Въпреки призивите на опозицията: Концесионерът на Летище София получи 10-годишна отсрочка за таксите Снимка: © Getty Images

Въпреки призивите на няколко опозиционни партии, начело с БСП, Министерският съвет реши да отложи с 10 години плащането на такси от страна на концесионера на Летище София „Соф Кънект“. Става въпрос за 24,5 млн. евро на година, или общо 245 млн.

Новината обявиха от правителствената пресслужба в деня на първото заседание на управляващите след парламентарните избори. Транспортният министър Росен Желязков заяви, че „таксите не се опрощават“, а плащането им се отлага за последните 10 години от 35-годишната концесия.

„Същевременно още този месец държавата ще получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 млн. лева, които са предвидени в приходната част на бюджета", каза Желязков.

Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова в опит да отложат решението. Според нея ГЕРБ нанасят „финансов удар“ по бюджета на държавата. Определи концесията на Летище София като „огледало на модела на паралелната държава".

„Изправи се! Мутри вън!“ отвърнаха на БСП, че ще инициират създаване на комисия по ревизията в следващото Народно събрание, която да разгледа всички сделки на кабинета Борисов-3. От ДБ не коментираха казуса, но преди това депутати от коалицията изразиха съмнения, че зад концесионера стоят братята Кирил и Георги Домусчиеви.

"Единственото желание на опонентите е да уязвят или провалят тази чиста, прозрачна и изключително полезна за държавата инвестиция", отвърна в сряда транспортният министър. Той допълни, че в продължение на 4 месеца е била извършвана проверка и от Европейската комисия. Имало и потвърдена готовност за финансиране на проекта от 8 банки, сред които ЕБВР, ЕИБ, Черноморската банка за търговия и развитие и Групата на Световната банка.

Концесионер на Летище „София“ е френско-австрийският консорциум "Соф Кънект". Участници в него са фондът „Меридиам“ и строителят „Щрабаг“, който е с 1% дял. Сделката с държавата беше сключена през юли 2020 г. Тази година концесионерът е поискал да не плаща такса за първите 10 години заради Covid-кризата и намалелия поток на пътници. Управляващите бяха обвинени, че са приели условията и така направили "подарък".

През март Марко Росо, партньор в "Меридиам" и член на надзорния съвет в „Соф Кънект“ обясни, че в следващите 4-5 години трафикът ще се върне на нивата от 2019 г. и ситуацията ще се подобри. Той сравни положението с покупката на фабрика на 9 септември 1944 г.

"Правителството ни помоли да търсим помощ, да намерим начин да възстановим баланса на концесията и да задържим цената. Някои хора казват, че сме получили подаръци (б.а. – от управляващите), но забравят, че се очаква да дадем 280 млн. евро под формата на първоначална концесионна такса. Ангажирани сме да инвестираме общо 600 млн. евро. Няма да намалим тези суми", каза тогава Росо и добави, че не е ясно кога ще дойде моментът за инвестиции заради кризата с Covid.

Той добави, че независима оценка показала, че пандемията е свалила стойността на концесията с близо 300 млн. евро, а ако търгът бил сега, то концесионната такса щяла да е „нула“.

В края на октомври държавата взе решение за драстично повишение на таксите - само няколко дни след като концесионерът предложи да не се вдигат в продължение на 10 години.

Заради всичко това Корнелия Нинова заяви във вторник, че в първия ден от новия парламент ще предложи да се налага мораториум върху такива сделки.

Според Росен Желязков – „всички теми, тези, идеи, твърдения, политиканстване на тема мораториум върху нещо, което вече е факт, е правен нихилизъм и държавнически волунтаризъм“.

„Който има желание в следващото управление, може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това“, добави министърът и каза, че подобен сценарий ще лиши държавата от 660 млн. лв., ще се създадат рискове и за изпълнението на държавния бюджет.

„Без концесионер рискът от управлението и експлоатацията ще остане в лицето на държавния летищен оператор“, каза той и обяви, че разходите на летището само за първите два месеца от 2021 са 11 млн. лв.

„Всяка година ще се прави мониторинг и при възстановяване на икономическия баланс, считано от 2019 година, ще бъде възстановено плащането на годишните възнаграждения", каза Желязков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024