Висшата лига се завръща - фаворитите, трансферите и най-интересните мачове Снимка: © Getty Images

Най-популярното футболно първенство в света – английската Висша лига – се завръща на 13 август (петък). Първият двубой, който ще открие новата кампания, е с начален час 22:00 българско време и ще противопостави новака в елита „Брентфорд“ и „Арсенал“.

След тежък сезон, повлиян от Covid-пандемията, голямата новина е, че феновете се завръщат по трибуните.

В събота „Манчестър Юнайтед“ открива кампанията си срещу „Лийдс“, друг от големите фаворити „Челси“ домакинства на „Кристъл Палас“ в лондонско дерби, а „Ливърпул“ е гост на „Норич“. Най-интересният мач е в неделя от 18:30 ч., когато „Тотнъм“ посреща шампиона „Манчестър Сити“. Срещите могат да се гледат на живо в каналите на Diema Xtra.

Големите фаворити

Висшата лига се завръща - фаворитите, трансферите и най-интересните мачове

„Манчестър Сити“ отново е един от най-големите претенденти за трофея. Тимът на Пеп Гуардиола спечели трета титла за последните 4 години през изминалия сезон и сега ще защитава отличието.

„Гражданите“ загубиха двубоя за своеобразната Суперкупа на Англия – „Къмюнити Шийлд“ – с 0:1 от „Лестър“ и не толкова добрата им игра може да помрачи представянето им в началото на шампионата. Лоша новина за каталунския наставник е, че все още голямата звезда Кевин де Бройне е с контузия в глезена.

Манчесър Юнайтед - висша лига

Очаква се „Манчестър Юнайтед“ да отправи огромно предизвикателство към градския си съперник за титлата. Отборът на Оле Гунар Солскяер се подсили в няколко ключови зони, върна играчи от наеми в други тимове и е готов да се бори за нещо повече от място в четворката.

„Червените дяволи“ не са печелили отличието от 2013, когато бе последният сезон на легендата сър Алекс Фъргюсън.

Друг от големите фаворити е „Челси“, който спечели Шампионската лига през миналия сезон, а преди няколко дни и Суперкупата на Европа с успех срещу „Виляреал“. Настроението в тима на Томас Тухел е приповдигнато, а всичко на терена за Кай Хаверц, Мейсън Маунт и компания се получава.

Ливърпул - висша лига

„Ливърпул“ отново има амбиция да повтори успеха си от 2019/2020, когато прекъсна 30-годишна суша без титла в Англия. Отборът на Юрген Клоп може отново да разчита на завърналите се от контузии Върджил ван Дайк, Джо Гомес и Джордан Хендерсън. Именно тяхното отсъствие беше ключово за по-слабия изминал сезон на сметката на мърсисайдци.

„Тотнъм“ може да се бори за нещо повече с новия си мениджър Нуно Ешпирито Санто, но всичко зависи от трансферната сага с нападателя Хари Кейн и дали той ще остане в Лондон. Брендън Роджърс и неговият „Лестър“ също не трябва да бъдат отписвани, както показаха през последните няколко кампании.

Ключовите трансфери

Джак Грийлиш - Манчестър Сити

„Манчестър Сити“ привлече голямата звезда на „Астън Вила“ Джак Грийлиш за сумата от 100 милиона паунда. Лявото крило трябва да увеличи мощта в атака след напускането на Серхио Агуеро в посока „Барселона“.

На поста централен нападател обаче зее дупка, ако Гуардиола отказва да използва Габриел Жезус. „Сити“ готви оферта от 150 млн. за Хари Кейн и евентуален негов трансфер при „гражданите“ може да се окаже решаващ в борбата за титлата.

„Юнайтед“, от своя страна, даде 85 млн. евро за дясното крило Джейдън Санчо. Английският национал идва от „Борусия“ (Дортмунд) и именно в него се крие надеждата за успешен сезон.

Джейдън Санчо

„Дяволите“ се стабилизираха и в защита с привличането на Рафаел Варан от „Реал“ (Мадрид), а освен това запазиха ключови фигури като Единсон Кавани и Пол Погба.

В лагера на „Челси“ цари радост, след като клубът успя да върне някогашния си нападател Ромелу Лукаку. Един от най-добрите тарани в световния футбол идва от „Интер“ в скъпа сделка за 115 млн. евро и след като стана шампион с „нерадзурите“ в Италия, е готов на подвиг и със синия екип в Лондон.

Ромелу Лукаку

Положението в „Ливърпул“ е по-спокойно на трансферния пазар, като по-важното за Юрген Клоп е връщането на основните състезатели, които получиха травми миналата кампания. Все пак мърсисайдци подписаха договор със защитника Ибрахима Конате, който игра за „РБ Лайпциг“.

„Арсенал“ ще се надява да стабилизира защитата с Бен Уайт от „Брайтън“, въпреки че „артилеристите“ бяха критикувани, че са извадили цели 50 млн. за точно този бранител.

Сезонът започва, а Ковачева&Колевски отново са на терена. Новите отбори, новите играчи, новите правила и, разбира се, старите пристрастия, старите спорове и прогнозите им - слушайте в "Ковачева&Колевски. Висша лига" Е49:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024