Снимка: © Народно събрание

Депутатите от ВМРО, които влизат в групата на "Обединени патриоти", ще гласуват за предложенията на ГЕРБ за промяна на конституцията заради "принципно" съгласие с нуждата от нов основен закон. 

Единственото искане на партията, с което и ГЕРБ са безусловно съгласни обаче, е добавянето на липващия преамбюл към проекта за бъдеща конституция, в който да се утвърди ролята на държавата за "утвърждаването на националната идентичност". 

Това стана ясно след първия тур на срещите между председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и останалите парламентарно-представени политически сили. 

"ВМРО винаги е заявявала, че свикване на Велико Народно събрание е необходимо. Не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ, но има много неща, свързан с детайли и идеологически виждания, които за нас са важни да влязат в конституцията. За нас е недопустимо да отпадне преамбюлът, в който се говори за национално единство. Редно е в ролята на държавата да се запише, че тя утвърждава националната идентичност", каза Веселинов. 

Сред останалите предложения на по-малкия коалиционен партньор на ГЕРБ са: детайлизиране на описанието на герба, подкрепа за грамотна раждаемост, ограничаване на законодателната инициатива на прокурорите и съдиите до въпроси, които имат пряко отношение към съдебната власт, да се даде законодателна инициатива на президента, гарантиране на правото на хората от български произход да посещават безпрепятствено България (т.нар. "карта Българин"), задължително гласуване и образователен ценз (завършен 10-ти клас), забрана на еднополови бракове, и "обвързване на задължителното образование до 16-годишна възраст с резултати". 

ВМРО ще иска връщане на стар текст от конституцията, който гласи: "условията и редът за изпълнение на добрволна и задължителна военна служба се уреждат със закон". 

Даниела Дариткова отказа да се ангажира с което и да е от допълнителните предложения на ВМРО извън пренаписването на преамбюла, като коментира, че преговорите с останалите парламентарни групи предстоят. Досега ГЕРБ няма потвърждение от ДПС и БСП за готовност за преговори. 

На въпрос дали ще бъде спазен предварително поставения от Бойко Борисов срок 2 септември за събиране на 160 гласа, нужни за свикване на Велико Народно събрание, ако ДПС не осигури подкрепа, Дариткова каза: "Ще следваме всички процедури. На 2 септември искаме да имаме 120 подписа под проект за нова конституция. В следващите месеци ще проведем всички останали срещи, за да можем да имаме вариант, който да търси масовата подкрепа от 160 народни представители на 2 ноември". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"