Владислав Горанов вече не вижда причина да подаде оставка Снимка: © bTV

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не вижда причина да подаде оставка от правителството, като оцени постиженията си в Министерството на финансите спрямо приемането на България в ERM II като удовлетворителни.

"Дебатът за оставките не е приключил. Естествено, че когато министър-председателят поиска оставката. дали ще я даде или не, не е от особено значение. Няма никаква причина да се оттеглям 10 дни след като съм удовлетворен от един осъществяването на един изключително успешен за България проект - присъединяването в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната. Ако смятате, че фискалните показатели на България са провал, аз не намирам такива основания", каза Горанов пред журналисти в Народното събрание, където се водеха дебатите за петия вот на недоверие.

Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов , както и на колегите му Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (Министерство на икономиката) беше обявена от пресцентъра на ГЕРБ преди по-малко от седмица.

Формалното обяснение за този ход на Борисов беше настояване от страна на областните координатори на партията да бъдат освободени тримата министри, за да се "опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски". Съобщението от 15 юли гласеше, че и тримата са декларирали готовност пред Борисов да подадат оставки веднага. Още на следващия ден обаче премиерът даде заден ход по този казус, като отложи решението за ремонт на кабинета чак след вота на недоверие.

Сега се оказва, че готовността на Горанов за напускане също не отговаря на твърденията в прессъобщението на ГЕРБ. Съмнения в отстраняването на тримата министри от власт изрази и ДПС се усъмни в оставките на Горанов, Младенов и Караниколов , който прогнозира, че те няма да депозират оставките си въпреки коментарите на Борисов.

В защита на Горанов се обяви и още един от нарочените за уволнение министри - Емил Караниколов - който определи работата на екипа в Министерството на финансите за "изключително добра".

Владислав Горанов сам се разграничи от твърденията за близост до ДПС, като напомни, че още преди изборите през 2009 г. той е стоял рамо до рамо с Бойко Борисов по време на дебатите за финансовата политика.

Горанов посочи, че е търсил подкрепа не само от ДПС, но и от останалите опозиционни партии в критични моменти за финансовия модел на страната, включително за членството в ERM II.

"Доколкото има една легитимна част от млади хора, които нямат политическата памет за действията на сегашната опозиция в ролята на БСП, техният справедлив гняв трябва да бъде уважен. Но моите притеснения са, че това е опит за създаване на напрежение, който е добре подплатен и финансиран от тези хора, които са недоволни от действията на сегашното управление", каза той.

Министърът на финансите предупреди президента Румен Радев, че "този, който вдига свит юмрук, трябва да понесе политическа отговорност".

"Нашата отговорност е да си вършим работата. Смятам, че това, което правим в Министерството на финансите, е добро за българската държава", каза още Владислав Горанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023