Снимка: © Getty Images

Американското правителство обвини ръководството на университета в Йейл, че незаконно дискриминира белите кандидат-студенти, както и американците с азиатски корени.

Това са заключенията от двугодишното разследване на Департамента по правосъдието на САЩ в намиращия се в град Ню Хейвън, щата Кънектикът, университет. Според властите – ръководството на реномираното учебно заведение, което е част от „Бръшляновата лига“, е нарушило закона за човешките права при процедурата по прием на студенти.

Департаментът заплаши да заведе съдебно дело срещу университета, ако от Йейл не предприемат „коригиращи“ мерки, съобщиха BBC и Financial Times.

Говорител от Йейл обяви, че ръководството на университета „категорично отрича“ всички обвинения.

Програмите на учебното заведение, които бяха подкрепени от бившия президент Барак Обама, целят да повишат приема на хора от слабо представените малцинства – предимно латиноси и афроамериканци. Администрацията на настоящия държавен глава Доналд Тръмп е основен опонент на този ход.

Докладът на Департамента по правосъдието, публикуван в четвъртък, сочи, че докато Върховният съд позволява на получаващите пари от данъкоплатците университети да използват расата като „един от няколко фактора“ в процеса по прием, „използването на расовия елемент от страна на Йейл не е ограничен“.

„Йейл използва расата в няколко етапа от процеса по прием на студенти, което води до умножен ефект на расовата основа, що се отнася до вероятността за прием на даден кандидат“, пише в документа.

От университета казват, че заключенията са направени, преди учебното заведение да успее да предостави цялата изискана от Департамента по правосъдието информация.

„Ако Департаментът бе получил пълните данни и честно бе преценил тази информация, щеше да направи заключение, че практиките в Йейл са абсолютно съгласувани с десетилетия прецеденти във Върховния съд“, обявиха от учебното заведение в официално изявление, цитирано от BBC.

От Йейл добавиха, че при приема на студенти вземат предвид серия от фактори. Казаха, че няма да променят процедурите си „на базата на прибързано обвинение без стойност“.

Това не е първият американски университет, обвиняван в расова дискриминация. През 2019 Харвард спечели дело, заведено от група студенти, обвиняващи институцията в несправедливо отношение към американците от азиатски произход. В момента решението се обжалва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени