Снимка: © Getty Images

Болницата в Омск, която оказа първа помощ на Алексей Навални след отравянето с новичок, съобщи за внезапната смърт на зам.-главния си лекар, който е отговарял за направлението Анестезиология и реанимация д-р Сергей Максимишин. 

Причината за смъртта на 56-годишния медик не се съобщава в официалната информация на болницата - освен че не става дума за коронавирусна инфекция. Прессекретарят на здравната служба в Омската област Галина Назарова твърди, че той е изгубил живота си след "сърдечен пристъп". 

"Няма никакви особени скрити причини. Човекът боледуваше, притесняваше се за близките си. През тази година погреба родителите си. Умря на работното си място, в реанимацията, в която работеше. Приеха го в болницата, преместиха го в реанимация и там почина", казва тя. 

Максимишин е описван от колегите си като "висококвалифициран специалист и организатор в здравеопазването", който "умело съчетаваше практическата работа с научната дейност". 

През 2016 г. той става победител в регионалното ниво на класацията "Лекар на годината" в сферата на анестезиологията и реанимацията. 

Според съобщението на болницата - под негово ръководство са разработени и внедрени различни методики за лечение на болни с остри мозъчни увреждания, които се намират в критично състояние. 

Именно в болницата на д-р Максимишин на 20 август беше приет руският опозиционер Алексей Навални след прилошаване по време на полет към Москва. Навални изпадна в кома заради отравянето, а няколко дни по-късно беше прехвърлен в Германия, където успя да се възстанови. Той многократно посочваше, че само бързата реакция на пилотите от самолета и на екипа от "Спешна помощ" е помогнал за спасяването на живота му в критичния момент. 

Ръководството на болницата в Омск първоначално твърдеше, че Навални има "нарушение на обмяна на веществата заради рязко падане на нивото на захар в кръвта". Комуникацията с медиите се поддържаше от друг зам.-главен лекар - Анатолий Калининченко, и от ръководителя на медицинския екип в болницата Александър Мураховский.

През ноември Мураховский беше назначен за ръководител на Омското подразделение на Министерството на здравеопазването.  

Месец по-рано хирургът Анатолий Калининченко е подал оставка от болницата, за да стане зам.-директор на частна клиника в града. 

Делото "Ив Роше", или защо Кремъл вкара Алексей Навални в затвор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина