Влогър, режисьор и корейски рапър са сред избраните да летят до Луната със SpaceX Снимка: © getty images

Диджей, влогър, корейски рапър и режисьор ще се отправят на пътешествие около Луната с частен полет на компанията SpaceX, съобщава CNN.

Пътниците бяха специално избрани от японския милиардер и моден магнат Юсаку Маезава, който в продължение на месеци търсеше творчески личности, които да се присъединят към него за космическия полет. Пътешествието ще бъде осъществено с все още неизползвания космически кораб Starship на компанията на Илон Мъск SpaceX.

Групата от пътници включва американския диджей Стив Аоки, корейската звезда TOP и популярния ютубър Тим Дод, известен с канала си Everyday Astronaut.

Мисията, наречена "Скъпа Луна" (Dear Moon), беше обявена за първи път през 2018 г. Първоначално Маезава имаше за цел да вземе със себе си група артисти на шестдневно пътуване около Луната, но по-късно обяви, че е разширил определението си за "артист". Вместо това той заяви, че ще търси хора от всички сфери на живота, стига те да възприемат себе си като артисти.

В списъка с избрани пътници влизат още чешкият хореограф Йеми Деле (Yemi A.D.), ирландският фотограф Риънън Адам, индийският актьор Дев Джоши, фотографът Карим Илия и режисьорът на документални филми Брендън Хол.

"Не мога да пропусна тази възможност. Душата ми моли за това" каза Стив Аоки във видеообръщение.

Екипажът все още очаква мисията да излети през 2023 г., въпреки че новата система за ракети и космически кораби на SpaceX, известна като Starship, все още не е извършила първия си орбитален тестов полет.

Полетът, планиран за догодина, може да бъде първото лунно пътешествие на хора от 1972 г. насам. То ще включва обиколка с космически кораб около Луната, като той ще се доближи на 200 км от повърхността ѝ. Пътуването ще отнеме осем дни от изстрелването до завръщането.

Откакто мисията "Скъпа Луна" беше обявена за първи път, Маезава осъществи първото си пътуване в космоса, като предприе 12-дневно пътуване до Международната космическа станция, финансирано със собствени средства. При това пътуване през декември 2021 г. беше използван руски космически кораб "Союз".

Кой плаща?

Японският милиардер Маезава, натрупал богатството си с онлайн магазините за дрехи Zozo, плаща неразкрита към този момент сума за пътуването. Той обяви, че ще вземе пътниците си безплатно. Уебсайтът на мисията отбелязва, че той има два основни критерия за подбор на пътниците:

  • Кандидатите трябва да се стремят да "надскочат възможностите" в своята област на дейност, като отидат в Космоса, "за да помогнат на други хора и на обществото по някакъв начин".
  • Да са готови да подкрепят своите колеги по време на пътуването.

Избран беше и резервен екип, в които влизат американската олимпийска сноубордистка Кейтлин Фарингтън и японската танцьорка Мию.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024