Vivacom обяви "най-голямата 5G мрежа в България" - с широко покритие и без допълнително заплащане Снимка: © Getty Images

5G на Vivacom вече покрива над 200 населени места и курорта, с което се превръща в най-голямата 5G мрежа в България. Мрежата от пето поколение на телекома е включена във всички мобилни абонаментни планове за нови и съществуващи клиенти - без допълнително заплащане.

Vivacom са планирали инвестиция от 125 милиона лева в мрежите през 2021 г. Крайните 5G устройства в портфолиото на компанията вече са над 30 и продължават да се увеличават всеки месец във всички ценови класове – от топ моделите на Apple и Samsung в премиум сегмента до модели в средния клас на Xiaomi, Мotorola, Nokia и други производители.

За да направи най-желаните 5G модели достъпни за повече хора, телекомът предлага атрактивни оферти за смартфони на изплащане до 36 месеца с много добро предимство в цената на месечната вноска, в комбинация с тарифен план от Vivacom.

В края на юли компанията възложи социологическо проучване, направено от „Прагматика“, което показа, че близо 80% от потребителите в България биха използвали 5G, а основен фактор за тази тяхна нагласа е покритието на мрежата.

Vivacom използва не една, а три честоти за 5G – 1800Mhz, 2100Mhz, 3600 Mhz, което позволява „да не се прави компромис между покритие и скорост, а двете да се постигат едновременно, така че предимствата на новата технология да достигнат до максимално количество клиенти“, казват от телекома.

Потребителите получиха скоростта на 4G, а от новата 5G технология искат перфектно покритие

„За нас обратната връзка от потребителите и разбирането на техните очаквания и нужди е в основата на всичко, което правим – от 2G до 5G. Резултатите от проучването, направено по задание на Vivacom, показват ясно, че хората не се интересуват от детайлите на използваната технология и от неразбираеми съкращения, а от това да имат стабилна връзка с достатъчен капацитет, навсякъде и по всяко време. За тях 5G е преди всичко сигурност и гаранция, че където и да са, независимо от обстоятелствата, могат да разчитат на качествена мобилна връзка, което означава максимално голямо покритие и услуга, която да отговаря на нуждите им“, каза главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев.

„За да се интересуваш колко ти е бърза връзката, трябва да я имаш. Ето защо ние дадохме приоритет на изграждането максимално бързо на голямо 5G покритие, като днес мога да заявя, че Vivacom е не само първата компания, която пусна 5G за своите потребители, но вече има и най-голямата 5G мрежа в България“, добави той.

Според данните от прочуването на нагласите на потребителите, 61% от анкетираните изразяват опасение, че 5G ще увеличи месечната им такса и че ще трябва да плащат отделно за него. Затова компанията прави 5G част от всички мобилни абонаментни планове на Vivacom без допълнително заплащане.

„Това е голяма крачка не само за Vivacom, но и за обществото като цяло, за да продължи страната ни да отстоява своето достойно място на технологичната карта на Европа“, казват от телекома.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024