Снимка: © КС

Върховните съдии излъчиха Соня Янкулова за конституционен съдия на мястото на Георги Ангелов, чийто 9-годишен мандат изтича тази година.

Изборът на Янкулова се случи при втория тур на гласуването в общото събрание на съдиите от ВКС и ВАС. Тя получи 86 гласа на балотажа, а втора остана Ваня Анчева.

И двете са представители на Върховния административен съд. ВАС и ВКС имат неформално споразумение, според което съдилищата се редуват при номинирането на кандидати за конституционни съдии.

Соня Янкулова е завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1982 г. Започва работа като стажант-съдия в Софийския градски съд (СГС). Година по-късно става съдия в Трети районен съд. От 1993 до 1998 г. е съдия в СГС, на който е била и заместник-председател.

От 1998 г. е съдия във Върховния административен съд. Била е заместник-министър на отбраната (2001-2008 г.) и на вътрешните работи (май 2008-юли 2009 г.).

През 2017 г. Соня Янкулова се кандидатира в изборите за председател на ВАС, но Висшият съдебен съвет предпочете Георги Чолаков.

Изборът й за конституционен съдия беше предшестван от неофициални коментари в правни медии, че Чолаков и и.д. председателят на ВКС Дария Проданова лобират за друга кандидатура - тази на Ваня Анчева.

Соня Янкулова е вторият юрист след Янаки Стоилов (издигнат от президента Румен Радев), който официално попълва освободената квота в КС. До края на годината би трябвало да се смени още един член на Конституционния съд - Анастас Анастасов - но изборът на негов наследник зависи от мнозинството в бъдещото Народно събрание.

През февруари 2022 г. изтича и мандатът на друг представител на квотата на парламента, Гроздан Илиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва

8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Бившият депутат от Реформаторския блок Тренчев и свързаният с HelpKarma Кънчев отговориха на обвинението

Автобус на градския транспорт катастрофира на “Цариградско шосе”

Движението в района е силно затруднено, в автобуса не е имало пътници