Снимка: © Getty Images

Телекомуникационният оператор Vivacom направи дарение на 900 000 лв. в кампанията на Министерството на здравеопазването за подкрепа на българските медици в борбата с Covid-19. 

Средствата ще бъдат преведени в дарителската сметка на МЗ за подпомагане на лечебните заведения. Целта на кампанията DMS SOLIDARNOST беше за събиране на 5 милиона лева, а дарението на Vivacom покрива почти 1/5 от тях. 

"Vivacom осъзнава голямата отговорност, която носим към обществото в момент, в който сме изправени пред здравна и икономическа криза. Ето защо, заедно с United Group, взехме решение да дарим 900 000 лв. на Министерството на здравеопазването за овладяване на разпространението на COVID-19 в България. В момент, в който не само България, но и целият свят е изправен пред огромно изпитание, за нас е важно не само да предоставяме качествени телеком услуги, но и да сме солидарни и да покажем нашата отговорност и ангажимент към обществото. United Group дават пример на всички като правят дарения във всяка държава, в която оперират", се казва в съобщение от Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на телекомуникационния оператор. 

United Group - компанията, която беше избрана да придобие Vivacom в края на 2019 г. - прави дарения на обща стойност 3 млн. долара и в останалите шест страни, в които оперира. От тези средства 1,2 млн. долара ще бъдат дарени в пари, а 1,8 млн.- в медицинско оборудване. От Vivacom подкрепят и мерките за ограничаване на разпространението на болестта с кампанията #ОстаниВкъщи, с която осигуряват допълнителни безплатни пакети с мобилни данни, фиксирани услуги, достъп до ТВ-канали и др. 

3 нови респиратора с DMS SOLIDARNOST 

От Министерството на здравеопазването съобщават, че три респиратора ще бъдат закупени с част от парите, които вече са дарени в кампанията DMS SOLIDARNOST.

Новите апарати ще бъдат доставени на областните болници в Монтана, Силистра и Шумен, за да осигурят адекватна медицинска помощ на пациенти, страдащи от Covid-19. Очаква се те да бъдат на разположение на лекарите до края на месец май. 

Според последните данни на МЗ - средствата от даренията с SMS-и с текст SOLIDARNOST на кратък номер 17 777 вече са надвишили 125 хиляди лева. 

Отделно - по дарителската сметка на здравното министерство в подкрепа на болниците, обслужващи пациенти с Covid-19, са събрани 1 920 346 лева (към 27 март, петък, т.е. преди дарението на Vivacom). Новата информация за постъпващите средства се актуализира периодично. 

Дарителската сметка на Министерството на здравеопазването е:

IBAN BG91BNBG96613300129302

BIC BNBGBGSD

Булстат на Министерство на здравеопазването:  BG 000695317


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети