Снимка: © Getty Images

5G на Vivacom вече покрива над 200 населени места и курорта, с което се превръща в най-голямата 5G мрежа в България. Мрежата от пето поколение на телекома е включена във всички мобилни абонаментни планове за нови и съществуващи клиенти - без допълнително заплащане.

Vivacom са планирали инвестиция от 125 милиона лева в мрежите през 2021 г. Крайните 5G устройства в портфолиото на компанията вече са над 30 и продължават да се увеличават всеки месец във всички ценови класове – от топ моделите на Apple и Samsung в премиум сегмента до модели в средния клас на Xiaomi, Мotorola, Nokia и други производители.

За да направи най-желаните 5G модели достъпни за повече хора, телекомът предлага атрактивни оферти за смартфони на изплащане до 36 месеца с много добро предимство в цената на месечната вноска, в комбинация с тарифен план от Vivacom.

В края на юли компанията възложи социологическо проучване, направено от „Прагматика“, което показа, че близо 80% от потребителите в България биха използвали 5G, а основен фактор за тази тяхна нагласа е покритието на мрежата.

Vivacom използва не една, а три честоти за 5G – 1800Mhz, 2100Mhz, 3600 Mhz, което позволява „да не се прави компромис между покритие и скорост, а двете да се постигат едновременно, така че предимствата на новата технология да достигнат до максимално количество клиенти“, казват от телекома.

Потребителите получиха скоростта на 4G, а от новата 5G технология искат перфектно покритие

„За нас обратната връзка от потребителите и разбирането на техните очаквания и нужди е в основата на всичко, което правим – от 2G до 5G. Резултатите от проучването, направено по задание на Vivacom, показват ясно, че хората не се интересуват от детайлите на използваната технология и от неразбираеми съкращения, а от това да имат стабилна връзка с достатъчен капацитет, навсякъде и по всяко време. За тях 5G е преди всичко сигурност и гаранция, че където и да са, независимо от обстоятелствата, могат да разчитат на качествена мобилна връзка, което означава максимално голямо покритие и услуга, която да отговаря на нуждите им“, каза главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев.

„За да се интересуваш колко ти е бърза връзката, трябва да я имаш. Ето защо ние дадохме приоритет на изграждането максимално бързо на голямо 5G покритие, като днес мога да заявя, че Vivacom е не само първата компания, която пусна 5G за своите потребители, но вече има и най-голямата 5G мрежа в България“, добави той.

Според данните от прочуването на нагласите на потребителите, 61% от анкетираните изразяват опасение, че 5G ще увеличи месечната им такса и че ще трябва да плащат отделно за него. Затова компанията прави 5G част от всички мобилни абонаментни планове на Vivacom без допълнително заплащане.

„Това е голяма крачка не само за Vivacom, но и за обществото като цяло, за да продължи страната ни да отстоява своето достойно място на технологичната карта на Европа“, казват от телекома.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.