Вицепремиерът в две служебни правителства Илияна Цанова ще е председател на оператора на Летище София

Вицепремиерът в две служебни правителства Илияна Цанова е новият председател на Надзорния съвет на „СОФ Кънект“ – концесионерът на Летище София. Тя ще председателства в ролята на независим член.

Цанова е финансист и бивш зам.-министър председател – в служебните правителства на Марин Райков (2013) и на Георги Близнашки (2014). Тя е бивш зам.-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), като изпълняваше длъжността от 2015 до 2020 г.

В Надзорния съвет на „СОФ Кънект“ като независим член влиза и Филип Гунев – европейски експерт по въпросите на сигурността. Той работи като зам.-министър на вътрешните работи в същите две правителства, както и в кабинета „Борисов 2“. Беше и в екипа на Центъра за изследване на демокрацията, а в последните години е част от Антикорупционния фонд.

В съвета има още един независим член – Кристиян Мандл – признат европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите. В Надзорния съвет е и Ралф Гафал от Летище Мюнхен. Останалите членове са от фонда Meridiam*, който е с най-голям дял в „СОФ Кънект“ (99%). Това са Тиери Део, Марко Росо, Давид Делгадо Ромеро и Гив Сардари.

Део, който е основател на Meridiam, приветства Илияна Цанова като председател и обяви, че тя има богат опит в инфраструктурния сектор и публично-частните партньорства и е уважавана за своя „професионализъм и интегритет“.

„Приносът ѝ за развитието на България и ЕС чрез предишните ѝ роли в ЕБВР и ЕФСИ е признат в цяла Европа. Нейното ръководство ще бъде жизненоважно за успеха на този проект. Заедно ще направим Летище София средство за социален, икономически, екологичен и приобщаващ растеж за устойчивото развитие на София, нейния регион и България“, добави Тиери Део.

Цанова каза, че за нея е „чест“ да допринесе за успеха на тази „важна инвестиция за България“. „Ще приложим най-висок клас стандарти за устойчивост, които да превърнат Летище София в едно модерно европейско летище“, добави тя. Цонева вече е работила с Део в ЕФСИ, тъй като той беше член на инвестиционния комитет.

„СОФ Кънект“ стана официален и единствен оператор на летището, след като договорът за 35-годишната концесия влезе в сила на 19 април. Тогава консорциумът направи вноска от 660 млн. лв., която ще постъпи в държавния бюджет за 2021 г. „Плащането е направено изцяло, независимо от най-голямата криза в историята на авиацията“, обявиха от „СОФ Кънект“.

Въпреки призивите на няколко опозиционни партии, начело с БСП, Министерският съвет реши на 7 април да отложи с 10 години плащането на такси от страна на концесионера на Летище София. Става въпрос за 24,5 млн. евро на година, или общо 245 млн. Според управляващите - „таксите не се опрощават“, а плащането им се отлага за последните 10 години от 35-годишната концесия. Опозицията обаче твърди, че това е „финансов удар“ по бюджета.

Въпреки призивите на опозицията: Концесионерът на Летище София получи 10-годишна отсрочка за таксите

„СОФ Кънект“ се ангажира да инвестира милиони в развитието на летището. През март Марко Росо обяви, че се очаква Meridiam да даде 280 млн. евро под формата на първоначална концесионна такса. „Ангажирани сме да инвестираме общо 600 млн. евро. Няма да намалим тези суми", каза тогава той.

„СОФ Кънект“ скоро ще представи публично бъдещите планове за Летище София, сред които са първите инициативи и средносрочния инвестиционен план. Консорциумът ще създаде и Проектен център, с физическо място в града и с интерактивно дигитално пространство, с цел да даде възможност на всички заинтересовани страни да участват в трансформацията на Летище София. Там редовно ще бъде представяна актуална информация относно развитието на проекта, така че всички заинтересовани да могат да дадат своя принос и идеи за успеха на начинанието, обявиха от „СОФ Кънект“.


* Meridiam е базиран в Париж, утвърден и признат инвеститор в публични инфраструктурни обекти в световен мащаб, който е осигурил 70 милиарда евро капитал за строителство. Управлява капитал на стойност 7 милиарда евро и инвестиции в 90 обществени инфраструктурни проекта в 26 държави по целия свят, сред които летище LaGuardia в Ню Йорк. Meridiam инвестира в дългосрочен план (с повече от 25-годишен срок), а инвеститори в него са застрахователни компании, пенсионни фондове и банки за развитие, като Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След значителни загуби Русия е напът да се сражава с танкове, извадени от музея

С бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйн

17:04 - 25.03.2023

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023