Снимка: © Getty Images

Известният адвокат Методи Байкушев, който специализира в разрешаване на спорове и е водил дела пред Арбтиражния съд в Париж, призова служебното правителство да прекрати незабавно публичните си изказвания за предполагаема "загуба" на България при арбитражно дело от "Газпром".

"За първи път в живота си виждам, във връзка с предстоящ арбитраж, високопоставен човек на едната страна да казва, че ще го загуби. Трудно мога да опиша недоумението си. Това говорене е твърде опасно за българския интерес от юридическа гледна точка", предупреждава Байкушев в публикация във Facebook.

Думите му са провокирани от две последователни изказвания на служебния военен министър Димитър Стоянов и на енергийния министър Росен Христов от 25 август, в което и двамата прогнозираха как "Булгаргаз" ще загуби "многоцифрена сума" или "над 1 млрд. долара" при дело от "Газпром".

Стоянов и Христов дори не допуснаха, че България може сама да поиска компенсации от руската страна за това, че в края на април прекрати подаването на газ едностранно.

Методи Байкушев настоява служебните министри "веднага да замълчат и никога повече да не си отварят устите на тема договора и арбитража с Газпром, без всяка думичка преди това да е одобрена от адвокатите, които работят по казуса".

В противен случай те рискуват да провалят защитата на "Булгаргаз", ако арбитражен иск действително бъде заведен, като Байкушев смята, че страната може да загуби над милиард евро в резултат на умишлено подриване на българската позиция.

Байкушев присъства в класациите на водещите адвокати в България по разрешаване на спорове според специализирани адвокатски издания като Legal500, Chambers и IFLR1000 .


Три пъти в последните години България прави реверанси на руския газов гигант "Газпром" - без разумна причина, но пък за големи суми пари - не в полза на България. Това каза бившият министър на енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов - Трайчо Трайков, припомняйки случаите, като според изчисленията му стойността на тези реверанси е над 5 млрд. долара.

Четвърти реверанс е на път, подготвян от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, след като настоящият министър на енергетиката Росен Христов обяви, че нови преговори за доставки на газ от "Газпром" са "неизбежни" и отказа 6 от 7-те танкера с втечнен газ, предложени от американската компания "Шиниър" в края на мандата на правителството на Кирил Петков.

Три подаръка за "Газпром", които България направи досега


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"