Снимка: © bTV

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не вижда причина да подаде оставка от правителството, като оцени постиженията си в Министерството на финансите спрямо приемането на България в ERM II като удовлетворителни.

"Дебатът за оставките не е приключил. Естествено, че когато министър-председателят поиска оставката. дали ще я даде или не, не е от особено значение. Няма никаква причина да се оттеглям 10 дни след като съм удовлетворен от един осъществяването на един изключително успешен за България проект - присъединяването в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната. Ако смятате, че фискалните показатели на България са провал, аз не намирам такива основания", каза Горанов пред журналисти в Народното събрание, където се водеха дебатите за петия вот на недоверие.

Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов , както и на колегите му Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (Министерство на икономиката) беше обявена от пресцентъра на ГЕРБ преди по-малко от седмица.

Формалното обяснение за този ход на Борисов беше настояване от страна на областните координатори на партията да бъдат освободени тримата министри, за да се "опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски". Съобщението от 15 юли гласеше, че и тримата са декларирали готовност пред Борисов да подадат оставки веднага. Още на следващия ден обаче премиерът даде заден ход по този казус, като отложи решението за ремонт на кабинета чак след вота на недоверие.

Сега се оказва, че готовността на Горанов за напускане също не отговаря на твърденията в прессъобщението на ГЕРБ. Съмнения в отстраняването на тримата министри от власт изрази и ДПС се усъмни в оставките на Горанов, Младенов и Караниколов , който прогнозира, че те няма да депозират оставките си въпреки коментарите на Борисов.

В защита на Горанов се обяви и още един от нарочените за уволнение министри - Емил Караниколов - който определи работата на екипа в Министерството на финансите за "изключително добра".

Владислав Горанов сам се разграничи от твърденията за близост до ДПС, като напомни, че още преди изборите през 2009 г. той е стоял рамо до рамо с Бойко Борисов по време на дебатите за финансовата политика.

Горанов посочи, че е търсил подкрепа не само от ДПС, но и от останалите опозиционни партии в критични моменти за финансовия модел на страната, включително за членството в ERM II.

"Доколкото има една легитимна част от млади хора, които нямат политическата памет за действията на сегашната опозиция в ролята на БСП, техният справедлив гняв трябва да бъде уважен. Но моите притеснения са, че това е опит за създаване на напрежение, който е добре подплатен и финансиран от тези хора, които са недоволни от действията на сегашното управление", каза той.

Министърът на финансите предупреди президента Румен Радев, че "този, който вдига свит юмрук, трябва да понесе политическа отговорност".

"Нашата отговорност е да си вършим работата. Смятам, че това, което правим в Министерството на финансите, е добро за българската държава", каза още Владислав Горанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"