Снимка: © Pixabay

Веществата, които са замърсили вливаща се в Марица река, са нитрати, нитрити и амониев азот. Техните стойности са високи и доказано надвишават допустимите норми – завишението е 350 пъти. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в сряда сутрин.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че тези компоненти най-често се съдържат в азотните торове, а министърът на околната среда и водите Емил Димитров потвърди, че е установено „предприятие, което произвежда торове“. „Намерили сме остатъци от тях във водата, където са починали животните“, каза той и потвърди версията за замърсяване от завода „Неохим“.

50 населени места останаха без вода, тъй като тя бе спряна превантивно. Това се случи, след като в понеделник около 30 крави са умрели при водопой край Димитровград. Няма сигнали замърсяването да е засегнало флората и фауната по реката. Сега водата се пуска постепенно и в началото няма да се ползва за пиене и готвене, а само за битови нужди.

В 10 населени места в Община Димитровград тя вече е пусната от трите вододайни зони - Брод, Злато поле и Райново. Проблемът в момента е в Община Свиленград, където от два дни няма вода. Ангел Кунчев съобщи, че водата поетапно ще се пуска в Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград.

Камиони на „Червения кръст“ ще докарат 80 000 л вода за пиене в района. „Очакваме водата, която ще бъде пусната, да не е толкова бистра и да е замътена. Има възможност, заради повишаване на налягането, да има аварии“, каза здравният министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“