Вики Томова е едно от не само успешните, но и особено симпатичните лица на българския тенис. Добре възпитана, деликатна и чаровна.
Имаме много какво да си говорим, защото годината за нея е и силна, и предизвикателна - с много издигания и спадове.

Тази година тя успя да постигне върховото си класиране - като през юни се изкачи до 104-а позиция. Имала е 48 мача през 2021 г. до момента и е спечелила 22 от тях. Игра в основната схема на Уимбълдън и US Open и стигна до два полуфинала на WTA 250 турнирите.

Виктория Томова е първа ракета на България, но казва, че това не е факт, който я вълнува - целите ѝ са други.

Безспорно тенисистките са новите лайфстайл звезди - те са на кориците на Vogue по света, дефилират на MET-Gala и на всички престижни събития. На MET - Gala Видяхме Ема Радукану с роля на Chanel, изненадахме се от Наоми Осака в дрехите на Louis Vuitton и за пореден път онемяхме от Серина Уилямс, която се беше доверила на Gucci.

Срещата ни с Вики Томова също е посветена на красотата, защото е по покана на Eucerin. Компанията лансира на пазара флагмана си в борбата срещу пигментацията Eucerin Anti-Pigment - серум с двойно действие в нова, усъвършенствана опаковка. Постоянното усъвършенстване на детайлите е и всекидневието в тениса. Понякога те са в техниката - в сервиса, форхенда или движението на краката, друг път са в главата.

Промяната в играта на Виктория Томова е много видима след престоите ѝ в Стокхолм и работата ѝ с Микаел Тилстрьорм от академията “Good to Great”. Академията е основана от Микаел, заедно с Магнус Норман, Никлас Култри и Микаел Тилстрьом, и е една от най-престижните тенис академии в света.

“На US Open се чувствах доста по-добре от на предните турнири, победих в два мача, взех сет на силна противничка - имах нужда да избягам от тази черна серия, както се казва, защото за един тенисист е доста тежко психически, когато има няколко поредни загуби, най-вече за самочувствието в самата игра, но смятам, че ходенето ми в академията в Стокхолм ми помага”, разказва Вики.

След турнира в Ню Йорк Виктория Томова се класира за полуфиналите в надпреварата на ITF във Валенсия.

На какво те научиха в “Good to Great”? Да работиш главно с главата или с тялото?

Тренировките са на съвсем друго ниво. Треньорът, който се занимава с мен, е бил треньор и на Григор Димитров - Микаел Тилстрьом . Той гори за спорта, ляга и става с мисълта за тениса. Когато се срещнах с жена му, тя ми разказа, че още преди да пристигна, Микаел вече ѝ е говорел за това какво трябва да се направи с моята техника: "За форхенда на Вики това, за сервиса - другo“.

Бях ходила пет пъти, но все сама. Този път бях с баща ми, защото там е малко тежко, когато си сам - ти спиш в самата академия, всичко е на едно място. Фактически не излизаш от академията, по цял ден тренираш и после просто си лягаш в леглото супер уморен. Друго си е да можеш да размениш с някого две думи през деня.

Самата тренировка там ти дава много самочувствие. Да не се съмнявам толкова във възможностите си и че мога да се състезавам реално с другите, които са в Топ 100. Определено това ми помогна и за самия турнир US Open.

Тази година беше добра за теб. Все по-често влизаш в основната схема. Това също ти дава самочувствие?

Да, надявам се и да я завърша още по-добре.

В Белград победи новата звезда Лейла Фернандес, която беше финалист на US Open.

Да, играх добре на този мач и смятам, че самата тактика, която си направих, беше доста успешна. Лейла стои близо до основната линия и взима много рано топката, затова аз опитвах да ѝ играя с повече топ спин, за да не може да ѝ е толкова удобно, защото на нея ѝ е по-комфортно, когато противникът ѝ играе плоско и бързо. Също така пробвах къси топки – мисля, че и правих добри лобове на мрежата.

Успяваш ли да променяш лесно тактиката в игра, когато видиш, че нещо не работи?

Мисля, че повечето пъти успявам, но някой път е трудно - всички го правят, забиват в една точка, играят едно и също и едно и също. Когато си в самия мач, е трудно с тактиката, ти си под голямо напрежение.

Анди Мъри си пишеше на листчета и в почивките сядаше и си четеше бележките.

Да, това си е полезно.

Предполагам, че чуваш гласове в главата си, докато играеш. На треньорите си поне?

Гледам да спазвам това, което треньорът в академията ми е говорил. Особено за техническата част, за която ми е казал да се подсещам - за самите стъпки, за това как да подхождам за ударите, защото нагласата за самия удар е най-важната.

Ако си прекалено близо до топката, ударът няма как да има сила, защото няма как да направиш този размах, ако си далеч също не е окей. Трябва перфектното движение, както е при Джокович и Федерер. Всички, които са сред най-добрите, имат перфектно движение.

Темата за психическото здраве сякаш влезе много мощно в тенис средите. Ти какво мислиш по въпроса?Много е важна тази тема. Психиката в тениса е, може би, 80% от спорта ни. Ние наистина сме подложени на голям стрес. Голяма част от хората не си дават сметка, че пътуваме всяка седмица по два пъти – да отидеш на турнир и да се върнеш. Особено когато нямаш мениджър, е още по-тежко. Аз си правя сама всичко – от билетите, визите, хотелите, транспорта и каквото има останало. Доста е трудно и трябва да си намираш начин да разпускаш, защото в един момент всичко това ти се натрупва и просто няма къде да излезе.

Вики и красотата, Вики и външния вид - как се грижиш за себе си?

Гледам да се грижа колкото може за себе си, когато не съм на корта, но истината е, че не остава много време. Когато съм по турнири дори не нося нормални дрехи, нямам място в багажа за такива неща. Клинове, анцузи - това е. Щом се прибера, с удоволствие обувам дънки.

Между другото, на някои от турнирите ни организират Beaty Bars - това беше преди Covid - където ни правят грим, прическа, маникюр. Много е приятно, последно бяхме заедно със Симона Халеп, но сега заради пандемията е все по-рядко.

Понеже темата ни е за кожата, какво правиш ти за твоята кожа?

Много голяма част от грижата за моята кожа е измиването - правя го всеки ден поне по два-три пъти, защото, особено когато играя на червен корт, има страшно много прах, който се набива по порите и ги запушва.

Предполагам, че играеш с козирка заради слънцето и петната?

Да, с козирка. Свикнала съм от малка заради слънцето. Въпреки това пак имам по-тъмни петна по кожата от слънцето. Много тенисистки ги имаме.

Тогава продуктът на Eucerin Anti-Pigment* e точно за теб!

Определено.

Перфектен е. Много е лек, усещането като го намажеш е приятно и най-хубавото е, че работи.

Майка ми също има кожа, която е предразположена към пигментация.

Баща ти е човекът, който е през цялото време до теб. Тази връзка между баща и дъщеря, която често срещаме в тениса, понякога е проблемна - и тя има своите тъмни петна. Ти и твоят баща как се разбирате?Бих казала - много добре. Почти нямаме разногласия. Нормално е да има напрежение от време на време, но все пак ние сме 24/7 заедно. Отношенията ни са много добри и той ми е голяма опора. Много по-спокойно ми е, когато съм с него, защото съм пробвала да пътувам сама, знам как е и наистина не е лесно да си сам.

Би ли се съгласила, че тенисът е самотен спорт?

Определено да. В книгата на Агаси (бел. р. Open), която ми е любима и съм чела три пъти, има много истини, изключително интересни неща по тази линия. Агаси също казва, че тенисът е много самотен спорт. Няма как да не е самотен, защото когато си на корта, никой не може да ти помогне.

Ти имаш треньори и всичко, но когато излезеш на корта, ти си сам и това е - даваш всичко от себе си и никой друг не може да те спаси, ако се “давиш”.

Сега сме в академията на Сесил Каратанчева, тя ти е най-близката приятелка - как стават приятелствата, в ранните години ли се случват? Сега сигурно е по-трудно да направиш нови приятелства?

С нея станахме по-близки, когато започнах да присъствам на по-големите турнири през 2016. Може би от Топ 500, скочих в Топ 200 и тогава започнахме да се засичаме по едни и същи турнири и това ни събра. Сесил е уникално добър и положителен човек. Намерихме много общ език.

Но тя сега не може да играе, нали? Роди съвсем скоро.

Да, много се радвам за нея, но и много ми липсва.

Казваш, че в България трудно намираш хора за спаринг. Как става? Как се организираш въобще?

Малко е трудно, да, но питам, звъня, най-често играя с юношите, които са по-малки от мен. Аз вече не съм много малка. (смее се)

Сякаш годините в тениса обаче нямат такова значение вече?

Определено. Мога да дам пример с румънската тенисистка Михаела Бузарнеску. Тя беше станала 20-та, преди да стане на 20. После с нея играхме на шейсетхиляден турнир в Турция и мисля, че тя тогава беше на 29 години. И беше в най-добрата си форма на тази възраст.

Това ти дава друга перспектива към спорта вече, нали?Абсолютно, да Гледаш колкото се може да си запазиш тялото повече, за да можеш да играеш по-дълго време, защото все пак узряваш и психически с годините, добиваш опит, който ти помага, разбира се.

Кой беше най-дългият ти мач тази година?

Добър въпрос, но сега да видим дали ще се сетя.. ааа да, може би в Колумбия, когато играх с Парис Диаз три сета на четвъртфинала. Там и климатът е предизвикателство сам по себе си.

Когато отидох първия ден, усещах едно стягане в гърдите. Като малка имах проблеми с астма. Когато бях на 9 години, докторът, който ме прегледа, каза, че аз никога няма да играя. С възрастта го превъзмогнах, но до ден днешен понякога се задъхвам повече или кашлям.

Какво си записала до края на годината?

Малко е сложно, защото всеки ден слагат нови турнири в календара. Понякога са в различни краища на света. Но от големите турнири съм предвидила да участвам на Indian Wells в квалификациите.

Когато има публика сега, по-лесно ли е?

Според мен да. Със сигурност публиката може да те вдигне, особено когато си назад в резултата, и да ти даде криле, както се казва. Сякаш и мачовете, които гледаме тази година, са по-интересни именно заради завръщането на публиката по трибуните.

Фотограф: Мира (Дерменджиева) Диковска
Грим: Росина Георгиева
Гардероб: Collective


*Едната активна съставка в Eucerin Anti-Pigment е Thiamidol® - той намалява интензитета на пигментните петна до -75% за до 12 седмици, като първите резултати се виждат само след две седмици редовна употреба.

За 10 години учените на Beiersdorf тестват 10 000 съединения за ефикасност и толерантност към кожата и установяват, че единствено Thiamidol® показва нужната комбинация от ефективност върху пигментиралите зони при човешка кожа (а не върху гъбни ензими, както се тестват повечето подобни съставки) и много добра поносимост при всеки тип кожа. Освен това Thiamidol® предотвратява повторната поява на петната, които, ако не се третират с подходящ продукт, често рецидивират.

Патентованата съставка Thiamidol® се допълва от късо- и дълговерижна хиалуронова киселина за максимален ефект и прави кожата мека, сияйна и копринена на допир.

Anti-Pigment от Eucerin - готов за действиеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024