България се изкачи с още 20 места в индекса на „Репортери без граници“ Снимка: © Getty Images

България се е изкачила с 20 места в годишния Индекс за свобода на медиите на неправителствената организация „Репортери без граници“, който излиза всяка година на 3 май, Деня на свободата на печата. Въпреки това медийната среда остава проблематична, като скокът се дължи по-скоро на изменение на отделни показатели вместо на конкретно и проактивно взети мерки.

„Нито една от мерките, предложени от RSF за подпомагане свободата на печата, не беше реализирана, но и нямаше сериозни нарушения“, отбелязват от организацията.

Години наред България пропадаше в Индекса, преди да направи неочакван скок през 2021 г., когато от 112 място зае 91. Тази година тя е вече на 71-во място в света от общо 180 държави. Още миналия път обаче стана ясно, че изкачването не се дължи на някакво сензационно подобряване, а най-вече на промяна в използваната методология на изготвяне на класацията.

България има истински и независими медии, въпреки общата среда

„Свободата на медиите в една от най-бедните и корумпирани страни в Европейския съюз е крехка и нестабилна. Малкото независими гласове в България работят под постоянен натиск“, се казва в тазгодишния доклад.

От страните членки в ЕС като по-малко свободни са определени медиите в Унгария и Гърция. Като цяло най-свободни са тези в Норвегия, а най-малко – в Северна Корея.

Медийният пейзаж в България

Телевизията (БНТ, bTV, Nova и др.) и интернет медиите са основните източници на информация, като печатните постепенно губят влияние. „Политическата принадлежност на членовете на Съвета за електронни медии влияе негативно върху редакционната независимост на обществените медии, докато независимостта на частните медии е застрашена от интересите на собствениците им в регулираните сектори“, посочват от RSF.

Анализът обръща внимание на обичайната практика на административен и съдебен натикс върху издатели и журналисти, задълбочили се след 12-годишното управление на ГЕРБ. „Независимите медии и разследващите журналисти редовно стават жертви на процедури за злоупотреба или SLAPP“.

"Лев Инс" иска 1 млн. лв. от "Медиапул" заради новина с цитат на финансовия министър

От икономическа гледна точка медиите са почти изцяло зависими от приходите от реклама, в които държавата играе важна роля. „Разпределението на националните и европейските средства за медиите от страна на правителството е напълно непрозрачно, което позволява търговията с публично финансиране срещу благоприятно отразяване.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024