Снимка: © Народно събрание

Депутатите от ВМРО, които влизат в групата на "Обединени патриоти", ще гласуват за предложенията на ГЕРБ за промяна на конституцията заради "принципно" съгласие с нуждата от нов основен закон. 

Единственото искане на партията, с което и ГЕРБ са безусловно съгласни обаче, е добавянето на липващия преамбюл към проекта за бъдеща конституция, в който да се утвърди ролята на държавата за "утвърждаването на националната идентичност". 

Това стана ясно след първия тур на срещите между председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и останалите парламентарно-представени политически сили. 

"ВМРО винаги е заявявала, че свикване на Велико Народно събрание е необходимо. Не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ, но има много неща, свързан с детайли и идеологически виждания, които за нас са важни да влязат в конституцията. За нас е недопустимо да отпадне преамбюлът, в който се говори за национално единство. Редно е в ролята на държавата да се запише, че тя утвърждава националната идентичност", каза Веселинов. 

Сред останалите предложения на по-малкия коалиционен партньор на ГЕРБ са: детайлизиране на описанието на герба, подкрепа за грамотна раждаемост, ограничаване на законодателната инициатива на прокурорите и съдиите до въпроси, които имат пряко отношение към съдебната власт, да се даде законодателна инициатива на президента, гарантиране на правото на хората от български произход да посещават безпрепятствено България (т.нар. "карта Българин"), задължително гласуване и образователен ценз (завършен 10-ти клас), забрана на еднополови бракове, и "обвързване на задължителното образование до 16-годишна възраст с резултати". 

ВМРО ще иска връщане на стар текст от конституцията, който гласи: "условията и редът за изпълнение на добрволна и задължителна военна служба се уреждат със закон". 

Даниела Дариткова отказа да се ангажира с което и да е от допълнителните предложения на ВМРО извън пренаписването на преамбюла, като коментира, че преговорите с останалите парламентарни групи предстоят. Досега ГЕРБ няма потвърждение от ДПС и БСП за готовност за преговори. 

На въпрос дали ще бъде спазен предварително поставения от Бойко Борисов срок 2 септември за събиране на 160 гласа, нужни за свикване на Велико Народно събрание, ако ДПС не осигури подкрепа, Дариткова каза: "Ще следваме всички процедури. На 2 септември искаме да имаме 120 подписа под проект за нова конституция. В следващите месеци ще проведем всички останали срещи, за да можем да имаме вариант, който да търси масовата подкрепа от 160 народни представители на 2 ноември". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България