Той е "Бащата". Той е директорът на болница "Св. Анастасия" проф. Асен Цонев от "Откраднат живот". Той е безотказният антимафиот Емил Попов от "Под прикритие". Той е гласът на чичо Чарли от "Двама мъже и половина". Той е Владимир Пенев: един от най-талантливите и обичани български актьори. Човекът, за когото играта е професионално призвание и който никога не е понасял имитацията. 

2020 г. се превърна в едно от най-големите изпитания и за него, както за хиляди българи: не само защото самият той се сблъска челно с Covid-19, не само заради невъзможните условия на работа в театрите по време на пандемията, но и заради поразяващия ефект от срещата с онези хора, които отричат реалността, вместо да я осмислят. 

Например, жената - шофьор на такси - която упорито твърди пред току-що преболедувалия Владо Пенев, че коронавирус не съществувал.

"Казах й: "Аз бях болен, мога да Ви обясня с подробности какво се случи". А тя ми отговори: "Е, хайде сега, всички знаем, че на Вас са Ви платили, за да казвате, че има Covid!"... Ключова е фразата "Всички знаем". Как така всички знаете? И откъде го знаете това?", казва Владо Пенев в новия епизод на подкаста "Животът и други неща". 

Актьорът постави снимката на своя лекуващ лекар д-р Тома Томов от Александровска болница върху тениска - самият той не е можел да види лицето на младия медик по време на престоя си в болница заради предпазните маски. Пенев е готов да подкрепи всяка смислена мярка, която би помогнала за изхода от кризата - но и той се удивява от решението на властите да оставят театрите отворени при 30% запълване на местата за публиката.

Ако това се представя като политика в подкрепа на творческите професии, "не виждам каква беше причината толкова дълги години делът от БВП за култура да не стане поне 1%", казва той. 

"Актьорът трябва да влезе 100% в образа на един персонаж. Но когато срещу теб в салона застанат хора с бели маски, през стол, през ред, и през цялото време си напрегнат да не наплюеш партньора си... да не те наплюе той,... да бързаш да излезеш от сцената, за да се дезинфекцираш, да не би случайно нещо да се случи... Това отмества качеството на работата ни. Аз не съм 100% на тази сцена. Това е проблем за цялото представление. Хората, които са се събрали в салона, не виждат това, за което са платили пари, в добрия му вид", казва още Пенев. 

Дори само заради усилията на медиците - спасители на човешки животи - би трябвало да се бунтуваме срещу удобния модел на самозаблуда, при който разумът отстъпва на суеверията или на примирението, че "ако стискаме палци, няма да се случи и на нас".

Владо Пенев пази образа на своя спасител близо до сърцето си.


Разговорът с него е част от специалните видео-епизоди на подкаста "Животът и други неща". Можете да видите интервюто със "златното момиче" Невяна Владинова. Очаквайте скоро епизод с блогъра Ирина Денева. 

Невяна Владинова: Любовта на хората е най-силна в най-тежките моменти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти