Снимка: © Getty Images

Въпреки призивите на няколко опозиционни партии, начело с БСП, Министерският съвет реши да отложи с 10 години плащането на такси от страна на концесионера на Летище София „Соф Кънект“. Става въпрос за 24,5 млн. евро на година, или общо 245 млн.

Новината обявиха от правителствената пресслужба в деня на първото заседание на управляващите след парламентарните избори. Транспортният министър Росен Желязков заяви, че „таксите не се опрощават“, а плащането им се отлага за последните 10 години от 35-годишната концесия.

„Същевременно още този месец държавата ще получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 млн. лева, които са предвидени в приходната част на бюджета", каза Желязков.

Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова в опит да отложат решението. Според нея ГЕРБ нанасят „финансов удар“ по бюджета на държавата. Определи концесията на Летище София като „огледало на модела на паралелната държава".

„Изправи се! Мутри вън!“ отвърнаха на БСП, че ще инициират създаване на комисия по ревизията в следващото Народно събрание, която да разгледа всички сделки на кабинета Борисов-3. От ДБ не коментираха казуса, но преди това депутати от коалицията изразиха съмнения, че зад концесионера стоят братята Кирил и Георги Домусчиеви.

"Единственото желание на опонентите е да уязвят или провалят тази чиста, прозрачна и изключително полезна за държавата инвестиция", отвърна в сряда транспортният министър. Той допълни, че в продължение на 4 месеца е била извършвана проверка и от Европейската комисия. Имало и потвърдена готовност за финансиране на проекта от 8 банки, сред които ЕБВР, ЕИБ, Черноморската банка за търговия и развитие и Групата на Световната банка.

Концесионер на Летище „София“ е френско-австрийският консорциум "Соф Кънект". Участници в него са фондът „Меридиам“ и строителят „Щрабаг“, който е с 1% дял. Сделката с държавата беше сключена през юли 2020 г. Тази година концесионерът е поискал да не плаща такса за първите 10 години заради Covid-кризата и намалелия поток на пътници. Управляващите бяха обвинени, че са приели условията и така направили "подарък".

През март Марко Росо, партньор в "Меридиам" и член на надзорния съвет в „Соф Кънект“ обясни, че в следващите 4-5 години трафикът ще се върне на нивата от 2019 г. и ситуацията ще се подобри. Той сравни положението с покупката на фабрика на 9 септември 1944 г.

"Правителството ни помоли да търсим помощ, да намерим начин да възстановим баланса на концесията и да задържим цената. Някои хора казват, че сме получили подаръци (б.а. – от управляващите), но забравят, че се очаква да дадем 280 млн. евро под формата на първоначална концесионна такса. Ангажирани сме да инвестираме общо 600 млн. евро. Няма да намалим тези суми", каза тогава Росо и добави, че не е ясно кога ще дойде моментът за инвестиции заради кризата с Covid.

Той добави, че независима оценка показала, че пандемията е свалила стойността на концесията с близо 300 млн. евро, а ако търгът бил сега, то концесионната такса щяла да е „нула“.

В края на октомври държавата взе решение за драстично повишение на таксите - само няколко дни след като концесионерът предложи да не се вдигат в продължение на 10 години.

Заради всичко това Корнелия Нинова заяви във вторник, че в първия ден от новия парламент ще предложи да се налага мораториум върху такива сделки.

Според Росен Желязков – „всички теми, тези, идеи, твърдения, политиканстване на тема мораториум върху нещо, което вече е факт, е правен нихилизъм и държавнически волунтаризъм“.

„Който има желание в следващото управление, може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това“, добави министърът и каза, че подобен сценарий ще лиши държавата от 660 млн. лв., ще се създадат рискове и за изпълнението на държавния бюджет.

„Без концесионер рискът от управлението и експлоатацията ще остане в лицето на държавния летищен оператор“, каза той и обяви, че разходите на летището само за първите два месеца от 2021 са 11 млн. лв.

„Всяка година ще се прави мониторинг и при възстановяване на икономическия баланс, считано от 2019 година, ще бъде възстановено плащането на годишните възнаграждения", каза Желязков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев