Водещ юрист към служебния кабинет: Веднага спрете да говорите за арбитража с "Газпром", ако не искате да го загубим Снимка: © Getty Images

Известният адвокат Методи Байкушев, който специализира в разрешаване на спорове и е водил дела пред Арбтиражния съд в Париж, призова служебното правителство да прекрати незабавно публичните си изказвания за предполагаема "загуба" на България при арбитражно дело от "Газпром".

"За първи път в живота си виждам, във връзка с предстоящ арбитраж, високопоставен човек на едната страна да казва, че ще го загуби. Трудно мога да опиша недоумението си. Това говорене е твърде опасно за българския интерес от юридическа гледна точка", предупреждава Байкушев в публикация във Facebook.

Думите му са провокирани от две последователни изказвания на служебния военен министър Димитър Стоянов и на енергийния министър Росен Христов от 25 август, в което и двамата прогнозираха как "Булгаргаз" ще загуби "многоцифрена сума" или "над 1 млрд. долара" при дело от "Газпром".

Стоянов и Христов дори не допуснаха, че България може сама да поиска компенсации от руската страна за това, че в края на април прекрати подаването на газ едностранно.

Методи Байкушев настоява служебните министри "веднага да замълчат и никога повече да не си отварят устите на тема договора и арбитража с Газпром, без всяка думичка преди това да е одобрена от адвокатите, които работят по казуса".

В противен случай те рискуват да провалят защитата на "Булгаргаз", ако арбитражен иск действително бъде заведен, като Байкушев смята, че страната може да загуби над милиард евро в резултат на умишлено подриване на българската позиция.

Байкушев присъства в класациите на водещите адвокати в България по разрешаване на спорове според специализирани адвокатски издания като Legal500, Chambers и IFLR1000 .


Три пъти в последните години България прави реверанси на руския газов гигант "Газпром" - без разумна причина, но пък за големи суми пари - не в полза на България. Това каза бившият министър на енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов - Трайчо Трайков, припомняйки случаите, като според изчисленията му стойността на тези реверанси е над 5 млрд. долара.

Четвърти реверанс е на път, подготвян от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, след като настоящият министър на енергетиката Росен Христов обяви, че нови преговори за доставки на газ от "Газпром" са "неизбежни" и отказа 6 от 7-те танкера с втечнен газ, предложени от американската компания "Шиниър" в края на мандата на правителството на Кирил Петков.

Три подаръка за "Газпром", които България направи досега


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023
Бизнес

ИКЕА откри първия си магазин във Велико Търново

Над 1000 продукта за дома, плюс шведски кюфтенца и други храни, ще се предлагат в магазина

10:03 - 29.11.2023
Бизнес

Почина милиардерът Чарли Мънгър - "дясната ръка" на Уорън Бъфет и легенда в инвестиционния бизнес

Мънгър беше най-довереният партньор на Уорън Бъфет

09:03 - 29.11.2023