Висши кадри на УниБИТ и една неоткриваема монография произведоха Петър Илиев в "доцент"

Скандалите около опита на юриста от ИТН Петър Илиев да се върне на академична работа след плагиатството в Софийския университет продължават с пълна сила.

Ново разследване на журналиста Венелина Попова от "За истината" показва, че Илиев е спечелил конкурса за "доцент" на половин щат в старозагорския Тракийски университет не само със съмнително гласуване на факултетния съвет, но и в нарушение на законовите изисквания за монографичен труд.

Зад поредния казус около Илиев (бивш кандидат за вътрешен министър на Слави Трифонов) този път се показват двама кадри на Библиотекарския университет (УниБИТ) - бившият шеф на 6-ти отдел към VI управление на ДС Димитър Иванов, известен с прозвището си "Гестапото", и все още действащата областна управителка на Бургас, назначена от Румен Радев, проф. Мария Нейкова.

Петър Илиев спечели конкурса в Тракийския университет като единствен кандидат за преподавателска позиция в катедра "Индустриален бизнес и предприемачество".

За тази цел той е представил пред научното жури своя монография, която има съвсем различна насоченост от специалността, за която кандидатства - "Принципи на организация и дейност на съдебната власт в българската правова държава".

"За истината" откриват, че такава книга не съществува, въпреки че е предадена за печат от Илиев на 7 февруари 2023 г. и притежава ISBN, международния код за публично-достъпни книги.

Издател на "Принципите..." се оказва "Рекламна агенция Евромедия", чиито съсобственици с равни дялове са Димитър Иванов от УниБИТ и Светлана Шаренкова. Двамата са издатели и на в. "Земя", чийто офис доскоро се намираше в сградата на БСП на "Позитано", заедно членуват и в сдружение "Стефан Стамболов". Шаренкова беше изключена и от националния съвет на БСП преди два месеца.

На въпрос на журналистката за монографията на Петър Илиев, Иванов първо обявил, че тя още не е публикувана, после - че "няма да дочакаме книгата, защото той е издателят и ще я издаде, ако иска", а накрая - че са издадени само толкова бройки, колкото са били нужни за хабилитацията на Илиев.

От всички версии - най-вероятна изглежда първата, защото в Регистъра за академични длъжности и дисертации на Националния център за информация и документация няма никаква следа от подобен научен труд в профила на Петър Радославов Илиев.

В регистъра се посочва, че Илиев вече заема академична длъжност "доцент" в Тракийския университет, но няма нито един въведен наукометричен показател, по който е работило научното жури.

Ректорът на университета проф. Добри Ярков също потвърждава пред "За истината", че книгата не е приложена към документацията на конкурса.

Според Закона за развитие на академичната общност в България монографията трябва да е излязло от печат оригинално научно изследване с ISBN, което има редактори или рецензенти и е в обем не по-малък от 100 страници.

Разследването на "За истината" стига до един от членовете на журито, оценило Илиев като подходящ кандидат за доцент - проф. Мария Нейкова, декан на Центъра по юридически науки в Бургаския свободен университет, която е и един от двамата рецензенти в конкурса.

  • Нейкова е професор по административно право, но и доктор на науките по "национална сигурност" от УниБИТ с дисертация на тема "Гражданското общество - фактор на сигурността" от 2018 г., приета от научно жури с председател тогавашния ректор проф. Стоян Денчев.
  • Тя е бивш областен управител на Стара Загора (2001-2009) в кабинетите на Сакскобургготски и Станишев - в последната година от мандата си тя е защитила докторска дисертация по национална сигурност пред ВАК на тема "Организация и управление на дейността по защита на паметниците на културата в Република България при военнополитическа криза и при въоръжен конфликт".
  • Тя е и част от академичния състав на УниБИТ, където Петър Илиев е бил зачислен за кратко като преподавател в магистърската програма след напускането му от СУ.

През май 2021 и август 2022 г. беше назначавана от служебните кабинети на Румен Радев за областен управител на Бургас.

Пред сайта "За истината" Нейкова твърди, че е поискала монографията на Петър Илиев и я е получила в PDF-формат, като я подложила на проверка за плагиатство.

Поискала е и справка от МОН за Петър Илиев и по казуса с преписаните над 90 страници от научен труд на доц. Наталия Киселова, заради който той се принуди да напусне СУ, за да не бъде лишен от научната си титла.

От Министерството са дали "устен отговор, че по становището на Етичната комисия в СУ не е откривана законна процедура за доказване на плагиатство на бившия преподавател по конституционно право в Юридическия факултет".

В годините на управление на проф. Стоян Денчев (бивш зам.-председател на ПГ на ДПС, агент "Симеонов" от ДС и бивш вицепрезидент на Мултигруп) Библиотекарският университет започна да привлича вниманието, след като трима бивши и действащи към онзи момент директори на ДАНС станаха негови докторанти и преподаватели, наред с други политици и фигури на ключови позиции в сектор "Сигурност".

Един от последните забележителни случаи беше на дисертацията на Марияна Николова - вицепремиер по туризма в кабинета "Борисов 3" - по тема "Киберетика", която цитираше дефиниции за блокчейн от Wikipedia по време на публичната си защита в УниБИТ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024