Водещ юрист към служебния кабинет: Веднага спрете да говорите за арбитража с "Газпром", ако не искате да го загубим Снимка: © Getty Images

Известният адвокат Методи Байкушев, който специализира в разрешаване на спорове и е водил дела пред Арбтиражния съд в Париж, призова служебното правителство да прекрати незабавно публичните си изказвания за предполагаема "загуба" на България при арбитражно дело от "Газпром".

"За първи път в живота си виждам, във връзка с предстоящ арбитраж, високопоставен човек на едната страна да казва, че ще го загуби. Трудно мога да опиша недоумението си. Това говорене е твърде опасно за българския интерес от юридическа гледна точка", предупреждава Байкушев в публикация във Facebook.

Думите му са провокирани от две последователни изказвания на служебния военен министър Димитър Стоянов и на енергийния министър Росен Христов от 25 август, в което и двамата прогнозираха как "Булгаргаз" ще загуби "многоцифрена сума" или "над 1 млрд. долара" при дело от "Газпром".

Стоянов и Христов дори не допуснаха, че България може сама да поиска компенсации от руската страна за това, че в края на април прекрати подаването на газ едностранно.

Методи Байкушев настоява служебните министри "веднага да замълчат и никога повече да не си отварят устите на тема договора и арбитража с Газпром, без всяка думичка преди това да е одобрена от адвокатите, които работят по казуса".

В противен случай те рискуват да провалят защитата на "Булгаргаз", ако арбитражен иск действително бъде заведен, като Байкушев смята, че страната може да загуби над милиард евро в резултат на умишлено подриване на българската позиция.

Байкушев присъства в класациите на водещите адвокати в България по разрешаване на спорове според специализирани адвокатски издания като Legal500, Chambers и IFLR1000 .


Три пъти в последните години България прави реверанси на руския газов гигант "Газпром" - без разумна причина, но пък за големи суми пари - не в полза на България. Това каза бившият министър на енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов - Трайчо Трайков, припомняйки случаите, като според изчисленията му стойността на тези реверанси е над 5 млрд. долара.

Четвърти реверанс е на път, подготвян от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, след като настоящият министър на енергетиката Росен Христов обяви, че нови преговори за доставки на газ от "Газпром" са "неизбежни" и отказа 6 от 7-те танкера с втечнен газ, предложени от американската компания "Шиниър" в края на мандата на правителството на Кирил Петков.

Три подаръка за "Газпром", които България направи досега


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024