Служебният кабинет внезапно сменя представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим" Снимка: © Getty Images

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов внезапно е решил да смени представителя на държавата в надзора на "Лукойл Нефтохим".

Това става ясно от документи в Търговския регистър, внесени на 19 и 20 септември.

От ноември 2023 г. досега постът се заемаше от енергийния експерт Бойко Ницов, който беше избран с конкурс по време на кабинета "Денков".

На 19 септември обаче министърът на енергетиката е внесъл искане за смяната му с Цветан Цирков.

Мотиви за това решение не са посочени в протокола до Общото събрание на акционерите в "Нефтохим".

Цирков още не е вписан в надзора - тоест не е встъпил в длъжност. Първоначално Агенцията по вписванията е постановила отказ с искане за отстраняване на нередности. Последвало е второ писмо от Малинов, в което той настоява за смяната. По него още не е взето решение.

Цветан Цирков е дългогодишен служител на Министерството на икономиката. Той е човекът, по чието предложение Румен Овчаров става представител на държавата в "Лукойл" по времето на кабинета "Орешарски" (2013). Овчаров остана на поста дълго след това - вече по времето на Бойко Борисов. По-късно беше сменен от Красимир Първанов, бившия шеф на НЕК, който беше уволнен през 2011 г. от Трайчо Трайков - тогава енергиен министър, за това, че бе подписал анекс по договор с "Атомстройекспорт" в полза на руската компания по проекта АЕЦ "Белене", в нарушение на дадения му мандат за преговори.

Бойко Ницов беше избран с конкурс именно, за да замени Първанов от Надзора на "Нефтохим". Още преди това министърът на енергетиката при кабинета "Петков" Александър Николов разкри, че държавният представител не е докладвал нито веднъж в Министерството на енергетиката какви са производствените и финансовите резултати на рафинерията, какви проблеми има, какви мерки и планове се обсъждат и приемат.

Странната рокада, поискана от Владимир Малинов, се случва месеци след като стана ясно, че се водят преговори за евентуална продажба на рафинерията от мажоритарния ѝ руски собственик "Лукойл".

Анализаторът Илиян Василев коментира готвената смяна с думите, че "цялата работа, извършена от правителството на Денков, по усилване на капацитета на държавата да реагира на кризи, да сключи договори за доставки и осигури финансиране в извънредни ситуации, да изгради капацитет - управленски и институционален - отива в "коша".

Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) определя досегашния представител Ницов като "професионалист с безупречна репутация, назначен от нас, въпреки огромната съпротива от различни влиятелни проруски кръгове".

"Правителството опитва да го замени с нов, за да се гарантира, че бъдещата сделка (най-вероятно с бизнес група близка до Путин и Орбан) ще мине безпроблемно, без много шум и собствеността ще бъде прехвърлена в "правилните ръце", казва Мирчев и настоява за пълна прозрачност около случващото се в рафинерията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Невниманието на Facebook към защитата на паролите ѝ донесе глоба от 91 млн. евро

Компанията майка на Facebook е осъдена да плати 91 млн. евро глоба

17:27 - 27.09.2024
Важно днес

Жилища на терен, отреден за спорт. Кметът на "Триадица" в София е против нов строеж

Проектът е за застрояване на "Мотописта"

15:18 - 27.09.2024
Политика

Унгарският главен прокурор се прицели към съперника на Орбан заради "кражба" на телефон

Унгария иска ЕП да свали имунитета на опонента на Орбан

12:45 - 27.09.2024