Единственият българин в елита на ски скоковете Владимир Зографски завърши на 22-о място във финала на нормалната шанца на Зимните олимпийски игри в Пекин.
Той не успя да постави нов личен и национален рекорд от гледна точка на класиране, като събра общо 245.3 точки. В първия си скок преодоля 99 метра за 126.7 т., а във втория - 97 за 118.6 пункта.
На предишните Игри в Пьончан през 2018 Зографски записа най-доброто представяне в историята на българските ски скокове с 14-ата си позиция на нормалната шанца, подобрявайки тогавашното върхово постижение на Владимир Брейчев - 19-о място от 1984 година в Сараево.
"Всичко зависи от условията. Ако условията са такива, каквито в началото, можеше да се изкача малко нагоре. И в квалификациите, и в тренировките скачах по-добре. Не успях да направя скоковете, защото при първия отскочих по-рано, а на втория закъснях. Изпуснах голям шанс, не си свърших работата", остана недоволен Зографски.
"За голямата шанца трябва да направя два добри скока. Научих сега, че човек трябва да е спокоен. Грешките ми вероятно се получиха от прекаленото желание. Дано да имам късмет и да направя два добри скока на голямата шанца", добави той.
Титлата на нормалната шанца спечели фаворитът Рьою Кобаяши от Япония със сбор 275.0 точки. Сребърният медал е за австриеца Мануел Фетнер (270.8), а бронзовият - за поляка Давид Кубацки (265.9). Трикратният олимпийски шампион Камил Стох направи разочароващ втори скок и завърши на шеста позиция с 260.9 точки.
Междувременно българският представител в спускането с шейни Павел Ангелов приключи участието си на Зимните олимпийски игри в Пекин, като завърши на 28-мо място - най-доброто в кариерата му. Роденият в Крумовград състезател направи три официални опита на улея в Янцинг, като очаквано не намери място в топ 20 на дисциплината.
Ангелов преодоля трасето за 2:58.853 минути и регистрира изоставане от 7.309 секунди спрямо водача след три кръга Йоханес Лудвих от Германия.
Инфографика: Българските участници на Зимните олимпийски игри в Пекин
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: