро Мукка разказа как вестникът е проявил креативност в опитите си да заобиколи ограниченията, решавайки да скрие статии за войната на Русия в Украйна на руски език в популярната и сред руските геймъри Counter-Strike.

Русия задуши още повече независимата журналистика в страната след началото на т.нар. от Кремъл „специална военна операция“ в съседна Украйна. Властите забраниха свободното отразяване на новините около случващото си и спряха достъпа на руснаците до медийно съдържание, създадено в чужбина.

В отговор на законите на Москва, ограничаващи свободата на печата, Helsingin Sanomat започна да публикува част от новините си, свързани с Украйна и Русия, на руски език миналата година. Кремъл обаче бързо забрани достъпа и до техните новини.

„Тъй като бяхме широко загрижени за положението със свободата на печата и свободата на словото в Русия, решихме, че може би е възможно да намерим някои нови канали, за да предоставим на руската аудитория надеждна, независима журналистика, например за ситуацията в Украйна“, посочи Мука пред Reuters в навечерието на Деня на свободата на печата на 3 май.

България се изкачи с още 20 места в индекса на „Репортери без граници“

Counter-Strike, пусната от базирания в САЩ производител на игри Valve Corporation през 2012 г., се нарежда сред 10-те най-популярни игри за персонални компютри в света, сочат данни на изследователската компания Newzoo.

Вестникът построи карта на неуточнен славянски град, разкъсван от войната, като го нарече „de_voyna“, позовавайки се на руската дума „voyna“ (в превод война), чиято употреба е забранена в Русия във връзка с конфликта в Украйна.

Картата крие тайна стая, в която вестникът е скрил снимки и текстове, описващи жестокостите, на които са станали свидетели неговите репортери и фотографи в Украйна по време на войната.

Мука заяви, че медията не е искала разрешение от Valve за кампанията, тъй като се е възползвала от възможността, която се дава поначало на потребителите да създават и добавят собствено съдържание в играта.

„Ако се случи някои млади мъже в Русия – само заради тази игра – да се замислят за няколко секунди какво се случва в Украйна, тогава си заслужава“, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024