Снимка: © Булевард България

Министерството на икономиката е сезирало ДАНС и прокуратурата заради странен договор на ВМЗ Сопот със сръбска компания, по който българският оръжеен завод е платил 10 млн. долара, но така и не е получил обещаната продукция. 

Парите са преведени авансово още през 2018 г. с ангажимента поръчката да се изпълни в рамките на 60 дни. До този момент обаче доставката не е направена.  

"Според публична информация разплащането е станало по нареждане на ниво министър на икономиката или председател на Министерския съвет. Изглежда някой от тях си е платил такса "спокойствие" с публични пари в посока Сърбия", казва Мая Манолова по време на заседание на комисията по ревизията на предходното управление на 2 септември. 

Документацията по сделката е засекретена по искане на изпълнителния директор на ВМЗ Сопот, става ясно от заседанието. 

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че като принципал на дружеството-собственик е предприел мерки за защита на интереса на държавата във ВМЗ. 

"За мен много по-важно е да има прозрачен конкурс за назначаване на новия борд, предприятието да продължава да работи максимално добре", казва той. 

ВМЗ е част от активите на Държавната консолидационна компания, която е междинното звено на управление между завода и Министерството на икономиката. Кирил Петков направи няколко опита да смени четирима от директорите на оръжейната компания през ДКК заради влошаване на финансовите резултати.  На 20 август той уволни директора на ДКК заради отказа му да предприеме мерки във ВМЗ. 

Петков е предложил и да се назначат двама прокуристи, които да направят проверка по случая с договора за Сърбия и да предоставят независима информация. ДКК обаче още се бави с вземането на решение. 

Казусът беше повдигнат в края на август от Румен Петков (АБВ), който поиска министърът на икономиката да даде информация за договора за суровини между ВМЗ и сръбски гражданин на име Петър Църногорски. Според Румен Петков същият човек е сключил и втори договор с "Кинтекс" за 5 млн. долара, като отново не са получени никакви доставки. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие