Водачът на "Алтернатива за Германия" няма да е евродепутат Снимка: © Getty Images

Водачът на листата на "Алтернатива за Германия" (AfD) Максимилиан Крах остава извън Европейския парламент, въпреки че партията му стана втора в страната на европейските избори в неделя.

Останалите новоизбрани евродепутати решиха той да не представлява Германия след поредица от скандали, в които беше замесено името на Крах през последните седмици.

"Гласуваха за изключването ми. Желая на новите колеги успех в опитите да станат част от групата на "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент. Смятам, че това е погрешно решение и изпраща много лошо послание към нашите избиратели, особено към младите," коментира Крах, който се разследва за подозрителни връзки с Русия и Китай.

"Алтернатива за Германия" беше изключена от политическото семейство на "Идентичност и демокрация" малко преди европейските избори заради интервю на Кра в италиански медии, в което той заявява, че членовете на нацистката организация "може и да не са били престъпници".

SS организацията, чиито членове са отговорни за избиването на милиони души в концлагерите на Хитлер през Втората световна война.

Преди това асистент на Крах беше обвинен в шпионаж в полза на Китай, а друг кандидат на AfD беше въвлечен в скандал за пари срещу влияние, в който беше намесен и проруски пропаганден канал.

След серията скандали с отзвук както в Германия, така и в Европа, Крах обяви, че спира кампанията си и се оттегля от ръководството на партията, но остана кандидат за евродепутат.

Последиците обаче бяха, че крайнодесните сили в Германия и Франция влязоха в остро противоречие, а партията на Марин льо Пен "Национален сбор" обяви, че няма да е в обща коалиция с "Алтернатива за Германия" след европейските избори. Досега евродепутатите и на двете формации бяха в едно европейско семейство.

Сега очакванията са AfD отново да поиска да стане част от "Идентичност и демокрация", а партията на Льо Пен да се съгласи, след решението той да не бъде евродепутат.

Въпреки нанесените ѝ от скандалите щети АfD стана втора на евровота в Германия, като спечели близо 16% от гласовете и си осигури 15 депутатски места в следващия Европейски парламент.

Снимка от изборната нощ Как гласува Европа: Тежка нощ за европейските лидери във Франция и Германия. Крайната десница набира скорост


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024