Снимка: © КС

Върховните съдии излъчиха Соня Янкулова за конституционен съдия на мястото на Георги Ангелов, чийто 9-годишен мандат изтича тази година. 

Изборът на Янкулова се случи при втория тур на гласуването в общото събрание на съдиите от ВКС и ВАС. Тя получи 86 гласа на балотажа, а втора остана Ваня Анчева. 

И двете са представители на Върховния административен съд. ВАС и ВКС имат неформално споразумение, според което съдилищата се редуват при номинирането на кандидати за конституционни съдии. 

Соня Янкулова е завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1982 г. Започва работа като стажант-съдия в Софийския градски съд (СГС). Година по-късно става съдия в Трети районен съд. От 1993 до 1998 г. е съдия в СГС, на който е била и заместник-председател.

От 1998 г. е съдия във Върховния административен съд. Била е заместник-министър на отбраната (2001-2008 г.) и на вътрешните работи (май 2008-юли 2009 г.).

През 2017 г. Соня Янкулова се кандидатира в изборите за председател на ВАС, но Висшият съдебен съвет предпочете Георги Чолаков. 

Изборът й за конституционен съдия беше предшестван от неофициални коментари в правни медии, че Чолаков и и.д. председателят на ВКС Дария Проданова лобират за друга кандидатура - тази на Ваня Анчева. 

Соня Янкулова е вторият юрист след Янаки Стоилов (издигнат от президента Румен Радев), който официално попълва освободената квота в КС. До края на годината би трябвало да се смени още един член на Конституционния съд - Анастас Анастасов - но изборът на негов наследник зависи от мнозинството в бъдещото Народно събрание. 

През февруари 2022 г. изтича и мандатът на друг представител на квотата на парламента, Гроздан Илиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед