Властите работят по три версии за инцидента с падналия хеликоптер край Гърмен Снимка: © Screenshot

Съгласно международните стандарти разследването за падналия хеликоптер край село Гърмен може да продължи до една година и при необходимост да бъде удължено. Това заяви директорът на "Национален борд за разследване на произшествия в транспорта" Христо Христов в интервю за bTV по повод трагичния инцидент.

Властите работят по три причини за катастрофата. По думите на Христов, най-вероятната е временна загуба на ориентировката във връзка с влошени метеорологични условия като например гъста димка, мъгла или ниска облачност. Другите две хипотези, които разследващите ще проверяват, са технически отказ на двигател или на системите за управление, както и влошаване на здравослвоното състояние на пилота след излитането.

В петък хеликоптерът марка "Робинсон Р44" изчезна край село Гърмен и след близо 8 часа издирване беше намерен със загиналия в него пилот. Летателният апарат е летял в посока Цалапица, но по неизвестни към този момент причини е паднал в дере, а мястото е непроходимо.

Христов заяви, че предстои екипите да отидат на мястото на инцидента и да извършат пълен оглед, за да имат повече информация около него.

По-рано bTV съобщи, че става въпрос за частна селскостопанска машина, наета от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), за да пръска горите в района на стопанствата в Сатовча и Гърмен.

Хеликоптерът е собственост на фирмата "Авиоотряд Варна", която се занимава с авиационни услуги в страната и чужбина. В началото на юли техен хеликоптер "Робинсон Р44" прелетя на къмпинг "Градина" като част от промоционална кампания на развлекателно събитие. Плажуващите там се оплакаха, че летателният апарат летни опасно ниско и замърсява плажа с рекламни материали.

Това не е и първият трагичен инцидент с летателно средство на тази компания. През март пилот на малък самолет "Extra 200" загина при катастрофа малко след излитане от летище "Лесново" край Елин Пелин.

хеликоптер, плаж Градина, Хеликоптер, промотиращ парти, летя опасно ниско над плаж "Градина"

Пилот загина при инцидент край летище Лесново


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024