Снимка: © Министерски съвет

Министерски съвет започна нова рубрика „Властта говори! Открито“, в която различни министри ще отговарят на въпроси на граждани във Facebook страницата на изпълнителната власт.

Първият гост е служебният министър на икономиката Кирил Петков, към когото имаше предварително зададени 120 въпроса. Във видео на живо той започна с коментар за спорния договор за изграждане на правителствен комплекс в „София Тех парк“, като заяви, че ще даде случая на прокуратурата.

През юни Петков разкри, че по време на управлението на Бойко Борисов Държавната консолидационна компания (ДКК) е подписала договор за 182 млн. лв. без обществена поръчка за изграждане на правителствен център на площ 90 хил. кв. м. Строителството не е започнало, но проектирането е готово, а фирмата, която го изпълнява, е „Планекс“.

„Не мога да открия смислена причина защо трябва да бъде издигнат този правителствен център. В момента имаме толкова много приоритети за нашите финанси, толкова много неща, които да заложим и да са от полза за икономиката, за социална полза, а ние слагаме 190 млн. лв. в един небостъргач. Това ми се струва безумно“, каза министърът на икономиката.

„Начинът, по който беше възложена процедурата, също е спорен. Една фирма е спечелила търга без обществена поръчка, а с инхаус процедура. Моята любима Държавна консолидационна компания (ДКК) е дала 100% аванс на фирма „Монтажи“, а тя е предплатила 50% аванс на една фирма (б.а. – „Планекс“). Договорът включва проектиране, строеж и надзор. Сега подготвяме сигнал до прокуратурата, искаме моментално да бъде прекратен проектът. Бих се радвал целият аванс да се върне обратно към държавата“, заяви Кирил Петков.

Преди няколко дни – пред „Свободна Европа“ – той каза, че договорът с фирмата изпълнител може да бъде прекратен само с „добра воля“ от страна на компанията.

Петков отговори и на въпрос какви стимули трябва да получават технологичните стартъпи, за да развиват високотехнологично производство. „Иновациите за мен са научни изобретения, но внедрени на пазара. Важна е връзката между пазара и изобретенията. Ако сме само на ниво изобретения, но те не излязат на бял свят, няма как да подпомогнем икономиката. От друга страна, ако няма такива изобретения, бизнесът няма как да е с иновативни продукти“, каза министърът.

„Магията между двете е, че трябва да дадем стимули, но по-скоро не финансови, а да структурираме приоритетите на двете страни и да ги свържем. Най-смислено би било не Агенцията за иновации да си плува в пространството, а да влезе в Министерството на икономиката. ББР да финансира иновативни компании и цялата екосистема да започне да работи в тази посока. Трябва да кажем ясно: "България свърши с темата корупция". Само така ще можем да привлечем инвестиции“, добави Петков.

Той има и план Министерството на икономиката и МОН да направят общ борд, в който да поканят „топ хората“ на България по целия свят и те да навигират средствата за финансиране на иновативни технологии. Той даде за пример успешни страни като Япония, Южна Корея и Ирландия, използващи подобен модел.

„Когато си събереш най-добрите хора от целия свят и им дадеш тежест, няма значение кой е министър, защото тези хора дават ход на иновациите. Който и да е министър, как ще смени някой, който е бил №2 в един от най-елитните университети в света например?“, попита Петков.

Относно Държавната петролна компания, която бе създадена през 2020 г., министърът заяви, че не знае какъв е смисълът от съществуването ѝ.

"Идеята на петролната компания беше да управлява държавния резерв. Не виждам причината за отваряне на една нова компания, за да си решим проблема с държавния резерв. Бих затворил петролната компания и бих направил цялостна ревизия на резерва, за да го отворим на конкурентен принцип, да направим много по-честни търгове за по-малко количество, така че търговците на петрол да имат достъп до това нещо", каза Петков.

Министри от служебния кабинет биха останали и в редовно правителство, но само ако политическите партии, които го излъчват, им гарантират "свобода на действие", добави той по често дискутираната напоследък тема. 

От Министерски съвет все още не са обявили кой ще е следващият ръководител на ведомство, който ще отговаря на въпросите на гражданите във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед