Снимка: © Getty Images

5G на Vivacom вече покрива над 200 населени места и курорта, с което се превръща в най-голямата 5G мрежа в България. Мрежата от пето поколение на телекома е включена във всички мобилни абонаментни планове за нови и съществуващи клиенти - без допълнително заплащане.

Vivacom са планирали инвестиция от 125 милиона лева в мрежите през 2021 г. Крайните 5G устройства в портфолиото на компанията вече са над 30 и продължават да се увеличават всеки месец във всички ценови класове – от топ моделите на Apple и Samsung в премиум сегмента до модели в средния клас на Xiaomi, Мotorola, Nokia и други производители.

За да направи най-желаните 5G модели достъпни за повече хора, телекомът предлага атрактивни оферти за смартфони на изплащане до 36 месеца с много добро предимство в цената на месечната вноска, в комбинация с тарифен план от Vivacom.

В края на юли компанията възложи социологическо проучване, направено от „Прагматика“, което показа, че близо 80% от потребителите в България биха използвали 5G, а основен фактор за тази тяхна нагласа е покритието на мрежата.

Vivacom използва не една, а три честоти за 5G – 1800Mhz, 2100Mhz, 3600 Mhz, което позволява „да не се прави компромис между покритие и скорост, а двете да се постигат едновременно, така че предимствата на новата технология да достигнат до максимално количество клиенти“, казват от телекома.

Потребителите получиха скоростта на 4G, а от новата 5G технология искат перфектно покритие

„За нас обратната връзка от потребителите и разбирането на техните очаквания и нужди е в основата на всичко, което правим – от 2G до 5G. Резултатите от проучването, направено по задание на Vivacom, показват ясно, че хората не се интересуват от детайлите на използваната технология и от неразбираеми съкращения, а от това да имат стабилна връзка с достатъчен капацитет, навсякъде и по всяко време. За тях 5G е преди всичко сигурност и гаранция, че където и да са, независимо от обстоятелствата, могат да разчитат на качествена мобилна връзка, което означава максимално голямо покритие и услуга, която да отговаря на нуждите им“, каза главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев.

„За да се интересуваш колко ти е бърза връзката, трябва да я имаш. Ето защо ние дадохме приоритет на изграждането максимално бързо на голямо 5G покритие, като днес мога да заявя, че Vivacom е не само първата компания, която пусна 5G за своите потребители, но вече има и най-голямата 5G мрежа в България“, добави той.

Според данните от прочуването на нагласите на потребителите, 61% от анкетираните изразяват опасение, че 5G ще увеличи месечната им такса и че ще трябва да плащат отделно за него. Затова компанията прави 5G част от всички мобилни абонаментни планове на Vivacom без допълнително заплащане.

„Това е голяма крачка не само за Vivacom, но и за обществото като цяло, за да продължи страната ни да отстоява своето достойно място на технологичната карта на Европа“, казват от телекома.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония