Виетнам ли е новият Китай? Netflix и Boeing се включиха в „най-голямата“ бизнес мисия Снимка: © Getty Images

Представители на десетки американски компании отпътуваха на „най-голямата“ щатска бизнес мисия във Виетнам досега. Сред тях са гиганти като Boeing и Netflix, които имат за цел да проучат възможностите за по-дълбоко навлизане в бързо развиващата се икономика на Югоизточна Азия, която се очертава като привлекателна потенциална алтернатива на Китай.

Моментът е ключов за страни като Виетнам, защото все повече компании се стремят да диверсифицират своите пазари и вериги на доставки. А Китай, който през изминалите десетилетия се превърна във „фабриката на света“, губи интереса им.

Делегацията, организирана от Бизнес съвета на САЩ и АСЕАН, е още една много ярка сигнална лампа. Търговското лоби съобщи, че тази година в нея са се включили висши мениджъри от 52 американски фирми.

Партньорството на Boeing с Виетнам например се разраства все повече. Компанията инвестира в изграждането на местен капацитет и си сътрудничи с организации в областта на производството, инфраструктурата, инженерните услуги, авиационната безопасност, устойчивостта, научните изследвания и технологиите, обучението и развитието на уменията.

Що се отнася до Netflix, според запознат с въпроса медийният гигант проучва възможностите за бизнес регистрация. Компанията се надява да получи повече яснота относно т.нар. Указ 71, който влезе в сила през януари и засяга медийните доставчици.

Стрийминг услугата на Netflix е достъпна за зрителите във Виетнам, въпреки че компанията няма пряко присъствие там. Но това изглежда може да се промени скоро. Позовавайки се на неидентифицирани източници, Reuteres съобщи миналия месец, че доставчикът планира да открие първия си офис в страната. Netflix отказва коментар.

Бизнес мисията на американските компании тази седмица подчертава как Виетнам се превърна в привлекателна дестинация за чуждестранните предприятия, тъй като бързият икономически растеж и нарастващата средна класа продължават да привличат инвеститори. През миналата година БВП на страната нарасна с 8%, противопоставяйки се на по-широкото забавяне на световната икономика.

Но страната с над 97 млн. души население е изправена и пред повишени рискове поради продължаващите последици от забавянето на икономическия растеж. Като една от най-зависимите от търговията икономики в света, Виетнам ще бъде сред „най-засегнатите от по-нататъшната слабост на глобалното търсене“ на износ през тази година, според Capital Economics.

В неотдавнашна бележка Oxford Economics прогнозира, че растежът на БВП на страната ще се забави до 4,2 % през 2023 г., позовавайки се на „слабите перспективи на глобалните ѝ търговски партньори и нарастващите финансови рискове“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023