Снимка: © Getty Images

Американското правителство обвини ръководството на университета в Йейл, че незаконно дискриминира белите кандидат-студенти, както и американците с азиатски корени.

Това са заключенията от двугодишното разследване на Департамента по правосъдието на САЩ в намиращия се в град Ню Хейвън, щата Кънектикът, университет. Според властите – ръководството на реномираното учебно заведение, което е част от „Бръшляновата лига“, е нарушило закона за човешките права при процедурата по прием на студенти.

Департаментът заплаши да заведе съдебно дело срещу университета, ако от Йейл не предприемат „коригиращи“ мерки, съобщиха BBC и Financial Times.

Говорител от Йейл обяви, че ръководството на университета „категорично отрича“ всички обвинения.

Програмите на учебното заведение, които бяха подкрепени от бившия президент Барак Обама, целят да повишат приема на хора от слабо представените малцинства – предимно латиноси и афроамериканци. Администрацията на настоящия държавен глава Доналд Тръмп е основен опонент на този ход.

Докладът на Департамента по правосъдието, публикуван в четвъртък, сочи, че докато Върховният съд позволява на получаващите пари от данъкоплатците университети да използват расата като „един от няколко фактора“ в процеса по прием, „използването на расовия елемент от страна на Йейл не е ограничен“.

„Йейл използва расата в няколко етапа от процеса по прием на студенти, което води до умножен ефект на расовата основа, що се отнася до вероятността за прием на даден кандидат“, пише в документа.

От университета казват, че заключенията са направени, преди учебното заведение да успее да предостави цялата изискана от Департамента по правосъдието информация.

„Ако Департаментът бе получил пълните данни и честно бе преценил тази информация, щеше да направи заключение, че практиките в Йейл са абсолютно съгласувани с десетилетия прецеденти във Върховния съд“, обявиха от учебното заведение в официално изявление, цитирано от BBC.

От Йейл добавиха, че при приема на студенти вземат предвид серия от фактори. Казаха, че няма да променят процедурите си „на базата на прибързано обвинение без стойност“.

Това не е първият американски университет, обвиняван в расова дискриминация. През 2019 Харвард спечели дело, заведено от група студенти, обвиняващи институцията в несправедливо отношение към американците от азиатски произход. В момента решението се обжалва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други