Снимка: © Булевард България

Министерството на икономиката е сезирало ДАНС и прокуратурата заради странен договор на ВМЗ Сопот със сръбска компания, по който българският оръжеен завод е платил 10 млн. долара, но така и не е получил обещаната продукция.

Парите са преведени авансово още през 2018 г. с ангажимента поръчката да се изпълни в рамките на 60 дни. До този момент обаче доставката не е направена.

"Според публична информация разплащането е станало по нареждане на ниво министър на икономиката или председател на Министерския съвет. Изглежда някой от тях си е платил такса "спокойствие" с публични пари в посока Сърбия", казва Мая Манолова по време на заседание на комисията по ревизията на предходното управление на 2 септември.

Документацията по сделката е засекретена по искане на изпълнителния директор на ВМЗ Сопот, става ясно от заседанието.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че като принципал на дружеството-собственик е предприел мерки за защита на интереса на държавата във ВМЗ.

"За мен много по-важно е да има прозрачен конкурс за назначаване на новия борд, предприятието да продължава да работи максимално добре", казва той.

ВМЗ е част от активите на Държавната консолидационна компания, която е междинното звено на управление между завода и Министерството на икономиката. Кирил Петков направи няколко опита да смени четирима от директорите на оръжейната компания през ДКК заради влошаване на финансовите резултати. На 20 август той уволни директора на ДКК заради отказа му да предприеме мерки във ВМЗ.

Петков е предложил и да се назначат двама прокуристи, които да направят проверка по случая с договора за Сърбия и да предоставят независима информация. ДКК обаче още се бави с вземането на решение.

Казусът беше повдигнат в края на август от Румен Петков (АБВ), който поиска министърът на икономиката да даде информация за договора за суровини между ВМЗ и сръбски гражданин на име Петър Църногорски. Според Румен Петков същият човек е сключил и втори договор с "Кинтекс" за 5 млн. долара, като отново не са получени никакви доставки.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва