ВМРО подкрепи ГЕРБ "принципно" за нова конституция Снимка: © Народно събрание

Депутатите от ВМРО, които влизат в групата на "Обединени патриоти", ще гласуват за предложенията на ГЕРБ за промяна на конституцията заради "принципно" съгласие с нуждата от нов основен закон.

Единственото искане на партията, с което и ГЕРБ са безусловно съгласни обаче, е добавянето на липващия преамбюл към проекта за бъдеща конституция, в който да се утвърди ролята на държавата за "утвърждаването на националната идентичност".

Това стана ясно след първия тур на срещите между председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и останалите парламентарно-представени политически сили.

"ВМРО винаги е заявявала, че свикване на Велико Народно събрание е необходимо. Не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ, но има много неща, свързан с детайли и идеологически виждания, които за нас са важни да влязат в конституцията. За нас е недопустимо да отпадне преамбюлът, в който се говори за национално единство. Редно е в ролята на държавата да се запише, че тя утвърждава националната идентичност", каза Веселинов.

Сред останалите предложения на по-малкия коалиционен партньор на ГЕРБ са: детайлизиране на описанието на герба, подкрепа за грамотна раждаемост, ограничаване на законодателната инициатива на прокурорите и съдиите до въпроси, които имат пряко отношение към съдебната власт, да се даде законодателна инициатива на президента, гарантиране на правото на хората от български произход да посещават безпрепятствено България (т.нар. "карта Българин"), задължително гласуване и образователен ценз (завършен 10-ти клас), забрана на еднополови бракове, и "обвързване на задължителното образование до 16-годишна възраст с резултати".

ВМРО ще иска връщане на стар текст от конституцията, който гласи: "условията и редът за изпълнение на добрволна и задължителна военна служба се уреждат със закон".

Даниела Дариткова отказа да се ангажира с което и да е от допълнителните предложения на ВМРО извън пренаписването на преамбюла, като коментира, че преговорите с останалите парламентарни групи предстоят. Досега ГЕРБ няма потвърждение от ДПС и БСП за готовност за преговори.

На въпрос дали ще бъде спазен предварително поставения от Бойко Борисов срок 2 септември за събиране на 160 гласа, нужни за свикване на Велико Народно събрание, ако ДПС не осигури подкрепа, Дариткова каза: "Ще следваме всички процедури. На 2 септември искаме да имаме 120 подписа под проект за нова конституция. В следващите месеци ще проведем всички останали срещи, за да можем да имаме вариант, който да търси масовата подкрепа от 160 народни представители на 2 ноември".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024