Снимка: © Getty Images

Болницата в Омск, която оказа първа помощ на Алексей Навални след отравянето с новичок, съобщи за внезапната смърт на зам.-главния си лекар, който е отговарял за направлението Анестезиология и реанимация д-р Сергей Максимишин.

Причината за смъртта на 56-годишния медик не се съобщава в официалната информация на болницата - освен че не става дума за коронавирусна инфекция. Прессекретарят на здравната служба в Омската област Галина Назарова твърди, че той е изгубил живота си след "сърдечен пристъп".

"Няма никакви особени скрити причини. Човекът боледуваше, притесняваше се за близките си. През тази година погреба родителите си. Умря на работното си място, в реанимацията, в която работеше. Приеха го в болницата, преместиха го в реанимация и там почина", казва тя.

Максимишин е описван от колегите си като "висококвалифициран специалист и организатор в здравеопазването", който "умело съчетаваше практическата работа с научната дейност".

През 2016 г. той става победител в регионалното ниво на класацията "Лекар на годината" в сферата на анестезиологията и реанимацията.

Според съобщението на болницата - под негово ръководство са разработени и внедрени различни методики за лечение на болни с остри мозъчни увреждания, които се намират в критично състояние.

Именно в болницата на д-р Максимишин на 20 август беше приет руският опозиционер Алексей Навални след прилошаване по време на полет към Москва. Навални изпадна в кома заради отравянето, а няколко дни по-късно беше прехвърлен в Германия, където успя да се възстанови. Той многократно посочваше, че само бързата реакция на пилотите от самолета и на екипа от "Спешна помощ" е помогнал за спасяването на живота му в критичния момент.

Ръководството на болницата в Омск първоначално твърдеше, че Навални има "нарушение на обмяна на веществата заради рязко падане на нивото на захар в кръвта". Комуникацията с медиите се поддържаше от друг зам.-главен лекар - Анатолий Калининченко, и от ръководителя на медицинския екип в болницата Александър Мураховский.

През ноември Мураховский беше назначен за ръководител на Омското подразделение на Министерството на здравеопазването.

Месец по-рано хирургът Анатолий Калининченко е подал оставка от болницата, за да стане зам.-директор на частна клиника в града.

Делото "Ив Роше", или защо Кремъл вкара Алексей Навални в затвор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца